Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '13

 
Kategori
Deneme
 

Olumsuzluklara karşı direnç göstermek yiğitlik değil; hayatta bir şeyi değiştirmeden yiğit olamazsın

Olumsuzluklara karşı direnç göstermek yiğitlik değil; hayatta bir şeyi değiştirmeden yiğit olamazsın
 

Tarih zor durumlara karşı sabırla direnen kimselerin yiğitliğinden bahsediyor ama düşününce böyle bir yiğitlik ikna edici gelmiyor. Zor durumlara karşı sabırla direnmek az bir şey değil elbette; ama yiğitlik bu olmamalı. Felaketler, kötülükler, zor durumlar her zaman olabilir; oturup geçmesini mi bekleyeceğiz? Direnip karşı durmak nedir? Kabul etmek, katlanmak değil midir? Bu dünyada sabırcılar sürünenlerdir. Aciz insanlar uğraşıp bir şeyleri değiştirmek yerine sabretmeyi tercih etmişler. Sabrederek kurtuluşa eremezsiniz.

Bu sabredenlerin kahraman olmaları ise daha büyük traji komik olay. Adam susuzluğa bir hafta dayanmış. Niye dayanıyorsun, ara belki bulursun. Hani imkânsız bir durum olur da kurtuluşa kadar, ama yine de bir şeyler yaparak beklersin. Fakirliğe katlanıyormuş, böyle bir şey var mı ya! Yemin ederim döveceksin!

“Çok çileler çektim, çoookkk!” Oysa hayatın içinde çile yoktur. Çileciler kafa yapılarından dolayı çile çekerler. Adam elinden ekmeğini almış vermiyor mu, kafasına vura vura alırım valla! Allah’a havale edeceğim, oturup ağlayıp çile çekeceğim ha. Hadi ya sende!

İnsanların zorluklar karşısında sabırla direnmesinin böylesine kutsanması yanlış. Bu, başkalarına örnek gösterilecek bir davranış değil ki. İçinde yaşadığı duruma katlanmak değil değiştirmeye çalışmak önemli. Tarihte Eyüp’ün sabrından bahsedilir. Hani kendisini kuyuya atmışlar filan. Elbette çaresizlik durumunda, yapacak bir şey de yoksa kişi sabırla bekleyecektir ama bu durum sanki bekleyenin hayrına bir şeymiş gibi kutsanarak anlatılıyor. Madem öyle ben seni bir yere kilitleyim, orada sabırla bekle, Allah’ın sevgili kulu ol. Yahu bu topraklarda yaşayan insanların beyinlerini ölçtünüz mü, kaç gram? Böyle bir şey olur mu ya! Zor durumdayım, çaresizim, dua edip bekleyim. Nolacak bekleyince? Feraha erecekmiş!

Eyüp’ün sabrını örnek bir davranış olarak anlattığınız zaman insanlar ondan ilham alacaklar. Adam iflas etmiş, fakirliğe düşmüş, tekrar eski günlerine dönmeye çalışacağına kaderine razı olup bekliyor. Fakirliğe, yoksulluğa sabredilir mi ya! Zor durumlara karşı direnç göstererek sabırla bekleyen, her türlü acıya katlanan insanların heykelini dikiyorlar. Niye sabırla beklemiş kardeşim; gücü varsa değiştirsin. Böyle biri kutsanır mı? Adam korkmuş karşı koyamamış, risk almamış, kabul etmiş katlanmış. Bence bırak kutsanmayı utanılacak bir durum. Yiğitlikten söz edebilmek için ortada değişen bir durumun olması şarttır.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..