Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '07

 
Kategori
Elektronik
 

Plazma ya da lcd mi alacaksınız?

Plazma ya da lcd mi alacaksınız?
 

Temel fark görüntüyü oluşturma şekilleridir. Plazma TVler resmi oluşturmak için elektrik ile minik hücreler içindeki gazları uyarırlar. Gazlarda fosfor üretip ışık dolayısıylada görüntü elde ediyorlar. LCD TV ler ise iki cam tepsi arasındaki boşluğa yerleştirilmiş likit kristallerden meydana geliyor. Resim ise, bu kristallerin her birine farklı oranlarda elektrik verilerek arka kısımdan gelen beyaz floresan ışığının kırılmasıyla oluşuyorlar.

PLAZMA VE LCD TV NİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Plazma mı , LCD Tv mi sorusunu anlamanın en iyi yolu her iki teknolojinin belli parametrelerine bakmaktan geçiyor.

KONTRAST: Plazma televizyonlarda 10000:1 gibi oldukça yüksek kontrast değerlerine rastlayabiliriz. Siyah rengi oluşturma oranı olarak tercüme edebileceğimiz kontrast ne kadar yüksek olursa görüntülerdeki siyah renkte o oarnda gerçekci olur. Mevcut plazma tv ler bu yüzden karanlık görüntülerde iyi sonuç verir. Hali hazırda satılan LCD tv ler ise max. 2000:1 kontrast değerlerine ulaşabiliyor. Bu oran gerçeğe yakın bir saiyah ton üretmek için yeterli olsada karanlık görüntülerde plazma tv ler kadar başarılı olduğunu söylemek biraz zor.

RENK: 16, 9 milyon renk ile başlanan süreçte günümüzde artık 549 milyar renk oranları teleffuz ediliyor. Plazma tv.ler bugünlerde Dual 13 bit teknolosiyle 549 milyar renk üretir duruma geldiler. yinede bir insan gözünün algılayabileceği renk oranının 4 milyar olduğu unutulmamalıdır. Plazma ekranlarda her pikselde kırmız, mavi ve yeşil elementler bulunuyor. Bu teknoloji spektrumdaki her bir rengi üretebilmek için tüm elementleri bulundurduğundan oldukça ileri bir düzeyde. Bu yüzden plazmalar, LCD lere nazaran daha doğal ve daha zengin renkler sunuyor. LCD ler ise ışık dalgalarını manipule ederek beyaz ışıktan renkleri çıkararak görüntü üretir. LCD teknolojisi bu konuda başarılı olsa da bu sistem renk devamlılığı açısından zor bir yöntemdir. Öte yandan LCD teknolojisinin ulaşabildiği renk oranı 12, 8 milyardır. Renk aralığı da kırmızı ve yeşil tonlar için biraz dardır. Bu nedenlerde ötürü ton geçişlerinde biraz daha zyıf kalırlar.

DETAYLAR, KESKİNLİK, CANLILIK: Plazma hücreleri daha büyük olduğundan yakından bakıldığında görüntüyü oluşturan pikselleri fark edebilirsiniz. LCD ile aynı ekran büyüklüğündeki plazma panellere rakibine göre daha az piksel sığar. Sonuç olarak yeterli bir keskinlik, canlılık ve detay ortaya koysalarda bu konularda LCD ler kadar başarılı değilllerdir. LCD ler arka ışık sistemi sayesinde plazmaya göre çok daha canlı bir görüntü ortaya koyar. Özellikle HD içerikli yayınlarda LCD görüntü keskinliği çok daha iyidir.

İZLENME AÇISI: Plazmalar kısa bir süre öncesine kadar daha iyi bir izlenme açısı sunsalarda LCD ler bu açığı kapatmışlardır. 175-178 derece civarında olan izlenme açıları vardır. Yinede LCD tvlere yandan bakıldığında bir nebze de olsa kontrast ve renk kaybına tanık olabiliriz.Plazmalara ise yandan bakıldığında hafif bir gölgelenme göze çarpabilir.

EKRAN BÜYÜKLÜĞÜ VE MALİYET: Plazmalarda standart ekran büyüklüğü 42 inç ken bu oran LCD tvlerde 32 inçtir. Ekran büyüklüğüne ödenen para konusunda plazma TVler daha avantajlıdır. Ancak 32 inç LCD tvlarin fiyatı daha avantajlıdır.

HAREKETLİ GÖRÜNTÜLERİ YANSITMA : Plazmalarda her pkselin kendi parlaklığı digital şekilde oluştuğu için hareketli görüntülerdeki tepkime süresi "0" ms olduğundan görüntüler daha akışkan bir biçimde izlenir. LCD tv lerde tepkime süresi 4 ms yeye kadar düşürülmüştür.

KISACA 40 İNÇ VE YUKARISINDA BİR TV İSTİYORSANIZ PLAZMA , 37 İNÇ VE AŞAĞISI ALACAKSANIZ LCD TV ALMALISINIZ

 
Toplam blog
: 12
: 22018
Kayıt tarihi
: 24.09.07
 
 

Bir İzmirli olarak Bursa'da yaşıyorum. Sağlık sektöründe çalışıyorum. Fotoğrafa, internete, Japon..