Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

12 Haziran '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Pazı ile gelen sağlık ve gençlik

Pazı ile gelen sağlık ve gençlik
 

Oluşmakta ve Oluşan Kırışıklıklarımız ve Sağlığımız İçin


17 yüzyılda Kuzey Amerika’da yetiştirilmeye başlanan pazı ülkemizde ve özellikle İtalya’da tarımı yapılmaktadır. İçerisinde içerdiği karbonhidrat, vitaminler (B2 folikasit , C, betakaroten), demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, manganez ve oksalit asit gibi bazı maddeler içermektedir.

Hem sağlığımız hem de cildimiz için çok önem içeren 100 gr. Pazıdaki demir bir insanın günlük ihtiyacının % 24 ‘ünü potasyum ve mangenazin altıda birini karşılayacak orandadır. C vitamini günlük ihtiyacın yarsını ve provitamin A’nın üçte birini karşılar.

Yaprakları ve tadı ıspanağa benzeyen pazının yaprakları ve saplarından birlikte pişirilerek faydalanılır. Faydaları saymakla  bitiremeyeceğimiz pazının bağışıklığı artırıcı, beyin ve sinirleri uyarıcı, canlandırıcı, hormon üretimini etkileyici, kandaki yağ oranını düşürücü, kansızlığı giderici, kemikleri güçlendirici gibi birçok faydaları vardır.

İçinde yüksek oranda bulunan demir sayesinde hemoglobin ( kana kırmızı rengini veren boyalı madde) oluşumunu kolaylaştırır.

İçerdiği manganez sayesinde ise kalbi ve kasları güçlendirir.

Genellikle  Apse, kansızlık, dikkat dağlımı , sistit, sinir bozukluğu ve yorgunluğa şifa veren  pazı, cildimiz ve yüzdeki kırışıklıklar içinde önemlidir.

      Yemek olarak mutfağımıza giren deva olarak adlandırdığımız pazı aynı zamanda yüzdeki kırışıklıklara ve oluşacak çizgileri engellemek açısından kolaylıkla yapabileceğimiz bir maske tarifi vermek istiyorum.

      Oluşmakta ve oluşan kırışıklıklarımız için

  • 100 gr. Taze yaprak pazı
  • 10 ml badem yağı

    YAPILIŞI : yapraklar ince ince doğranarak badem  yağı ile ezilerek karıştırılır. Bu karışım yüz ve boyna sürülerek 20-30 dk. Kadar bekletilir. Daha sonra ılık suyla temizlenir.  Cildi hem nem hem de ciltteki çizgileri azaltır. Her konuda faydalı olan bu sebzemizi bazı kişiler önce haşlayıp suyunu süzüp sadece posasını sıkarak pişiriyorlar. Suyundaki bütün içerdiği vitamin ve mineraller dökülerek gittiği için sadece kalan posasında hiçbir şekilde faydalanamayız. Böbrek taşlarına ve sistit de iyi geldiğinden haşlanıp suyu içilebilir. Uzmanlar pazının içindeki kansere sebep olan nitrozamin çıkmasını engeller. Yemek için pişirildiği an yenilmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Bu kadar yararlı bir sebzeyi bize zararlı hale getirmek istemiyorsak pişirdiğimiz an bir daha ısıtmadan tüketmeliyiz.     

    

 

 

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..