Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Pirinç pilavı

Pirinç pilavı
 

Sade pirinç pilavı özellikle nohut, kuru fasulye yemekleri ile daha iyi gider. Nohut ve kuru fasulye yemeğini, yemeğin sonunda pirinç pilavı ile karıştırarak yemek bizim toplumumuzda alışkanlık haline gelmiştir. Pilavı yapış yapış yapmadan tane tane pişirmek biraz özen ister.  Son günlerde pirinç pilavı zarar denilse de ben bu tavsiyeye uyana pek rastlamadım.

Pilav için baldo pirinç kullanmanızı tavsiye ederim. Pirinç pilavını pişirmeden önce kavurarak pişirenlerde var. Ben sadece arpa şehriyeli pilav yaparken pirinci kavuruyorum, sade pilavda kavurmuyorum. Kavurduğunuz zaman pirinç pilavının hazmı daha zor. Arzu ederseniz pirinci kavurabilirsiniz. Su ölçüsü yine aynı oluyor.  Aşağıda yazılan tarif benim her zaman uyguladığım ve ölçüleri şaşmayan bir tarif.

Malzemeler:

3 su bardağı baldo pirinç

1 orta boy çay bardağı sıvı yağ

1 çorba kaşığı tereyağı(koymak şart değil, arzuya göre)

1.5 tatlı kaşığı iri tuz(kaya tuzu veya deniz tuzu)

4.5 orta boy su bardağı su( her bir bardak pirinç ölçüsünün 1.5 katı su)

Yapılışı:

Pirinçler ince tel süzgüye konulur ve suyun altına tutularak, beyaz suları süzülene kadar iyice yıkanır.

4.5 bardak suyu tencereye koyup, suyu kaynatırız.

İçine tuz ve yağı da koyarız, tereyağı eriyince pirinçleri içine katarız.

Tencerenin altını kısarız ve pirinçleri pişmeye bırakırız.

Pirinçlerin suyu çekmeye yakın, bir kaşıkla tenceredeki pirinçlerin altını üstüne getiririz.

Pirinçler iyice suyunu çekince ocağın altını kapatırız ve tencere ile kapak arasına bir bez veya havlu kağıt koyarak pilavın buharını çektiririz ve pilavı demlenmeye bırakırız.

Demlenen pilavı tekrar bir kaşık yardımı ile hafif hafif karıştırarak alt üst ederiz ve pilavın havalanmasını sağlayarak tane tane olmasını sağlarız.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..