Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '15

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Özgecan Aslan neden Gizem Akdeniz'den daha fazla tartışıldı? İki cinayetin sosyal tepki analizi

Özgecan Aslan neden Gizem Akdeniz'den daha fazla tartışıldı? İki cinayetin sosyal tepki analizi
 

Türkiye geçen yıl ve bu yıl iki acı cinayetle yıkıldı. Biri hatırlanacağı üzere 6 yaşında kendi akrabası tarafından tecavüz edilen bıçaklanan ve ağzı bantlıyken diri diri benzinle yakılan Gizem Akdeniz, diğeri ise Tecavüz edilmek istenen ama buna direnen direndiği içinde önce Gizem gibi bıçaklanan ölmeyince kafasına demir çucuk vurulup katledilen ardından da ölüsü yakılan Özgecan Aslan.

İkisi de büyük acımız ve kaybımız. İki cinayette bir birine benzemekte. Ancak iki cinayeti kıysaladığımızda bazı farklılıklar ve sorular var.

1- Gizem bir çocuktu, tecavüz edilmiş ve canlı canlı yakılmıştı. Özgecan'a tecavüze yeltenilmiş ancak tecavüz edemeyen katil onu önce öldürmüş sonra yakmıştı. Özgecan tecavüze uğramamış canlı canlı da yakılmamıştı.

2- Gizem'in cinayetinde topumsal bir tartışma başlamış ama bu asla Siyasallaşmamıştı. Oysa Özgecan'ın cinayeti neden siyasallaştı?

3-Gizem ve Özgecan Türk toplumu için neyi simgelemekteler?

Gizem öldürüldüğünde benim gibi kız babaları ve analar da haftalarca kendine gelemedi. Onun gözlerini her gördüğümüzde ağladık üzüldük cinayete ve cani katiline kahrettik beddualar ettik. Gizem cinayeti vicdanımıza dokundu. Hayata küstük onun ölümüyle.

Nereden bakarsak bakalım 6 yaşındaki Gizem Akdeniz cinayeti daha vahşidir. Çünü savunmasız bir çocuktu, çünkü kendi akrabası tarafından güvendiği bir insandan tanıdığı birinin ihanetinden gelmişti saldırı, çünkü canlı canlı daha ölmeden 5 liralık bir benzinle ağzı bantlıyken yaralıyken yakıldı, üstelik daha küçücük bedeni yakılmadan önce kaldıramayacağı bir tecavüze de uğramıştı. Bütün bunlar daha ağır bir sınavdı o zavallı bedenin kaldıramayacağı kadar. Oysa kadına şiddet diye görülmedi bu olay. Çünkü çocuk diye…

Özgecan'ın cinayetinde de kahrolduk ama Özgecan cinayetinde toplumun bir kesimi bu cinayeti siyasallaştırdı. Bu cinayeti ekmek almaya giden Berkin'in öldürülmesiyle bir tutma çabası içine girdi bir kesim. Neden? Çünkü bu kesimlere göre cinayetin nedeni Modern kıyafetli kıza saldırılarak Çağdaş Atatürkçü kesime yapılmış yobaz milliyetçi mukaddesatçı kesimin cinayetiydi. Bunun altını çizmemiz lazım. Katil'in ülkücü kurt başlı el işaretli facebook resimleri silahla resimlerinin çekilmiş olması Kemalist Devrimci kesim tarafından çağdaş kadına ve Atatürk ilke ve inkılâplarından yürüyen düşünceye saldırı olarak algılandı. İşte bu nedenle özellikle Atatürkçü kadınlar ve gençler kendilerini tehdit altında hissettikleri içinde bu cinayeti en fazla telin eden kesimler oldular. Özgecan cinayetiyle bütün bir ülkücü milliyetçi mukaddesatçı kesim suçlanamaz bu da vicdani değildir.

Buna çanak tutan  milliyetçi mukaddesatçı muhafazakar bazı kesimlerden Özgecan'ın ve temsil ettiği kadın profilinin başı açık olmasının ve kışkırtıcılık ve tacize açık olmasından dolayı onunda tacize sebep vermesinden dolayı sosyal medyada suçlanması tartışmaları daha da alevlendirdi. İşte Gizem Akdeniz cinayetinde bunlar olmamıştı. Vicdanı olan herkes için de siyasal unsur bulunmayan cinayete karşı ortak tavır sergilemişti. Özgecan da ise siyasal ayrışmalar ortaya çıktı.

Bu iki cinayet arkasından toplumda tecavüz ve kadın cinayetlerinden dolayı idam getirilmesi alevlendi. Bende idamın çocuk tecavüzü ve katliamları için getirilmesi taraftarıyım. Ancak siyasal güç bu idamı muhalefeti susturmak için kullanma eğiliminde oldu hep, ister sol ister sağ olsun asma olayı darbelerde muhalefeti çökertmek için yapıldı. Devrimci nice gençler dar ağaçlarında "Asmayalım da besleyelim mi?" diye yok edildi. Ya yenisi de yapılırsa?!

Siyaset tarihimiz ironilerle dolu;

 Deniz Gezmiş'in idamına Erbakan'ın milletvekilleri hayır derken CHP Milletvekilleri evet demişti.

 İsrail ile antlaşmaları Erbakan'a imzalattılar.

 CHP İmam hatipleri ilk açan ve rejim yanlısı dindar yetiştirmek isteyen ilk partidir.

Türkiye’de Saidi Nursiye ve dindar kesime en büyük baskılar Demokrat Parti döneminde oldu.

Daha nice saçmalıkları gördü bu ülke.

Neyse konumuz bu değil.

Özetle şunu söylemek istiyorum. Bizler kendi siyasal ve sosyal kaygılarımızı bu tür cinayetlerin arkasından jakoben ayaklanmacı tavırlarla yansıtmamalıyız. Üzüntümüzü siyasal kaygılar yürütmeden devam ettirmeliyiz. Berkin'e sahip çıkıp Yasin'e sahip çıkmıyorsak, ya da Yasin'e sahip çıkıp Berkin'e sahip çıkmıyorsak bizim vicdanımız hikayedir. Ölen çocuğun ideolojisi sorgulanamaz. Ölen çocuğun veya mazlumun ırkı mezhebi dini sorgulanamaz. Çocuk çocuktur, mazlumda mazlumdur.

Biz en çok samimiyette kaybediyoruz.

Bir Kürt'ün hakkını bir Türk savunmalı önce, bir Alevinin hakkını bir Sünni savunmalı önce, bir Atatürkçünün hakkını bir muhafazakar savunmalı önce, bir kadının hakkını en çok erkekler savunmalı, bir azınlığın hakkını çoğunluk savunmalı. İşin içine siyaset katmadan siyasal ve ideolojik çıkar gözetmeden yapmamız lazım bunu

Ne laikliği jakobence uygulamalıyız nede başkalarına ALLAHLIK taslamalıyız. İlki bizi Laikçi ikincisi Allahçı yapar. Ancak ikisi de kör yapar.

Hem Gizem Akdeniz'in hem de Özgecan Aslan'ın ailesine baş sağlığı diliyorum tekrardan. Bizim için bu cinayetler artık Gizem ASLAN ve Özgecan AKDENİZ cinayetleri olmalı. Her ikisine de siyasal değil vicdani bakmalıyız.....

Gizem Akdeniz Cinayeti: http://blog.milliyet.com.tr/Gizem_in_acisi_Turkiye_yi_dagladi__Turkiye_idam_cezasini_gelsin_istiyor_/Blog/?BlogNo=459058

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..