Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '16

 
Kategori
Tarih
 

Osman mı? Otman mı?

Osman mı? Otman mı?
 

Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey'in adı Osman mı, Otman mı?
 
Tabii ki Osman, bak sen de Osman diyorsun, der gibisiniz.
 
Hayır, ben Osman demiyorum; genel kabul Osman olduğu için, Osman dedim.
 
Tamam, kabul, adı Osman; peki kanıtınız ne?
 
Peygamberin damadı olan, üçüncü halife olan, şehit edilmiş bir İslam büyüğü olan Osman'ın adının konulmuş olduğunu kanıt olarak göstereceksiniz, değil mi?
 
Hayır kardeşim, hayır! Bu kanıt olamaz.
 
BİR: Türkler İslam'ı Araplar'dan değil, Farisiler'den öğrenmiştir.
İKİ: Farisiler, Muhammet Peygamber ve ehlibeyt haricindeki Arap İslam büyüklerini sevmez. Hele, Ebu Bekir'i, Ömer'i, Osman'ı ve Ayşe'yi hiç sevmezler; hatta nefret ederler.
 
Türklerin İslam üzerine irtibatları Araplar'dan ibaret kalsaydı, İslam çoğu Türk arasında yayılmazdı. Kabulü çok zor olurdu. Çünkü, Türkler göçebe olsa da, Araplar'a göre çok medeni bir toplumdu. Araplar gibi bir çöl halkı, ne medeniyete, ne insanlığa önem veriyordu. Türklerle birbirlerine çok zıtlardı. Emeviler döneminde çok kanlı savaşlar kaydetmiştir tarih.
 
Türkler İslam'ı Farisilerden görerek, anlattıklarına inanarak benimsemiştir. Bugün bile kullanılan dindeki birçok isim Farsça kökenlidir. Namaz, Oruç, Rab, Peygamber... Hepsi Farsça'dır, Arapça değil. Türklerin İslamlaşmasında Farisilerin etkisi bu kadar büyük olduğuna göre, Şii olmalarının temelindeki nefretleri öğretmemeleri mümkün mü sizce? Bence değil, hiç değil.
 
Türkler arasında Arap adet ve göreneklerinin yoğun olduğu Sünni İslam, 16. yüzyıldan sonra yayılmaya başlamıştır. 16. yüzyıldan önceki İslam ise daha çok Fars kültürü ve Şii mezhebinin etkisinde olan, eski Türk inanışlarının egemen olduğu bir İslam'dı. 
 
Bahsettiğimiz Osman Bey'in yüzyılı ise, 13-14. yüzyıllardı.
 
Osman'ın dedesi Gündüz Alp, babası Ertuğrul, oğlu Orhan, torunu Murat, onun oğlu Bayezid, Süleyman, Mehmet, Musa, Cem, Korkut, Selim...
 
Ya Türk adı, ya Fars adı...
 
Mehmet var ama, Muhammet isminin Türkçeleştirilmişi...
 
Ne Bekir, ne Ömer, ne Osman ismini yaygın 15. yüzyıl öncesi...
 
Osman değil, Otman'dı o.
 
Yani Osmanlı'ya Ottoman diyen yabancılar, daha doğru.
 
 
-Mustafa Yıldırım - 20.10.2016
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..