Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '16

 
Kategori
Güncel
 

Rus korkusu nedeniyle Türk uçaklarının sınırda rutin keşif uçuşunu yapamadığı doğru mu?

Rus korkusu nedeniyle Türk uçaklarının sınırda rutin keşif uçuşunu yapamadığı doğru mu?
 

Rusya geldi Suriye’ye babasının toprağı gibi yerleşti. Suriye hükümeti çağırdı deniliyor ama ortada bir Suriye hükümeti yok ki. Bir de Türkiye Suriye uçağını düşürdükten sonra Rusya kendi ülkesiymiş gibi özellikle Türkiye’ye karşı “üstlere (malum Rusya’nın Suriye’de askeri üsleri var) yaklaşan her uçağı vururuz” tehdidi savurması gerginliği daha da arttırdı.

Türkiye ikinci bir belaya uğramamak için (ya da iyi niyetle iki ülke arasında sorun çıkmasın diye) söylemekte mahsur yok belki Rus korkusu yüzünden sınırın bu bölgesinde rutin uçuşlarını yapmıyor(ya da yapamıyor) şeklinde duyumlar alıyoruz.

Sınır güvenliği tamam da ülke güvenliği daha önemli. Adam “Sınırı geçersen vururum” diyorsa seni tahrik ediyor demektir. Rusya’nın buna hakkı var mı, bence yok; kendisi ne arıyor orada değil mi? Yine de Türk hükümetinin bu konudaki politikası kafa karıştırıcı cinsten.

Rus uçağını düşürmek yanlıştı. Hem de zaten sınırımızın dışındaydı haksız yere düşürüldü. Savaş hali var, sınırda birkaç dakika uçmuş. Yani düşürülmeyebilirdi. Bak bizi ne hale soktu. Rusya’nın tehdidinden sonra sınırımı denetleyemiyorum, uçaklarım havalanamıyor desen ülkenin onuru söz konusu. Öte yandan bence doğru yapılıyor; çünkü ateşe yakın dans edip kendini yakmanın gereği yok. Sınırımız da havadan denetlenmeyiversin, zaten sınırlar delik deşik.

1000 tane PKK militanı şehirlere iniyor, gerilla savaşı yapıyor. Bunlar bu sınırdan geçti. Hem şimdilerde özellikle Suriye sınırına duvar örme falan gibi değişik güvenlik tedbirleri alınıyor.

İki sorun var yalnız. İlki böyle bir şey doğru mu? Bu konuda açıklama yapılmıyor. Ancak el altından basına ve medyaya Suriye sınırında Türk uçaklarının artık sınır denetimi yapmadığı sızdırılıyor ve bu durum Türkiye Rusya’dan korktu sınırını bile denetleyemiyor şeklinde ülke düşmanları tarafından servis ediliyor. Eğer doğruysa fiili durumun Rusya’yı şımartacağı da ayrı bir konu. Olayın doğruluğunu açıklaması bakımından bir diğer konu ise Türk yetkililerin IŞİD uçaklarla değil uzaktan topla vurduklarını söylemeleri.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..