Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '12

 
Kategori
İnternet
 

Özel yaşam, güvenlik ve sosyal medya

Özel yaşam, güvenlik ve sosyal medya
 

Siber korumanızı yanınıza aldınız mı?


Sosyal medyanın hiç uğramadığı bir yer kaldı mı ki dünyada? Hani balta girmemiş orman kaldı mı der gibi geliyor kulağa artık bu soru, evet demek neredeyse imkansız.

2000’li yılların başında insanların kimliğini saklayarak kendini ifade ettiği “kapalı” günlerinden, bu günlere geldi Internet. Öyle bir ilerleme ki, neredeyse facebook hesapları yoksa kişilere “zavallı” muamelesi yapacağız. Sosyal medyanın gücü bu altyapı ile giderek artacak gibi görünüyor. Rivayet edilen 2013 yılı felaketi gerçekleşir ve elektronik dünya çökerse, hepimiz sudan çıkmış balık gibi kalır mıyız dersiniz?

Interneti kısa şortlarla dolaşırkenden tanıdığımı söyleyebilecek kadar uzun zamandır bu dünyanın içindeyim. Ünlü hintlinin “hotmail” dehası ile dünyayı ücretsiz eposta hizmeti ile tanıştırdığı yıllarda, orijinal ismi HoTMaiL iken, ilk kez bir ücretsiz eposta adresim olmuştu (ondan önce gayet yüksek faturalı bir seval@superonline.com vardı). Aralık 1997'de 8.5 milyon kullanıcıya sahip olan hotmail, 400 milyon Amerikan Dolarına Microsoft'a satıldı ve MSN şemsiyesine alındı. O günlerde başlayan bu süreçte bugün, hard disk kapasitesi olarak bile hayal edilemeyecek kadar geniş alanlarda tutulan eposta hesaplarını halen ücretsiz alabiliyoruz. İlk web sayfam da 1996’larda superonline sayesinde olmuştu. Sonrasında 1998 yılında  tasarımını her şeyiyle kendi yaptığım bir web sitem oldu -o yıllarda Türkçe içerikli site öyle azdı ki. Sonra o web sitesi internetteki en iyi web siteleri arasında listelendi.
Sosyal medya yolundaki en önemli adımlardan biri de eposta listeleridir. ManisaM adıyla kurmuş olduğum listeden binlerce güzel ileti paylaştık dünyanın dört bir yanındaki arkadaşlarımla. Internet’in babası olarak bilinen Sevgili Mustafa AKGÜL hocamız da bu listenin üyeleri arasındaydı. Halen de bu liste aktif durumdadır, o günlerden yadigâr.

Bugün sosyal medya her üç aracı bizim için bir araya getirdi. Şimdi tek bir kayıt ile aldığınız tek bir adresi hem sohbet, hem paylaşım, hem de bir web sayfası sayfası olarak kullanabiliyorsunuz. Birbiri ile bağlantılı ihtiyaçlar birlikte çözümleniyor. Tabii ki tüm özeliniz de bu esnada sergilenmiş oluyor. Güvenliğinizi nasıl sağlayacaksınız?

İlk günden bu yana Internet sayesinde pek çok macera yaşamış biri olarak bunun pek de kolay olmadığını söylemeliyim. Hacker arkadaşlarımız, kendi çabalarımız, saldırılar derken bu işin sahtekârlıklarını da öğrendik. Bizim bu konudaki tedbirimiz, karate öğrenmek ya da savunma amaçlı bir tür donanım edinmek gibiydi. Tüm teknikleri bilmek gerekiyordu. En azından her gece beş kez sistem formatlamak zorunda kalmamak için...

Burada deneyimli kullanıcıların iyi bildiği, bilgisayar güvenliğinin ABC’si niteliğindeki birkaç maddeyi listelemek istiyorum:
- Her uygulama için ayrı ayrı “güvenli” şifre seçin ve bunları yılda bir kaç kez yenileyin: bu çok zor da olsa en azından harf ve rakamları alternatifli, yer değiştirerek kullanabilirsiniz, hatırlatma sorularını dikkatli seçin.
- İki aşamalı güvenlik kodu uygulaması olan hizmet sağlayıcıları tercih edin: banka ve ödeme gerektiren işlemlerde azami dikkat.
- Program güncelleştirmelerini “güvenli” bir şekilde yapın, işletim sistemini ve yazılımları güncel tutun: en kararlı sürümleri kullanmayı öneririm.
- Şüpheli web sitelerinden ya da epostalardan gelecek tehlikelere, tekliflere karşı dikkatli olun (arkadaşınızdan gelmiş olsa bile): ilgili kişinin haberi bile olmadan sisteminiz çökebilir.
- Düzenli olarak bilgisayarı virüs ve zararlı yazılımlara karşı kontrol edin, güncellemeleri tam bir virüs programı kurup yabancı yazılımların bir virüs gibi sisteme girmelerini önleyin: bu tür durumları ihmal ettiğinizde sisteminizin bağışıklık sistemini çökertmiş olursunuz.

Yukarıdaki tüm maddelerin “güvenli” olabilmek için eksiksiz yapılması gerekir, hiçbiri ihmale gelmez. Kendi güvenliğimiz için bu tedbirleri alalım, alınmasını teşvik edelim. Bir de aile güvenliği var. Aile söz konusu olduğunda hassasiyet de sanal dünyanın nimetlerinin arttığı oranda artmalı. Tedbirleri artırmak, en üst düzeylere çıkarmak zorunlu. Sadece şifreler, kullanıcı bilgileri ile ilgili tedbirler de yeterli değil. Arama yaparken ya da sıradan web gezintilerimizde de güvenlik önlemleri almalıyız. Bu sebepledir ki, ilk önerim şudur: güvenlik en ummadığınız yerden ihlal edilir ve ihmal etmeye gelmez. Bu konuda iyi bir rehber olarak şu adresi önerebilirim: http://www.google.com.tr/familysafety/ Bu sitedeki önerileri tüm sosyal medya uygulamalarına uyarlayabilirsiniz. Örneğin, kötüye kullanımın raporlanması, paylaşılan içeriklerde belirli bir seviyeyi korumakta önemli bir araçtır.

Hepinize güvenli internetlemeler dilerim.
Aşk’ta kalınız.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..