Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Bir Hürriyet Türküsü Çanakkale " Sergisi

Bir Hürriyet Türküsü Çanakkale " Sergisi
 

Çanakkale Zaferinin 97. Yıldönümü yurtiçinde ve yurt dışında şehitlerimize yakışır şekilde törenlerle anıldı. Söke’mizde de 18 Mart İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün hazırladığı programlar çerçevesinde Söke Endüstri Meslek Lisesinde günün anlamına uygun Çanakkale Şehitlerimiz anıldı. Sevgili öğrencilerimizin hazırladığı programlar ve okunan şiirler duygulu anlar yaşatıldı. Yerel ve ulusal medyada şehitlerimize takdire değer yer verildi ve çeşitli yazılar yazıldı.

Çanakkale Savaşları sırasında çekilmiş bulunan tarihi fotoğrafları, bunların pek çoğu daha önce hiç yayınlanmamış ve sergilenmemiş 100 fotoğraftan oluşan bir sergi bağlamında “ Bir Hürriyet Türküsü Çanakkale “  başlığı altında 19 – 25 Mart günleri arasında Söke Bedesten Sergi Salonu’nda halka açık olarak sergilendi. Söke Belediyesi bence bu anma törenleri münasebetiyle bir ilke imza attı. Belediye Başkan Yardımcımız Levent Tuna’nın girişimleriyle serginin hazırlandığını biliyorum. Tüm emeği geçenleri yürekten kutluyorum.

19 Mart 2012 günü hiç üşenmeden Sökeli şair - yazar arkadaşlarımızla bu görkemli ve anlamlı sergiyi izlemeye gittik. Gerçekten hüzün dolu anlar yaşadık. Ben hiç üşenmeden sergide yer alan fotoğrafları tek tek inceledim ve not olarak yazdım. Alabildiklerimden bazılarını aynen burada sizlerle paylaşıyor, dünya tarihine altın destanlar yazan kahraman şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, mekânları cennet olsun diyorum.

Siperlerde  işgal kuvvetlerinin gerçeklerle yüzleşmesi, 24 Mayıs ateşkesinde Cesarettepe’ de ölen Anzaklar, Anzakların cesetlerini toplaması, 19 Mayıs saldırısında şehit düşen Mehmetçiklerimiz, Savaşın acı yüzü, Çanakkale’de Ölmeden önce Cepheye giden askerlerimiz, İngilizlerin ölen askerleri, son yolculuğunda denize bırakmaları ve onları uğurlarken, Yaralı Anzak Askerine su veren Mehmetçik, Anzaklar hastane çadırında tedavi görürken, Hastanede el ve ayakları kopmuş Anzak askerleri, Gazi Mustafa  Kemal’in 1915 yılında Ressam Nilhem Krausc tarafından yapılan portresi, 18 Mart 1914’te bütün ülkede Seferberlik ilanı, Topçularımızın  Savaş Bataryası, Cephede hazırlık halinde, Anzak Koyundaki yapılan savaşlar, Uçaksavar topları, Türk süvarileri cephede, Rumeli Mecidiye tabyasında Komutanlar bir arada, İşgal Kuvvetleri Gelibolu yarımadasında, Siperler arasında tedavi gören bir Anzak askeri, Anzak askerini sırtında taşıyan bir Mehmetçik, 25. Piyade Alayı Siperde, Toplara mermi süren Anzaklar,

İngiliz Askerleri Gelibolu yarımadasında, Türk askerleri ve komutanları toplu halde siperde, Çanakkale’de kendiliğinde  patlamaya hazır tüfekler, Abdurrahman Bayır’ında tümen komutanı inceleme yapıyor, Yaralı bir Türk askeri yine yaralı bir Anzak askerine su veriyor. Mehmetçikler  cephede, Vatanlarını korumak için cepheye giden askerler, Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal, Mustafa Paşa askerlere bilgi veriyor, İşgal kuvvetleri sallarla top ve mermi taşıyor, Alana çıkarma yapmaları, İngilizlerin  kıyıya yaklaşmaları, İşgal Kuvvetleri sahile asker çıkarması,İşgal kuvvetleri teknelerle cephane taşıması, Anzakların kıyıya çıkarma yapması, Kendiliğinden patlayan tüfekler ve asker maketleri, Esat Paşa bir tören sırasında komutanlara madalya verme töreni, Çanakkale’de savaş uçaklarımız, Anzaklar sığınaklarda,

Subay ve erlerimiz toplu halde, Mehmetçik ve komutanlar cephede, Esir düşen askerlerimiz, Esat Paşa Çeşmesi’nde su içen süvarilerimiz, Cephede bir topçu birliğimiz, Harp muhabirleri cephede, 5.Ordu Komutanı Çanakkale’ de, Cevat Paşa ile  askerlerimiz bir arada, Anzak koyunda işgal kuvvetleri, 15 yaşında el bombacısı olan bir Mehmetçik, Fransız Generalleri Çimenliktepe’de,  Bir Anzak askeri birliği erzak taşıyor, Esat Paşa Maiyetinde Soğanlıdere’de Cephe gerisinde üstlerimiz, Mehmetçikler ve komutanlar cephede, Esat Paşa 27. Alay Sancağı’na Madalya veriyor, Subay ve askerlerimiz yemek yiyorlar, Askerlerimiz yemek kazını önünde sıra bekliyor, Türk birlikleri cepheye giderken, gibi sergide yer alan fotoğraflardan sadece bazılardır.

Özellikle öğretmen ve öğrencilerimizin ve tüm Söke halkının gidip Bedesten’de bu şehitlerimize ait  “Bir Hürriyet Türküsü Çanakkale “  başlığını ile sergilenen ve ortaya konulan sergiyi gezmelerini tavsiye ederim.  Söke Belediyesi’nin özenle hazırladığı bu sergide emeği geçenleri ve katkıda bulunanları gönülden bir kez daha tebrik ediyor ve şehitlerimizi tekrar rahmetle ve minnetle anıyorum.

 Başsağlığı :

Afganistan’da görev yapan bir helikopterimizin kaza sonucu 12 askerimiz şehit oldu.

Şehitlerimiz:

Binbaşı Serkan Doğan, Binbaşı Mithat Çolak, Binbaşı Şükrü Bağdatlı, Binbaşı İsmail Cem Yakınlar, Yüzbaşı Adil Erdoğan, Yüzbaşı İlken Aydın, Üsteğmen Murat Yıldız, Üsteğmen Tahsin Barutçu, Üsteğmen Okan Melikoğlu, Kıdemli Başçavuş Salih Helvacı, Kıdemli Üstçavuş Mehmet Akbaş,  Uzman Çavuş Onay Vurucu şehit olmuşlardır. Başta şehit aileleri olmak üzere, tüm silahlı kuvvetlerimizin mensuplarına ve yüce Türk Milletine baş sağılığı diler, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..