Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '11

 
Kategori
Futbol
 

PlayOff / PlayOut Sistemleri ve Süper olamayan ligimiz

PlayOff / PlayOut Sistemleri ve Süper olamayan ligimiz
 

PlayOff / PlayOut Sistemleri


18 takımın mücadele ettiği süper(!) ligimizde, şampiyonluk şansı ya da ligden düşme riski kalmayan takımlar hariç, ortalama son 5-6 hafta, ilk 5 ve son 5 takım arasında geçer oldu. Hakem hatalarının her hafta tartışıldığı, mücadele eden ya da varlık gösteremeyen tüm takımların suçlandığı ancak kalite açısından da vasatı aşamayan takımların mücadele ettiği müsabakalar serisinden öteye gidemiyor ne yazık ki. Özellikle liderlik yarışındaki her takım kendini sorgulamak yerine psikolojik savaş içersindeler. Bu yüzden değil midir ki, kendi kalitesizliğimizle kendi sınırlarımız içersine hapsolup kaldığımız! 

Federasyonun bu işe bulabileceği en iyi çözüm, ligimizdeki her takımı bir amaca bağlı bırakacak düzenlemeler geliştirmek. Ligimiz ister 18 takımla devam etsin ister sayı arttırılsın/azaltılsın, önemli olan 34. haftaya kadar, olabildiğince hedefsiz takım bırakmamak. Sıralamaya göre yayın geliri uygulamasıyla atılan bu ilk adım, ligin altında ve üst sıralarda uygulanacak PlayOff/PlayOut müsabakaları ile daha da ciddileştirilebilir. 

Örneğin; Bank Asya'dan süper lige çıkış mücadelesinden yola çıkarak, alt lige 2 takımın (17. ve 18.) direkt düşürülmesi, kalan 1 takımın sıralamadaki 4 takım (13. 14. 15. ve 16.) arasında yapılacak PlayOut müsabakaları sonucunda belirlenmesi, ligin aşağıdaki en az 10 takım için son haftaya kadar sürmesi demek. Aynı uygulama avrupa kupalarına katılacak (1. 2. Şampiyonlar Ligi/ 3. ve Türkiye Kupası sahibi haricindeki) 5. takım (4. 5. 6. ve 7.) arasında yapılacak UEFA PlayOff müsabakaları sonucunda belirlenebilir. 

Böylelikle en azından hiçbir takım karşı takımı rakibine karşı yeterince mücadele etmemekle ya da gereğinden fazla maça asılmakla suçlayamaz. Çünkü hiçbir takımın başını kaşıyacak vakti kalmaz. 

Şampiyonu belirleyecek son maçlara 8 saat kala, herkese; 

- Rakip karşılaşmalarda buzağı aramak yerine kaybedilen puanların sorgulandığı,  

- Sadece kendi takımının motivasyonu ile meşgul olunduğu,  

- Kazanmak kadar kaybetmenin de (üzüntüyle sınırlı kalmak kaydıyla) doğal karşılanabildiği,  

- Futbolun; mücadele, heyecan gibi olgularla anıldığı ve 

- Bunun sadece spor müsabakası olduğunun ve saha içersinde oynandığının unutulmadığı bir lig diliyorum. 

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 296
: 6335
Kayıt tarihi
: 24.09.08
 
 

Bankacılığın stres ve yoğunluğundan fırsat buldukça, okumaya ve düşüncelerimi burada paylaşmaya ç..