Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '09

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Pasta, kurabiye, kek tarifleri

Pasta, kurabiye, kek tarifleri
 

Renkli macaron


Tüm Milliyet blog yazarlarına merhabalar;

Normalde kendime ait bir blogum olmasına rağmen Milliyet blogu yeni keşfettim ve ilk yazımla yanii ilk tarifimle karşınızdayım..Butik pasta, kurabiye yada tatlı dünyasında kendini kaybetmiş başka bir anlamlada kendini bulmuş biri olarak farklı ve lezzetli tarifleri blogumda sizlerle paylaşacağım.

İlk tarifim belki çoğumuzun bilmediği fakat özellikle Fransanın en bilinen kurabiyelerinden olan rengarenk Macaronlar

Bol bademli kocaman iki parça kurabiyenin birleştirilmesiyle yapılan çocukluğumda 1 tanesiyle acayip doyduğum acıbadem kurabiyesini biliriz hepimiz..Pütürlü bir yapısı vardır ve macarona göre daha serttir.
Yumurta akı ve pudra şekerinin çırpılmasıyla yapılan meringue bizim bildiğimiz adıyla bezeyide hepimiz biliriz. Çok kolay ve 10 dakikada yapılan içi boş, bol şekerli, kıtır tatlılardır.
Macarona gelirsek, acıbadem kurabiyesiyle bezenin karışımı diyebiliriz..En azından bana göre öyle, )

Fransa'dan çıktığını bildiğimiz macaronun atalarınıda merak ederek birkaç bilgiye ulaştım.
Macaron adı italyanca da 'iyi ve ince hamur' anlamına gelen maccherone'den geliyormuş.İlk macaron 1700'lü yıllarda bir italyan ailesinin aşçıları tarafından yapılmış ve italyan rahibelerle Fransa'ya getirilmiş.
Bir başka söylentide 18.yy da macaronun ilk tohumlarının kuzeydoğu Fransa'nın Nancy şehrinde atıldığı.
Bugünkü kullanılan formuna kavuşmasında ise Fransa'nın en ünlü pastanelerinden Laduree'nin sahibinin kuzenin payı varmış.Yine Fransızlarda bitiyor iş yani..


Şimdi gelelim kökeni yüzyıllar öncesine dayanan benim ise daha yeni yapma fırsatı bulduğum macaron tarifine..Tarifi David Lebovitz'in sayfasından aldım.Aslında asıl tarif kakaolu ama benimkiler renkli oldu..


Malzemeler:
100 gr pudra şekeri
50 gr file badem
3 yemek kaşığı şekersiz kakao(15 gr)
2 adet yumurta akı
5 yemek kaşığı şeker(65 gr)

Çikolatalı Ganaj için:
113 gr bitter çikolata
1/2 bardak çiğ krema
2 yemek kaşığı tereyağ(oda sıcaklığında)

Yapımı:
Erkenden soğuması için ilk krema yapımından başlıyoruz.Sos tenceresinde kremayı kaynayıncaya kadar ısıtıyoruz.Sonra küçük parçalara ayırdığımız bitter çikolatayı kaynamış kremanın içinde eritiyoruz.Altını kapatıp içine tereyağını ekleyip eritiyoruz.Kremamız hazır şimdi soğutmaya bırakabiliriz.
Macaron hamuru içinse ilk pudra file bedem, pudra şekeri ve kakoyu robotta bedemlerin yağı çıkıp şekerle bütünleşene kadar çekiyoruz. Gıda boyası kullanacaksanız ilk sadece şeker ve bedemi çekip boyaları sonra içine ekleyebilirsiniz. Ben öyle yaptım. Başka bir cam kasede yumurta aklarını tepecikler oluşana kadar çırpıyoruz. Sonra yavaş yavaş şekeri ilave edip olabildiğince fazla çırpıyoruzki tepecikler sert bir kıvam alsın.
Şimdi sıra iki malzemeyi spatulayla aşağıdan yukarıya hareketlerle birbirine karıştırmak. Hamurumuz tamamsa sıkma poşetiyle yağlı kağıt serili tepsiye eşit boylarda hamurdan çıkabiliriz.


Macaronların piştikten sonra üstünün kıtır kıtır olması için macaronları 1 saat dinlendirmeye bırakmamızda püf noktalardan birisi.
1 saat sonunda 175 C'lik fırında 10 dakika pişiriyoruz.Fırında çok kalmamaları da başka bir püf nokta..Macaronlarımızın o enfes kokularını aldıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.Soğuyan macaronların arasına kremalarını sürerek buzdolabında bir süre bekletiyoruz.Ertesi gün yediğimiz macaronların tadı daha güzeldi gerçekten..Macaronları buzdolabında 3-6 C'de saklayarak 10 gün boyunca taze şekliyle muhafaza edebiliyoruz.

Divan Pastanelerinin macaron ustası Germain Herviault 'na göre az şeker , bol aroma iyi bir macaron için en önemli şey.Ama ünlü şef dünyanın en iyi bademleri yani Türk bademleriyle yapılan macaronlarında çok daha güzel olduğunun altını çizmiş.Bu bakımdan şanslıyız sanırım.
Fındığın, bademin ve daha birçok şeyin en iyisine sahibiz.Yeterki kullanmayı bilelim..İşte bu kadar yapılışı kolay ama püf noktaları çok bir macaron tarifinin sonuna geldik...

Yeni birbirinden lezzetli tariflerle


 
Toplam blog
: 3
: 2652
Kayıt tarihi
: 28.08.09
 
 

İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümü mezun olmama rağmen her türlü özel gün için butik pasta-kurabi..