Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Reçel yapmanın püf noktaları...

Reçel yapmanın püf noktaları...
 

Bizim buraların turunç reçeli ve ayva reçeli bir başka olur. Her ne kadar mevsiminde karpuz kabuğu reçeli de yapılsa, özellikle çilek ve turunç kabuğu reçeli çok geçerlidir.

Peki, reçel yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Böyle bir soruyu eşimle kendi kendimize sorup, bahçedeki turunçları toplayarak, kabuklarını ince ince soyup, araştırmaya geçtik. Kısa süre sonra iyi bir reçel yapmanın püf noktalarını bulduk, kendi tecrübelerimizle bu bilgileri harmanlayıp, ortaya harika bir reçel tarifi çıkartıp, derhal uyguladık. Sonunda harika bir reçel yaptığımızı söyleyebilirim.

İşte Reçel yapmanın püf noktaları
-Dibinin tutmaması için reçeli kaynattığınız kabın içine cam bilye atın.
-Kabarmaması için kaba bir miktar tereyağı koyun ve reçeli tahta kaşıkla karıştırın.
-Kıvamını anlamak için suya birkaç damla reçel damlatın. Eğer dağılmazsa kıvamı yerindedir.
-Kayısı, şeftali gibi tatlı meyvelere az; vişne, erik gibi ekşi meyvelere daha çok şeker koymalısınız.
-Bazı reçellerde kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirileceği zaman, pişen meyveye katılır. Ardından tencerenin kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır.
-Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
-Reçeli yapılacak meyveler çürük olmamalıdır. Turunç ve karpuz gibi meyvelerde ise kabukları lekeli ve çürük olmamalıdır.
-Mümkün olduğunca taze ve olgun meyveler seçilmelidir.
-Pişirilirken reçel tahta kaşıkla ve hep aynı yönde karıştırılmalıdır. Aksi taktirde reçel geç kıvama gelir ve sulanır.
-Reçelin üstünde oluşan köpük, kıvamı olduktan sonra, sıcak suya batırılmış metal süzgeçle alınmalıdır.
- Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
-Kavanozların kapakları reçel sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır.
-Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.

Afiyet olsun…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..