Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '09

 
Kategori
Bayramlar
 

Ramazan Bayramı ve Bayram Namazı...

Ramazan Bayramı ve Bayram Namazı...
 

Malum olduğu üzere “On Bir Ayın Sultanı” olan Ramazan ayının son günlerini ihya etmekteyiz. Özlenen ve beklenen Ramazan Bayramına kavuşmamıza az bir zaman kaldı.

Öncelikle MB ailesinde blog yazan tüm arkadaşların, blog yazmayıp sadece okumayı tercih edenlerin ve pek tabi editör arkadaşların “Ramazan Bayramı”nı en içten duygularımla tebrik eder, Rabbimden sevenleri ile birlikte hayırlı, uzun ve kaliteli bir yaşam sürmelerini dilerim.

Ramazan bayramı denilence aklıma ilk olarak gelen “Bayram Namazı” oluyor.
Yılda; biri ramazan bayramı, diğeri kurban bayramı olmak üzere iki kere kılındığından dolayı akıllarda kalmayabileceğini düşünüyorum. Bu sebeple bayram namazının kılınışını siz arkadaşlarla paylaşmak ve bayram namazının kılınışı ile ilgili bilgilerimizi tazelemek istedim.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazının diğer namazlardan kılınış bakımından farkı, iki rekatlık bu namazın her rekatında üçer (3) adet fazladan tekbir alınıyor olmasıdır.
Bu fazla tekbirlere “Zait Tekbirler” denir. Bu ilave tekbirler vacip olup, birinci rekatta; kıraatten önce, ikinci rekatta; kıraatten sonra alınır. Tekbirlerle birlikte eller kaldırılır ve yanlara bırakılır.

İlk rekatta iftitah tekbirinden sonra eller bağlanır ve “Sübhaneke” okunur. Bundan sonra imamla birlikte zait tekbirlere geçilir. İmamın tekbiri diğer tekbirlerde olduğu gibi sesli, biz cemaatin tekbirleri ise alçak sesle olur. “Allahüekber” denilerek eller kaldırılır ve yanlara salınır, üç kere “Sübhanallah” diyecek kadar beklendikten sonra yeniden tekbir alınır, aynı şekilde eller kaldırılır ve yanlara salınır ve yine üç kere “Sübhanallah” diyecek kadar beklenir (bu bekleme süreleri ile ilgili verilen bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Zira imama uyacağımız ve onun alacağı sesli tekbirle birlikte bizlerde tekbir alacağımız için tekbir aralarında bekleme süresini zaten imam tayin edecektir) ve bu rekattaki zait tekbirlerin sonuncusu olan üçüncü tekbiri alınır ve bu defa eller bağlanır. Cemaat susar, imam gizliden “Eûzü besmele” çektikten sonra, açıktan okumaya başlar, ilk önce “Fatiha” daha sonrada bir zammi sure okur. Rüku ve secdeden sonra ikinci rekata kalkılır.

İkinci rekatta imam, “Fatiha” ve ardından da bir zammi sure okumasına müteakip aynı birinci rekattaki gibi üç defa zait tekbiri alınır ve eller yanlara salınır. Üç defa alınacak zait tekbirlerinin ardından dördüncü tekbir alınarak rükua geçiş yapılır, ardından secde-oturuş ve selam ile bayram namazı tamamlanır.

Tekrardan herkesin Ramazan Bayramını tebrik eder, sevdiklerinizle birlikte nice mutlu bayramlar yaşamanızı dilerim...

Kalın Sağlıcakla...

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..