Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Pak Parti, derin devlet, nevruz

Pak Parti, derin devlet, nevruz
 

ANADOLU AJANSI, IBRAHIM YAKUT, 21 Mart 2013 (4)


"PKK kendisine Pak Parti denmesini istedi." (1) "Derin Devlet Nasıl Kurulur?" (2) Bunlar, kısa süre önce yazdığım iki öykünün başlıklarıydı. 

Bugünse gökyüzündeki bulutların arasından güçlü bir ışık parlıyor, insanların yüreğini ısıtıyor.
 
21 Aralık 2013'te Diyarbakır'da çizilen tablo gerçekten yeni bir sayfa açabilir. Barışın, kardeşliğin, anlayışın, dostluğun, sevginin gücünü yükseltip tüm aykırı sesleri bastırabilir. Uzak gibi görünen çözümler çok yakına gelebilir.
 
Ama birçoklarınca dile getirilmiş bir kaygının giderilmesi zorunlu. Bu ne bölünme, ne de ulusal değerlerin yitirilmesi tehlikesi.
 
Bireysel özgürlüklerin, insan haklarının, azınlıkların yaşam biçimlerinin güvence altına alınması, tüm bunların evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde hem anayasanın, hem yasaların, hem uygulamaların ayrılmaz bir parçası olması. Artık kimsenin düşüncelerinden ve inançlarından dolayı açık ya da gizli baskı görmemesi, konuşmaktan ve yazmaktan korkmaması.
 
Asıl tehlike gerçek özgürlük ve eşitlik için zorunlu olan bu temel ilkelerin gözardı edilmesi.
 
Gelecek kolay kurulmuyor. Dürüst olmayı, başkalarını anlamayı, kendi yanlışlarını görmeyi, insanların çektiği acılar için üzülmeyi, bunları ortadan kaldırmaya çalışmayı, somut adımlar atmayı, bireylerin ve kurumların üzerindeki korkuları kaldırmayı, doğrulara baskılar ve yasaklarla değil özgürlük ve hukukla ulaşılacağı bir ortam oluşturmayı gerektiriyor.
 
Umut var. Açılan yolda yürünmesi bu toprakları paylaşan herkese özgürlük ve mutluluk getirecek, kendilerine ve birbirlerine güven duymalarını sağlayacaktır.
 
....
 
21 Mart günü gazeteler Diyarbakır'ın tarihi nevruz kutlamalarına hazır olduğunu yazıyordu. Bu tarihi güne 2 milyon kişinin katılması bekleniyordu. 
 
Mitingi düzenleyenler ve emniyet güçleri ilk kez birlikte çalışacaktı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) birlikte düzenlediği etkinliğe uluslararası düzeyde katılım da olacaktı. Federal Kürdistan Bölgesi'nden Kürdistan Yurtseverler Birliği yetkilileri, Goran Genel Başkanı Noşirwan Mustafa, Goran Hewler Sorumlusu Birzo Mecid, Goran İç ve Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Süleyman, Kürdistan Şuui Partisi MYK üyeleri, Kürdistan İslami Birlik Grubu MYK üyeleri, Yekiti Niştimani Demokratiki Kurdistan (YNDK) MYK üyeleri, İşçi Partisi MYK üyeleri, Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) yetkilileri, Kürdistan Birlik Partisi yetkilileri, Yüksek Kürt Konseyi yetkilileri, İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri, Özgür ve Eşit Yurttaş Derneği'nden 60 kişilik bir heyet ile Kürdistan Dernek ve Vakıf Federasyonu Sözcüsü Adnan Enver, Bolivya'dan Mary Medina Zabaleta, Rossemery Carlo Lucas, Zonia Guardia Melgar adlı 4 kadın senatör, 4 kişilik İtalyan heyeti, Avrupa Parlamentosu Kürt-Dostluk grubu adına parlamenter Jürgen Klüte, Danimarka Kızıl-Yeşil Partisi Milletvekili Nikolaj Villumsen, Bask Sortu Dış İlişkiler Sorumlusu Gorka gibi kurum ve kişilerin katılması bekleniyordu. (3)
 
Ortam çok olumlu görünüyordu, ama geçmiş yıllardaki sert uygulamaları düşünenlerin akıllarına bir korku düşmüyor da değildi. Nevruz böyle kardeşçe kutlanabilecekse niçin geçmişte büyük acılar yaşanmıştı?
 
Ne mutlu ki korkular boşa çıkıyor, Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasında daha önce görülmemiş bir coşku yaşanıyordu. (4) Alanı dolduran ve çeşitli kentlerden gelen milyonu aşkın insan, Abdullah Öcalan’ın barış çağrısını halaylar ve türkülerle bekliyor, Nevruz’u bayram sevinciyle kutluyordu. 
 
Yüzyıllardır barışa hasret kalmış topraklarda bir tarih yazıldığını söyleniyor, “Yeni bir sürece hep beraber daha güçlü daha emin adımlarla yürümek için hazır mıyız?” diye soruluyordu. (5)
 
....
 
Barışa hazır mıyız?
 
1. Mehmet Arat, Pak Parti, http://www.sanatlog.com/sanat/pak-parti/
 
2. Mehmet Arat, Derin Devlet Nasıl Kurulur?, http://www.sanatlog.com/sanat/derin-devlet-nasil-kurulur/
 
 
 
 
Toplam blog
: 72
: 274
Kayıt tarihi
: 08.01.12
 
 

1958 doğumlu. Mühendislik eğitimi aldı. Teknik alanda çalışırken kültürel konulara ilgisini sürdü..