Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '15

 
Kategori
Seçim
 

Oy ve Seçim

Oy ve Seçim
 

Bireylerin oyları ülkenin gidişatına yön verir.


Oy eğer basılı bir şey olarak önümüze geliyorsa, tercih pusulasıdır.
 
Elektronik ortamda kullanılan bir şey ise tercih dokunuşudur.
 
Oy esas olarak kişinin belli bir konudaki irade beyanıdır.
 
Oy farklı olanlar arasından birini seçmek için kullanılan bir araçtır. İnsanlar farklı olanlardan birini seçerken tercihlerini ifade etmiş, oylarını kullanmış olurlar.
 
İnsanlar oylarını kullanırken, doğru ve gerekli gördüklerini; seçilmesi gerektiğini düşündüklerini seçerler.
 
Tabi bu anlamda onların bilinç durumları ve düzeyleri önemlidir. Seçmelerini yaparken konu ile ilgili değişkenleri dikkate alırlar. Hem içsel değişkenleri, hem dışsal değişkenleri.
 
İçsel değişkenler için kendi inançları, alışkanlıkları, beklentileri, umutları, gelenekleri, hayalleri vs iken, dışsal değişkenler de kişinin dış dünyada o oyuyla oluşmasına neden olacağı durumlar ifade edilir.
 
İnsanlar kendi içsel değişkenlerin bir ya da birkaçının tatmini için de oy kullanmaya gidebilirler, dış dünyada kimi değişiklikler gerçekleşsin diye de.
 
Konu seçim olduğunda, seçmen durumundaki kimselerin bir kısmı belli bir adayın, partinin gönüllüsü oldukları için onlar her durumda tercihlerini çok önceden yapmış olurlar ve kolay kolay da değiştirmezler.
 
Kendi partileri, grupları, ideolojik oluşumları her kimi aday olarak göstermişse gidip ona oylarını verirler.
 
Kimileri parti, grup, ideoloji bağlarına rağmen adayın kimliğini de önemserler. Çok tutmadıkları birileri aday olduğunda çekimser kalıp o her zamanki partilerine oy vermeyebilir ya da başka bir aday için yine kendilerine yakın buldukları başka bir partiye oy verebilirler.
 
Kendi eğilimlerine yakın partiler arasında gidip gelen, belli bir partinin ya da adayın gönüllüsü olmayan, tercihlerini kendi içsel ve dışsal değişkenlerinin her an değişebilen durumlarına göre yapan oldukça kalabalık bir seçmen kütlesinin varlığı da bilinen bir durumdur.
 
Onlar her an fikir değiştirebilir, önce sandığa gitme, gitmeme konusunda sonra da gidince hangi yönde tercih kullanacakları konusunda yeni kararlar alabilirler.
 
Onların önemli bir bölümü dış etkilere çok fazla açıktır. Kendileri için önemli olan en basitinden en karmaşığına çıkar hesaplarıyla, ya da yine kendileri için önemli olan kimi ulusal, yönetimle ilgili güvence ifade eden sözlerle yönlerini başka tarafa çevirebilirler.
 
Bu durumu bilen kimi adaylar onların içsel ve dışsal değişkenlerini yönetmeye yönelik açıklamalarla, vaadlerle onları sandığı gitmeye ikna etmeye ve dengeleri kendi lehlerine değiştirmeye çalışırlar.
 
O adaylar, dışarıdan değişken yönetimi ile kimi insanların bireysel tercihlerinin farklılaştırılabileceğini bilirler ve kullanırlar.
 
İnsanların yakınlarında bulunan diğerlerinden etkilenmeleri, benzer yaşam biçimine ve tercihlere sahip kimselerin benzer eğilimler göstermeleri oldukça doğaldır. Bu da başka bir doğal sonucu bölgesel tercihlerin benzerliğini doğurur. Belli iller ve bölgelerde yaşayanlar yoğun olarak belli partilere oy verirler.
 
Oy, kimilerine göre namustur, çok önemlidir. Yanlış kullanılması ya da hiç kullanılmaması büyük bir yanlıştır.
 
Oy kimilerine göre sorumluluktur, bir zorunluluktur. Yapılması gereken önemli bir tercihtir.
 
Kalabalık insan kitlelerine açık her demokratik seçimde mutlaka küskünler, keyfine düşkün olanlar, bana ne diyenler ve bu nedenlerle seçim sandığına gitmeyenler olur ve bu da onların tercihidir.
 
Demokrasilerde yurttaşların oy kullanmaları kadar önemli olan bir başka şey de seçim düzeninin sağlıklı ve güvenli olmasıdır.
 
İnsanların iradelerinin kısıtlanmadığı, baskı altına alınmadığı, seçim öncesinde, sırasında ve sonrasında ihlal edilmediği bir seçim demokratik bir ülkenin ileriye doğru ve doğru hamleler yapmasına katkı sağlar.
 
İdeolojileri, eğilimleri, fikirleri ne olursa olsun, toplum olarak bir arada yaşama, farklılıklara saygı göstererek el ele verme kültürüne sahip; barışı, hoşgörüyü, insan haklarını savunan adayların bilinçli seçimi ve hangi partiden olurlarsa olsunlar kendi seçmenlerinin isabetli tercihleri ile bir araya gelmesi demokrasileri ve kalkınmayı ileri noktalara taşır.
 
Bu anlamda her bir doğru oy bu yönlü harekete; demokrasinin gelişmesine ve kalkınmaya kendi çapında katkı sağlar.
 
Yanlış yönde kullanılmış her oy da tam tersi etki yapar.
 
Bireylerin kullandıkları oylar bir araya gelerek o ülkenin gidişatına yön verir. Gidişat da ülkenin gelecekteki durumunu yani genç kuşaklarının yüzleşecekleri halleri belirler.
 
 
21.05.2015
11:47:17
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..