Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
Ramazan
 

Ramazan ve Oruç nereden geldi?

Ramazan ve Oruç nereden geldi?
 

Onbir Ayın Sultanı diye andığımız Ramazan ayı geldi çattı. Hazırlıklar olanca hızıyla daha başlamasına yaklaşık 2 hafta kala tamamlanmıştı bile. Özenle hazırlanacak sofralara Ramazan ayına özel tatlar yer alsın diye, çarşı-pazar dolaşmalar, bol bol para akışıyla piyasayı da bir hayli hareketlendirdi. Tabi bunun yanı sıra insan sağlığına zara verecek adeta nükleer silah niteliğindeki sahte, bozuk bir çok gıda da çaktırmadan satışa sunulurken, diğer ürünlerde de fiyatlar normalin üzerinde seyretmeye başladı.

Ortak bir amaç için yapılan takım çalışmalarında, takım üyeleri birbirlerine her zaman olabildiğince destek olmaya ve iş bölümü yapmaya çalışırken, dünyanın belki de en büyük ortak amaçlarından biri olan oruç için piyasa o kadar da kolaylık göstermiyor sanırım.

Geçmiş yıllarda Ramazan çok büyük bir şenlik niteliğinde kutlanırken, yıllar geçtikçe eski Ramazan şölenleri günümüze pek yetişememiş gibi görünmekte. Peki Ramazan ne zaman başlamıştır, nedir Ramazan?

Ramazan Müslümanların mübarek ayı olarak sayılır. Arapça kökenli bir sözcüktür ve “çok sıcak” anlamını taşımaktadır. İlk Ramazanın yaz aylarında başladığı için bu tabirin kullanıldığı düşünülmektedir.

Arap ülkelerinin bazılarında Ramazan “Fitr” olarak kullanılır bu da Arapça’da “kahvaltı” anlamına gelmektedir. Ramazan ayı Hz. Ömer’in zamanında düzenlenen Hicri takvime göre düzenlenir. Hicri takvim ay takvimi olduğundan dolayı miladi takvime göre yıllar 11 – 12 gün kısadır. Bu sebeple Ramazan ayı her yıl öne doğru kayar ve aynı ay’a Ramazan yaklaşık 32 yılda bir gelmektedir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’e Kur’an’ın gönderilmesi Ramazan ayında başlamış ve bütün Müslümanlara oruç tutması emredilmiştir. Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Bakara suresinde olay şöyle anlatılmıştır;

"O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!" (Bakara suresi 185. ayet)**

Ramazan ayı oruç tutsun tutmasın Müslüman ülkelerde yaşayan insanların üzerinde garip bir etki yaratmaktadır. Gariplikten kastım, insan iyilik yönünde hassaslaşırlar, saygı ve hoşgörünün en çok görüldüğü zamanda sanırım Ramazan ayıdır.

Herkese hayırlı Ramazanlar.

**^ Bakara suresi, 185. ayet. E. Hamdi Yazır Türkçe Kur'an Meâli. kuran.gen.tr

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..