Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '14

 
Kategori
Deneme
 

Orta sınıf

Orta sınıf
 

Ekonomik değil ama sosyal anlamda Türkiye’de orta sınıf var. Fakirin okumuşuna orta sınıf deniyor. Bunlar öğretmen Kamil, memur Tahsin, dereköyün çiftçisi, esnaftan kavaf Mecnun, özel idare müdürü, sendikalı işçi Zeynep, tır şoförü Cenap, bir de imam efendi.

Bunların dilenciye para vermesi beklenir. Kazançları yetmez ama yardım almaları ayıplanır. Bunların içinde çoluk çocuğunu aç bırakarak ev sahibi olanlar vardır. Bazıları bilinmeyen gelirlerle araba ve yazlık da almıştır.

Orta sınıf ekonomik anlamda ortadadır ama sosyal anlamda hiç ortada durmaz. Etliye de sütlüye de karışır. Sağa gider, sola gider, zengine laf atar, fakiri döver velhasıl ülkeler için tam bir baş belasıdır.

Orta sınıf olmasa hayat daha kolay olurdu. Zengine fakiri soydururduk, fakiri de ağlatırdık, zengin dayanamaz aldığını geri verir, olur biterdi. Dünyamızın has vatandaşları zengin amucalarımız ile evrenin kara bahtını sırtında taşıyan dünyalı fakir kardeşlerimizin arasına kara kedi gibi orta sınıf diye bir ucube girdi. Oysa etli but amucama, kemiği garibana, asarak, keserek ne güzel anlaşıyorlardı değil mi?

Orta sınıf olmasaydı yine ağlayacaktık ama gözlerimizin yaşı daha az olacaktı. O takdirde sadece öldüğümüz ve aç olduğumuz için ağlayacaktık. Pardon, öldüğümüz için ağlayamazdık değil mi? Çünkü zenginler aç bırakıyorlar, öldürüyorlar ama hayatına dokunmuyorlar. İnancın, düşüncen ve onurun yerinde kalıyor. Dün sadece aç kalıp ölürken bugün bir de üstelik aşağılanıyorsun (zenginler adamı aşağılamazlar), inancına, düşüncene, yaşam şekline karışılıyor. Dün sadece paramız, canımız gidiyor, geriye bize yine de bir şeyler kalıyordu. Kuru ekmeğimize tereyağ yerine kaymaklı onurumuzu sürüyor bir güzel afiyetle yiyorduk. Umutlarımız vardı, hayallerimiz. İşine yaramadığı için (fakirin umuduyla tuvalet bile temizlenmez) zengin amucamız almamıştı. Ama şimdi şeytanın akrabaları(orta sınıf) bu değerlerimizi pazara çıkardı.

Akıl ve para insanı aya çıkarır. İnsanın parası var aklı yoksa (Aslında böyle bir şey eşyanın tabiatına aykırı. Aklı olmayanın parası olamaz, olmamalı. Ama bizim gibi abuk sabuk ülkelerde olabiliyor maalesef. Kendi adını yazamayan adamın 3 tane hatlı taksi plakası vardı. Doğru dürüst bir ülkede bu adam en fazla tuvalet bekçisi olabilir) cezasını kendisi çeker. Ama aklı var parası yoksa yandık ki ne yandık. İşte şeytanın akrabaları orta sınıf, aklı var parası yok cinsinden. Gerçi bu da mantıksız. Aklın var, paran yok. Ne demeye taşıyorsun onu! Belki Türkiye gibi ülkelerde paranız olması için akıl yetmiyor. Ya da bunların ki akıl değil kuru bilgi.

Orta sınıf insanının bilimsel bir tanımlaması olmalı. Şöyle diyelim, her şeyi biliyor ama hiçbir şeyi yok. Bu adam ne yapar? Aç köpek fırın yıkar. Kaldı ki bu adam köpek de değil, yani akıllı. Uyanın ya! Biz tam da Çakal Karlos’tan, dünyanın en tehlikeli yaratığından bahsediyoruz. Zenginlerden ve fakirlerden asla korkmayın. Gözünüz daima orta sınıfın üzerinde olsun.

Şimdi gerçekçi olalım, zenginlerden nefret ederiz; aslında fakirleri de pek sevmeyiz. Orta sınıf daha yakın gelir bize. Çarşıda pazarda hep onlara yol sorarız. Kravatları ve temiz yüzleri bize güven verir. Doğru yaparız aslında. Çünkü zenginin zamanı yoktur, işi vardır; eksik bilgi verir. Fakire Topkapı’yı sorsan sabaha inşallah Okmeydanı’ndan çıkarsın. Fakire sorulacak bir tane soru vardır: Bir şeye ihtiyacın var mı? Çünkü fakirin sadece ihtiyacı vardır, başka şeyi yoktur.

Fakir yokluğu, zengin varlığı düşünür. Orta sınıf her şeyi düşünür. Alaska’da köpeklerin neden yol kenarına çiş etmediği konusu bile onun sorunudur. Orta sınıf bir şey kazanmaya uğraşmaz. Kaybetmek de umurunda değildir. İşi gücü ortalığı karıştırmaktır. Kendileri halis çelikten imal edilmiş harika bir karıştırıcıdır. Zenginlerin duvarlarına “Kahrolsun…” başlıklı yazılar yazıp fakirlerin gece kondularına işerler.

Biz onlardan şikâyet ediyoruz ama onlara sorsanız kendileri toplumun mihenk taşıdırlar. Gerçekten de bilgi ve kültür onlarda bulunduğu için halkın kurtuluşunu onlar dizayn etmelidirler. Fakirler ve zenginler de bu pis görevi okumuş olmaları nedeniyle zaten onlara vermişlerdir. Pis görev diyorum zira kurtulmak istemeyen insanları kurtaramazsınız. Ama orta sınıf insanları inatla Âdem’den bu yana dünyayı kurtarmaya çalışırlar. Ama bunun için peygamber olmaları gerektiğini hatta onun bile yetmeyeceğini bilemezler.

Orta sınıfın idealist çırpınışları komiktir; hep gülerim. Kaynanasına yazdığı mektupta bile ülkeyi kurtarırken neden bir kaynanasının olduğunu hiç sorgulamaz. Yüzyıllardır kurtulamadığı halde kurtuluşu hala mevcut düşüncelerin içinde arar. Gömleği yenidir ama düşüncesi eskidir. Öte yandan mevcudu muhafaza etme konusunda çok hassastır. Öyle ki bayrağımızın rengini bile ona borçluyuz. Yoksa çoktaaaannn maviye dönüşmüştü.

Orta sınıfın Tommiks maceralarını okumaya devam ediyoruz. Bir ülkede orta sınıf olmasa iç savaş çıkarmış. Doğru, fakirler aç kalınca zenginlere saldırır. Zenginler de karşılık verince kıyamet kopar. Bu orta sınıf denilen nane zenginlere yalakalık yaparak ve fakirlere de yalancı umut ile cennetten arsa dağıtarak düzeni ayakta tutuyor.

Canın istedi, bayrağa küfrettin. Zenginde tıs tok, fakirde tık yok, orta sınıf hazretleri ayakta. Noluyo len size? Zengin çalıyo, fakir ölüyo, memleketin derdi size mi düştü? Vatanı koruycaz diye cumhuriyet efendiyle sözleşme mi yaptınız?

Az biraz komik olsak da orta sınıf can yakan olaylara imza atıyor. Size bir fakir hakaret etmemiştir, sizi bir zengin dövmemiştir. Küfrü de sopayı da orta sınıftan yemişsinizdir. Âlemin jandarmasıdır kırtopozlar. Karınız çirkinse sebebi bunlardır. Size bunlar yamamışlar ya da yamatmışlardır mutlak. Zenginim, fakirim kimsenin işine de, çişiiie de karışmaz çünkü. Yüz bin verip tuvalet gibi bir ev almışsanız bunlara akıl sorma akılsızlığında bulunmuşsunuzdur. Rahmetli Mecnun’da bunlara akıl sorduydu da çöllerden topladık garibimi.

Ya Korkut sen de amma ettin ha! Hem okumuş diyorsun, hem bilgili kültürlü diyorsun hem de orta sınıfın aklına güvenmiyorsun. Bunların beyinleri Arasat dağı gibi dostlar; şeytanlar cirit atıyor. Adamla karı bi eve giriyo, orta sınıfın gözleri fink fink. Sana ne lan! Kadırganın kadısı mısın, deli oğlanın dadısı mısın? Fakirin dedikoduluk bir şeyi yoktur; zengin de boş işlerle uğraşmaz. Dedikoduyu orta sınıf icat etmiştir. Onun için zaten onca doğru ve güzel şey yaptıkları halde hiçbiri cenneti ummaz.

Orta sınıf millettin mutsuzluğunun ana nedenidir. Yok edilmesi İkbal efendinin fetvasıyla caizdir. Bir kısmının parasını çalıp fakirlerin içine postalayalım; kalanı da piyango dede hazretlerine yalvarup zengin edelüm! Parklarda oturup kim ne yapıyo gözcülüğü eder, dağlardaki ayıların bile çiftleşmesine karışırlar. Divan yolunda yasaklara karşı yürürler emme bütün yasakları da baba yasaya koyduran onlardır.

Komik Hasan Efendi bunlar ya! Özgürlük için bir yandan güvercin uçururlar, öte yandan sokakta elele yürüyen iki genç görseler “Napıyo bunlar?” derler. Yetenekleriyle bütün TV kanallarını işgal etmişlerdir. Akşam sabah konuşurlar. Onlar konuşurken akrabaları(orta sınıfın öteki mensupları) inekler mölemesin diye ahırların kapısını bile kapatırlar. Ama boş tabii ki, köpüklü ağızlarla zengini kaçırırlar, fakiri s…Yani yani yanime kendileri konuşur kendileri dinlerler.

Copa ve biber gazına karşı bağışıklıkları vardır. Polis vurmak istemez bunlar hala vur diye arkasını döner. Ülkenin cop yiyerek kurtulacağını sanırlar. Bunların yediği copu ben yeseydim şimdi alt tarafım yoktu. Yıllardır hep tatsız olayların içinde bulundukları için tat alma duyuları dumura uğramıştır. Çoğu, gösteriye kolonya sürünmeden gider. Çünkü meydanda biber gazlı esans ziyafeti vardır. Kolonya sürünüp de bu güzel tadı kaçırmak istemezler. Âdemin oğlu bile bunlardandı. On bin sene sokaklarda yürüdü. Yine de hala bademin oğlunun arkası açık.

Şimdi katil adam öldürür. Nedeni basittir. Hayvan oğlu hayvan öldürmüştür işte. Kırışık paltulu komiser Colombo oldunuz, girdiniz merakın kuyusuna. Kuyunun dibinde mutlaka orta sınıftan birisine rastlarsınız. Hayrola, ne arıyorsun burada? Onlardan biri ya da tamamı yıllar yıllar boyu onur, namus, erkeklik gibi gizli katilleri büyütüp içimize salmışlardır. Adam öldüren pislik de işte bunlardan biridir. Hiçbir kötü olayı onlar yapmazlar ama bütün kötü olayların nedenidirler.

Orta sınıfın elleri temiz, yıkanmış; yüzü pırıl pırıldır. Zengin şiş göbek, fakir ise bakımsızdır. Bu yüzden hep onlara âşık olur, onları seversiniz. Tabii ki hata edersiniz. Sizi örümcek gibi ağlarının içine çekip kontrol altına alırlar. Onlara göre aşkınız ve güzelliğiniz yetmez. Hatta bunlar önemsizdir. Duygularınıza değil sadakatınıza bakarlar. Üzerinizde saygı dedikleri bir hâkimiyet kurarlar. Kibirli Yusuf’a âşık oldunuz ya bunun adı gönül sarayında esarettir. Zevki eğlenceyi unutun; insaniyetle nişanlanmış, dürüstlükle evlenmişsinizdir. Hayatınız düzgün gider ama siz dayanamayıp yarı yolda ölürsünüz. Fakir anasını, zengin danasını, orta sınıf karısını düşünür derseniz yine yanılırsınız. Size verdiği şartlı mutluluktur. Oysa gönül şartla şurtla çalışmaz. Ahlak tarlasında zevk ağacı büyümez.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..