Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '08

 
Kategori
Haber
 

Paran yoksa okumak neyine senin

Paran yoksa okumak neyine senin
 

Devir para devri kardeşim, paran kadar yaşayacaksın, paran kadar saygı görecek, paranın yettiği kadar karnını doyuracaksın. Paran varsa ne rahat (pV=nRT), yoksa vay haline.

Okumak bile yasak sana, karanlığa gömülmen lazım, cahilleşmen, orta çağa dönmen lazım paran yoksa.

Hayata gözlerini açtığın ilk anda anan baban düşünmüyor mu kara kara ah ne yaparız şimdi, nasıl alırız bu çocuğa mama, ya bezlerinin masrafı nolacak diye.

İlk okula kaydın yapılırken, istenmez mi senden kayıt parası ya da farklı bir deyişle yardım parası. Bakanın açıklama yapar, "velilerden para istenmeyecek" diye, ama dinleyen olmaz, "parayı verirsen kaydını yaparım yoksa beklersin böyle, belki okul bile bulamazsın kayıt yaptıracak".

Kitabın, defterin, kılığın, kıyafetin hepsi ayrı para, ayrı masraf.

Didinir, uğraşırsın gelirsin üniversite sınavına ki bu hayatının sınavıdır, başa çıkman gerek onca rakibinle, haydi dershaneye, özel derse. Ama nerdeee yok ki o kadar para, nasıl vereyim oraya buraya.

Azminle, zekanla, pratikliğinle kazanırsın üniversiteyi, okuyup büyük adam olacaksın. Vatanına milletine hayırlı bir evlat.

"Dur, orda dur işte buraya kadar, burdan ötesi sana göre değil" diyen bir "vizyon"; "paran yoksa burdan ileri geçemezsin, sen olsan olsan ara eleman olursun, istediğin kadar zeki ol, pratik ol farketmez, arada kalacaksın" diyen bir "misyon" karşılar seni.

"Tüm yasaklar kalkacak" diye bağıran ama "benim görevim üniversitelerde parası olmayana yasak getirmektir" diyen bir "prof" karşılar seni.

Ama düşüncelidir de, burs bağlayacaktır sana, daha doğrusu bursla bağlayacaktır seni. Geleceğini kontrol altına alacak, okulu bitirdikten sonra yakana yapışacaktır.

Ama haklı değil midir? Seni okutmuştur, büyük adam etmiştir bu sistem ve sonuna kadar alacaktır hakkını.

"Üniversite sistemi Avrupa'da da böyledir, ABD'de de, herkes parası kadar okur, parasının yettiğince ilim irfan sahibi olur ve mezun olduktan sonra da öder borcunu, taksit taksit. Modern dünyanın gereğidir bu. "Sosyal Devlet"in görevidir bir yerde.

Batıda böyleyse bizde de böyle olması gerekir, orda işsizlik diye bir sorun yoktur çünkü, bizde niye olsun (!)"

Boşverin eğitim reformunu, Tevhid-i Tedrisatı falan hepsi yalan, gerçek olan tek şeyi Napolyon söylemiş zamanında:

"Para, Para, Para"


http://www.milliyet.com.tr/2008/01/08/siyaset/axsiy02.html

 
Toplam blog
: 117
: 1067
Kayıt tarihi
: 26.09.07
 
 

1980 yılında Mersin'de doğdum, bütün eğitim öğrenimimi Mersin'de tamamladım. Yetmedi, işimi de Mersi..