Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '08

 
Kategori
Ramazan
 

Ramazana vasıl olduk Elhamdülillah!

Ramazana vasıl olduk Elhamdülillah!
 

Hoşgeldin 11 ayın Sulatnı, Şehr-i Ramazan !


Klasik bir deyimdir. Onbir ayın sultanı deriz. Şehri Ramazan deriz. Oruç ayı deriz.

Ramazan ayı, en kutsal aydır İslam aleminde. İki anlamı vardır. Şehr-i Ramazan “ Allahın ayı” demektir. Diğeri ise Ram yani rahmet kelimesinden türediği düşünülmektedir. Bunu rahmet, bereket ve nur indirilen ay olarak algılamak mümkün.

Ramazan hakkında çok şey söylemek mümkündür. Ramazan kelimesinde; temizlik, yanmak ve keskinlik anlamları vardır. Ramazan ayı; Sabır, Teslimiyet ve Tevekkül ayıdır.

Ramazan ayı; orucu, namazı, ibadeti, Kuran’ı, teravihi, ubudiyeti ve bayramı içinde saklayan bir aydır. Allahtan bağışlanmanın istendiği ve bağışlanmak içinde bir çok sebebi de ayrıca ihtiva eden Ramazan ayı, orucu bütün organlara tutturmayı, her geceyi Kadir gecesi bilmeyi, namaz ve duanın insanı rahatlatması gerektiğini, vücudu ve ruhu terbiye etmeyi, bayram sonunda gelen bayramdan ziyade gerçek bayramın ancak Allah’a kulluk sonrasında gelebileceğini de bizlere öğretir.

Ramazan günleri, dünyanın her yanında, özellikle İslam alemini oluşturan Müslüman ülkelerde ve Müslümanlar arasında bütün ruhani zevklere meydan okunan, bütün İslami heyecanlara kapılar açılan, ilahi duyguların maksimum düzeye yükseldiği günlerdir. Bu günler, bütün terakkilere nurdan bir helezon ve ilahi bir ganimet ortamıdır. Bu ganimetlerden yararlanmak, ilahi nur yağmurları ile ıslanmak ve huzura ermek de, Ramazan günleri boyunca ibadet etmek, oruç tutmak ve bu günlerin gerektirdiği şekilde davranmaktan geçer.

Rahmetini, envarını, ikram kıldın bizlere,
Merhaba, merhaba ya Şehri Ramazan, merhaba.
Şükür yine envarınla nurlandırdın yüzleri,
Merhaba, merhaba ya Şehri Ramazan merhaba.

Sönen gönül güneşisin, kara kalpler mahısın,
Müminlerin Hak'ka varan, hakikatli rahısın,
Amenna ki, bir senede onbir ayın şahısın,
Merhaba, merhabe ey şehri ramazan merhaba.

Müminlerin sinesine doldu ismin hecesi,
Senin ile yürüyerek felah bulmuş nicesi,
Açılır rahmet kapısı sende Kadir gecesi,
Merhaba, merhaba ey Şehri Ramazan merhaba

Ramazan ayında, geceler bir başka, gündüzleri bir başkadır. Sahur vakitleri ayrı bir güzelliktedir. Sahurun sonunda güzel sesle Saba makamında okunan sabah ezanı da ayrı bir süsler tan vaktinin ağarmaya yüz tutmuş karanlığını. Gündüzlerinin güzelliği, biraz kişinin kendinde, biraz da Ramazan’a layık bir şekilde davranmakta gizlidir. Oruçlu olduğunu bilmek, oruçluymuş gibi davranmak, her girilen sohbette “niyetliyim” demenin içerdiği anlam büyüktür. Gün içinde yapılabiliyorsa ibadetler ayrı bir ahenk içerir. Zamanı olan ve ibadet yapabilmeye, namaz kılmaya uygun insanlara, her vakit namazını farklı bir camide kılmalarını salık veririm. Çok daha anlamlı oluyor sanki ! Hele, bazı camiler vardır ki, dinlediğiniz kur’an ayetleri, sizi farklı bir aleme, hatta alemler ötesine götürür.

Çocukluğumun Ramazanları bir başkaydı galiba. Çok büyük bir heyecanla beklerdik Ramazan ayını. Hele sahur davulcusunu sabırla beklemek, sesini duyduğumuzda kapı önüne çıkıp, gözden kaybolana kadar davulcuyu izlemek çok büyük bir keyifti. Hiç unutmam, bir sahur vakti, bir gün öncesinden anlaşarak arkadaşlarla, davul sesini duyup sokağa fırladığımızda, epeyce bir zaman davulcu amcanın peşine takılmıştık. Ayrıca, sahurlara kalkmak, çeşit çeşit güzel yemekleri keyifle ve afiyetle yemek bir başkaydı. Gün içinde eğer Oruçlu olduğumuzu unutup da, bir şeyler yiyip içmediysek, iftar vaktini iple çekerdik.

Zaman çok çabuk geçiyor. Daha dün gibi ilk Ramazan günlerim. Mahalle arkadaşları ile her akşam farklı bir camide teravih namazlarına gidiş. Arasıra da olsa sabah namazlarını camide kılmak. Hele iftarları camide açıp, akşam namazını da camide kılmak ayrı bir zevkti. Çünkü, her camide (hala yapılıyor mu bilmiyorum ama ) iftar vakti basit ama güzel, fakir ama bereketli iftar sofraları kurulurdu. Çoluk çocuk, genç, yaşlı herkes iftarını burada açar, sonra da akşam namazı kılardı. Önceleri, sırf o basit ama bize değişik gelen o güzel yiyecekleri yemek için giderdik, sonraları alışkanlık yaptı, ibadet daha ağır bastı. Sonra büyüdük, iş g

Üç sahibi olduk. İbadet bizlerden biraz uzaklaştı galiba. İbadeti, namazı, Kuran’ı, camiyi Ramazandan Ramazan’a hatırlayanlar çoğaldı. Dünya işleri, öte dünya işlerini öteledi galiba..

Kuran-ı Kerim, yeni inzal olunmuş gibi;
Heyecanla okunur, bu ay Ramazan ayı.
Müslümanlar yeniden bir eğitime tabi,
İlk gününden son güne, bu ay Ramazan ayı.

Recep, Şaban ayları, Allah’ın Peygamberin,
Üç aylardan Ramazan Muhammed Ümmetinin,
Bütün Müslümanların, milyarlarca müminin.
Ayların en üstünü, bu ay Ramazan ayı.

Tüm Müslüman aleminin mübarek Ramazan ayını kutluyorum. Bu ayın hayırlara, berekete vesile olmasını temenni ediyorum !..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..