Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Pozitif ayrışma devam edebilir

Pozitif ayrışma devam edebilir
 

İMKB, geçen hafta sert düşüşler yaşayan küresel piyasalardan ayrışarak haftayı yükselişle tamamlayan nadir borsalar içerisinde yer aldı.

Cuma günü ABD’den gelen olumsuz istihdam verileriyle yurtdışı borsalarda yüzde 4’e varan oran da değer kaybı yaşanırken, İMKB kötü gelen ABD verileri’nin yarattığı QE3 umutlarını altından sonra fiyatlayan ikinci piyasa oldu diyebiliriz.

Özellikle saat 15:30’da gelen ABD verilerinin ardından gelen alımlarla yükselişe geçen İMKB Cuma gününü yüzde 0,85 yükselişle 55,568 puandan kapattı.

Bu haftaya baktığımızda ABD vadelileri ve Asya borsalarında satışların devam ettiğini görüyoruz. Avrupa borsalarının da yine güne yüzde 2 lere varan değer kaybıyla başlaması bekleniyor.

Para piyasalarının durumu ve diğer borsalara baktığımızda normal şartlarda 54,700 civarı güne başlaması gereken İMKB’nin Cuma günkü pozitif duruşu nedeniyle satışların ilk etapta 55,000 civarında karşılanması beklenebilir. 

Bugün veri trafiği çok yoğun değil. Yurtdışında Avrupa dan gelecek haber akışı ve Euro bölgesi Nisan ayı ÜFE verilerinin takip edileceği günde ABD tarafında ise saat 17:00’da gelecek olan ABD Nisan ayı fabrika siparişleri verisi takip edilecek.

Yurtiçinde ise saat 10:00’da TUİK Mayıs ayı enflasyonunu açıklayacak olup, beklenti yüzde 0,32 seviyesindedir. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 2,42 gelen veri şayet bugün beklentilere paralele gelirse enflasyonu yıllık bazda yüzde 11,14 seviyesinden yüzde 8,30 seviyesine indirecektir.

Endeksi teknik olarak incelediğimizde kısa vadeli göstergeler aşırı satım bölgesinde yönünü yukarı çevirmiş durumdalar. Orta vadeli göstergelerden MACD ve TRİX’de ise düşüşünü sonlandırarak yatay konuma geçmiş durumdalar, fakat hala al siyali üretmediklerini belirtmek isterim.  Mevcut durumda 55,200 – 55,000 destek bandı üzerinde yeninde 55,500 üzerine yapılacak hareketlenmelerde kısa vadeli 56,400 hedef konumunu sürdürecektir. Olası satış baskısının artması durumunda bu defa da 55,000 altında zayıflayan kısa vadeli göstergeler yeniden yönünü aşağı çevireceğinden satış baskısının artması beklenebilir. Böyle bir durumda aşağıda 54,500 – 54,000 - 53,700 sıralı destekleri takip edilebilir.

Hep söylüyorum bir kez daha söylemek istiyorum, böyle zamanlarda para kazanmaktan çok sermayeyi muhafaza etmek önemli, yaşanan tepki yükselişlerinde aman kaçırdım psikolojisine bürünmek doğru değildir. Bırakın kaçsın. Sular durulunca elbette daha sağlam alımlar yapılabilir. Benim için endeksin mevcut seviyelerinde hisse almaktansa 57,000 üzerinde (kısa vadeli ortalamaların üzerinde) almak daha avantajlıdır. Şahsi düşüncem Avrupada işler sandığımızdan çok daha kötü olabilir.

Analiz kendi kişisel görüşüme dayanmakta olup yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır. Sevgilerimle. Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..