Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Osman Baymak ve Eserleri üzerine bazı düşünceler

Osman Baymak ve Eserleri üzerine bazı düşünceler
 

Osman Baymak Şair Yahya Akengin ile bir etkinlikte. O.Baymak sağda...


Osman Baymak, Türk edebiyatına, Türk kültürüne ve Türk şiirine gönül verenlerdendir. Sanat ve edebiyat vadisinde yürüyüp gidenler, bu yolda ter döküp emek verenler şair ve yazar, halk bilimci ( folklorcu )  Osman Baymak’ı tanımış olacaklardır. Hangi dergi veya hangi sanat ve edebiyatla ilgili yayın organın elinize aldığınız zaman Osman Baymak’ın eserlerine, yazılarına veya şiirlerine rastlamış olacaksınız. Osman Baymak eserleriyle ta Kosova’dan Piriştine’den ve de Balkanlardan bizlere sesleniyor. Dergiler, gazeteler, seçkiler, Antolojiler ve kitaplar hazırlayıp Türk edebiyatına kazandırıyor; Kosova’nın adını Anadolu’ya, Balkanlara ve Türk dünyasına, yavru vatan Kıbrıs’a duyurmaya çaba gösteriyor.

Ben şair ve yazar Osman Baymakla yanılmıyorsam 3 – 5 Mart 1997 tarihinde sanatçı ve şair Zehra Pınarses’in Balıkesir’ de hazırladığı bir şairler buluşmasında onunla yüz yüze gelme fırsatını buldum. O günlerde Anadolu’dan ve Balkanlar’dan şairlerle birlikte yanımızda Halil Soyuer, Dr. Tahir Kutsi Makal, Cemal Safi, Engin Çır,  Salih Benlican, Yahya Akengin, Kaya Pınarses, Tahir Tahiroğlu gibi isimler de vardı. Bugün bunların bir kısmı yok aramızda. Bugün aramızda olmayanları rahmetle anmadan geçemeyeceğim.

Geçenlerde bana postadan ve kargodan gelenler arasında Osman Kaymak’ın kocaman bir paketi çıktı. Paketi heyecanla açtım. Paketin içinde şu kitapları vardı: Sırası gelmişken bunları da yazacağım:

Aylardan Kalanlalar / Şiirler ( 1997 ),  Bir Gün Daha / Şiirler ( 2003 ), Bir Yürek / Şiir ( 2006 ), Rumeli Şairlerinden İstanbul’a Şiirler ( 2006 ), Kırımdan Gelirim  /  Kırım name / Şiirler ( 2008 ) , Geçmişten Günümüze Rumeli Türküleri ( 2008 ), Balkan Kadın Şairleri Şiir Antolojisi  ( 2009 Yüz Yılın Yüz Şairi (  Bulgaristan Türk Şiiri Antoloji  ( 2010 ),Kosova Türk Şiiri Antolojisi ( 2010 ),Türk Dünyası Atatürk Şiirleri Antolojisi / 2- ( 2011 ), Türk Dünyası Çocuk Şiiri Antolojisi ( 2011 ) , bu son iki Antolojidebenim de özgeçmiş ve şiirlerime de yer vermişlerdir. Sevgili kadim dostum Osman Baymak’a burada beni unutmadıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Bana ulaşan ve kitaplığımın başköşesinde yer alan bu nadide eserlerinden başka Osman Baymak’ın şu eserleri de vardır: Onları da bilgi bağlamında yazmak istiyorum: Beş parmak ( 1980 ), Şarkılar Seni Arar ( 1982 ), Unutma ( 1983 ),  Kadına Türkülerim ( 1988), Selam Dur Geçmişe( 1992 ), Bilmeceli Şiirler( 1996 ), Yaşarlar Dize Dize ( 1996 ), Çağdaş Yugoslavya Türk Şiiri Antolojisi ( 1996 ), Rumeli Sizi Unutmaz ( 1997 ), Suzi Çelebi ( 1998 ), Gagauz Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi ( 1999 ),  H. Altınparmak’ın Kosova - Prizen’de Osmanlı Mimari Eserleri ( 2001 ), Ceviz Ağacı ( 2002 ),  Uşte Eden Den ( 2003 ), A Heart İngilizce ( 2006 ), Tarih Boyunca Avrupa Kavşağı ( 2008 ),  Yüreğim Kördüğüm ( 2009 ),  Moje Srrce Je Nerazmersiv - Çvor  / - Sırp- Hırvatça ( 2009 ), Evliya Çelebi Seyahatnamesinde BALKANLAR ( 2010 ), Balkanlarda Türk Kültürü ve Edebiyatı ( 2010 ),  Türk Dünyası Şiir Antolojisi ( 2010 ),  gibi eserlerini Türk dünyası edebiyatına kazandırmıştır.

Osman Baymak eserlerinde görüldüğü gibi üretken ve çalışkandır. Aynı zamanda paylaşmayı seven, bilen bir kültür adamıdır. Bu yapıtlarından başka Balkanlarda  “BAY “ Aktüel Kültür ve Sanat Dergisi’ni 1994 yılından bu yana çıkarıyor.  BAY Aktüel Kültür Sanat Dergisi, ( Balkan Aydınları ve Yazarları Kültür ve Sanat Dergisini ) çıkardı.. Halen elimde bu derginin yıl: 18, sayı: 197. sayısını bulunuyor. Büyük boy 34 sayfalık kuşe kâğıda basılmış pırıl pırıl bir dergidir. Yine İnci Çocuk Dergisi, DOST Gençlik Dergisi ve BALKAN Haftalık siyasi gazeteyi çıkardı. Bu gazetelerinde yazı işleri müdürü olarak görev almıştır. Yine Bay yayınları arasında 60 yakın şair ve yazarların eserlerinin yayınlanmasında öncülük etmiştir. Osman Baymak tüm bu yoğun çalışmaları yanı sıra her yıl ULUSLAR ARASI BALKANLARDA TÜRK KÜLTÜR VE SANATŞÖLENİ düzenlemektedir. Balkan Aydınları ve yazarlarına çeşitli ödüller vermektedir ve aynı zamanda Balkanlar Şairler ve Yazarlar Derneği başkanıdır….    

Osman Baymak 13 Mayıs 1954 yılında Rumeli Kenti olan Prizren’de ( Kosova ) ‘da doğdu. Şiir, öykü, deneme, eleştiri, röportaj, halk bilimi, gibi ürünler verdi. Eserleri ve şiirleri dokuz dile çevrildi. Balkanlarda Türk kültürü sahasında değerli çalışmalar yaptı. Yazılarıyla Rumeli ve Anadolu basınında tanındı. Bir ara siyasi faaliyetlerde bulundu, Kosova Türk Demokrasi Partisini kurdu.  Partinin yönetiminde görev aldı ve 6 yıl Kültür Bakanlığı görevini yürüttü….   

Osman Baymak daha çok şiirlerini serbest tarzda yazıyor. Onda hece ve ölçü kafiye ( uyak) kaygısı yoktur. İçinden geldiği gibi yazıyor. Şiirlerinde sevgilerini, aşklarını, duygu ve düşüncelerini, acılarını belirli bir şiir sanatı ve perspektifi içinde kendine özgü dizelerle yazıyor. Güzelim şiirinin kıyısında bol imajlı imgeleri bulmak olasıdır. Aynalardan Kalanlar ( şiirler) adını taşıyan kitabından bir örnek vermek istiyorum: 

ÜÇÜNCÜ CEMRE

Bugün altı Martı

Geçen yıl gibi

Coştum birden bire

Toprak adına

***

Bu gün altı Mart

İnce bir rüzgâr altında

Gizini anlattı bana

Sayar dururum bir iki

***

Bu gün altı Mart

Gün kendi keyfinde

Gönlümün dilediği köşk

Yeşerir

***

Bugün altı Mart

Üçüncü cemre düşer

Toprak uyanır

Kucaklaşırız…

(   Aylardan Kalanlar ( şiirler. s.18 ).

Osman Baymak “Aylardan Kalanlar” 64 sayfalık şiir kitabında değişik bir türde şiirlerini kaleme almıştır. Ocaktan Aralık ayına kadar her ay için ayların durumuna göre üçer, dört şiirle aylara bir ayna tutup duygu ve düşüncelerini dile getirmiştir. Şiirlerinde isyankâr yıkıcılık yoktur. Birlik ve beraberlikten yanadır. Ayrıca Şiirlerinde sade, duru ve yalın bir Türkçe kullanmaktadır. Şairimizin sanat ve kültür yolunda ayrıca aldığı birçok ta ödülü vardır.  Aldığı ödüllerden bazıları: 1996’da Süreyya Yusuf Ödülü, 1997 yılında Türk Dünyası Hizmet Ödülü, ( Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkünde kendisine takdim edilmiştir), 1998 Kosova Yazarlar ve Sanatçılar Birliği Ödülü, Azerbaycan Bakü Asya Üniversitesi tarafından kendisine Fahri doktora ünvanı verilmiştir.

 Bizde sevgili kadim dostumuz şair ve yazar Osman Baymak’a gerek Kosova’da ve gerekse Türk dünyasında yaptığı üstün hizmetlerinden dolayı gönülden tebrik ediyor, yaşamında sağlıklı günler ve daha nice bol imzalı eserler diliyoruz  

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..