Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '12

 
Kategori
Güncel
 

Sabit Aşevleri kurulmalıdır

Sabit Aşevleri kurulmalıdır
 

Bugün Milliyet gazetesinde çok acı bir haber vardı. Üniversite öğrencileri en temel ihtiyaçlarını bile güçlükle karşılıyorlarmış. Bu nedenle öğrencilerin parasız eğitim taleplerinin boş olmadığı söyleniyor haberde. Kimi öğrenciler karınlarını doyurmak için 1 TL'yi bile gözetmek zorunda kalıyorlarmış. Kimileri de yakacak odunu olmadığından ısınmak için geceleri camilerde kalmak istiyormuş.

Başbakan, dar gelirli ailelerin durumunu düzeltmek için arada böyle çok güzel öneriler getiriyor. Örneğin temel öğretimde öğrencilere ders kitapları artık bedava dağıtılıyor, okul sütü projesi yapılıyor, öğrencilere tablet bilgisayarlar veriliyor. Çocukların okula devam etmeleri için bazı yerlerde annelere devlet, para yardımları da yapıyor. Başbakan bir ara dershanelerin kaldırılacağını, üniversitelerde harçların da kaldırılması için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Tabii bunlar gibi başka çeşitli çalışmalarda var. Ama burada tabii önemli olan niyet. Mesela her ile üniversite kuruldu, insanlar çocuklarını kendi yanlarında okutabiliyorlar artık. Bu bazı aileler için, büyük bir fırsat. Ancak ülkede gerçekten okumak için çok zorluk çeken, açlıktan bayılan, 50 kuruşa bayat çöreklerle geçinen öğrenciler de var. Bir ara burada bloğumda da yazmıştım öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini. Ayrıca, devletin artık yurt problemini kökünden çözmesi de lazım. Yurtlar da en insancıl şekilde donatılmalı. Bugün mesela İskandinav ülkelerinde "üniversite öğrenci yurtları" nasılsa, bizim ülkemizde de o şekilde olmalı. TOKİ, bugün çağdaş öğrenci yurtlarını pekala yapabilir. Yine üniversite öğrencilerine okullarında ücretsiz yemek desteği de verilebilir. Aslında sağlıklı bir nesil için anaokulundan doktoraya kadar tüm öğrencilere ücretsiz yemek desteği verilse bu ülke için çok hayırlı ve yararlı olur. Hem sermaye yurt çapında adil bir şekilde dağılır hem öğrenciler sağlıklı gıdaya ulaşır hem ekonomi büyür hem de ailelerin ve dolayısıyla öğrencilerin ekonomileri biraz daha düzelmiş olur.

Aslında yemek konusunda sadece öğrencileri değil, kapsamı daha da geniş tutup "Sabit Aşevleri"ni kurmak lazım. Bu düşünce hem tarihsel değerlere uygundur hem de günümüzün şartlarında halka önemli bir sosyal destektir.

Bugünlerde Ramazan ayı içindeyiz. Rakip partilerden belediyeler iftarlar vermek için birbirleri ile yarışıyorlar. Ancak bu rekabet kanımca çok da şık değil. Bunun yerine durumu olanlar Valiliklere başvursa, Valilikler de hayır yapanlar için "Sabit Aşevleri"nde iftarlar düzenlense, ve iftarlarda kimin veya kimlerin iftarı olduğu ilan edilse bence harika olur. Sonuçta "Sabit Aşevleri" topluma sosyal bir kurum olarak miras da kalır. Böylece tüm vatandaşlar da çekinmeden, gönül rahatlığı ile iftarlara da yemeklere de katılabilir ve her kesimden katılımın olduğu sosyal bir kaynaşma ortamı da yaratılmış olur. Karnı tok olan, kafası rahat olan bir ülkenin geleceği de çok huzurlu ve güvenli olur.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..