Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
29161
 

Pazının faydaları ve pazı yemeği tarifi

Pazının faydaları ve pazı yemeği tarifi
 

Pazı,  ıspanağa benzer ama yaprakları daha büyük ve sapları daha kalın olan bir sebze çeşididir. Hamile bayanlar yediği takdirde yeni doğacak olan çocukta omurga açıklığı riskini azaltır. A, C, K, E vitaminlerini ve demir, magnezyum, kalsiyum minerallerini içerir. Öksürüğe, kansızlığa iyi gelir. Kolon kanserine karşı koruyucudur. Öksürüğe iyi gelir ve insana kuvvet verir. İdrar söktürücüdür.

Pazı yaprakları ve sapları ile birlikte pişirilirse lezzetli olur ve besi değeri artar. Pişirilmeden önce yıkarken fazla suda bekletmemek gerekir zira vitaminleri kaybolabilir.

Pazının zeytinyağlısı, kıymalısı, böreği, dolması yapılabilir.  Pazı sarması ve böreğinin denendiği zaman çok lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Malzemeler:

2 demet pazı (aşağı yukarı 1 kilo)

2 tane kuru soğan

1 kahve fincanı pirinç

1 su bardağı kavrulmuş kıyma( Kıymalı yapmak isteyenler için)

1 çorba kaşığı biber veya domates salçası

1 tatlı kaşığı tuz ve kırmızı pul biber

4 veya 5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

1 çay bardağı su

Yapılışı:
Kökleri sert olduğu için ben orta basınçlı düdüklü tencerede 25 dakika pişiriyorum. Bazı düdüklüler çok hızlı pişiriyor, o zaman dakika ayarı daha aza alınır. Herkes kendi düdüklüsüne göre dakika ayarını en iyi kendisi bilir.

Pazıların sapları ve yaprakları iyice yıkanır ve doğranır. Doğrananlar büyük boy bir düdüklü tencereye koyulur.

Üzerine rondoda çekilmiş veya elde küçük doğranmış soğanlar, iyice yıkanmış pirinçler, 1 çay bardağı su, biraz suda eritilmiş salça, zeytinyağı, tuz ve pul biber, arzu edilirse kavrulmuş kıyma koyulur.

Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra düdüğü yan çevrilir ve ocağın altı kısılarak 25 dakika pişirilir.

Düdüklü tencerenin içindeki buhar kendini salınca bir kaşıkla tenceredeki pazıların altı üstüne getirilir yemek en az on dakika dinlendikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun, her şey gönlünüzce olsun.

Sibel Koçarslan

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 594
Toplam yorum
: 214
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 2389
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster