Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sağlığımızla ilgili bilmemiz gerekenler

Sağlığımızla ilgili bilmemiz gerekenler
 

Aramızda hastalanıp da doktora gitmeyenimiz yoktur herhalde. Yaşantımızın her evresinde ihtiyaç duyacağımız bir bilim dalıdır TIP. Eğitim süresi en uzun ve zahmetli olan bu bilim dalını başarı ile tamamladıktan sonra bizlere sağlığımız konusunda hizmet veren Sn. doktorlarımızın başımızın tacı olduğunu belirtmek isterim.

Meslekleri zor ve risklidir. Konu değeri biçilemiyen "İNSAN HAYATIDIR" Teşhis büyük bir dikkati ve sorumlıuluğu şart kılar. Teşhis aşamasında hasta olarak, bizim de önemli görevimiz vardır, şöyle ki;

Kişi kendi anatomisinin normal seyrini bilmekte iken, rahatsızlanınca ortaya çıkan "normalin dışı" olayları öncesinde dikkatle takip edip, gerekiyorsa not alarak bunları doktoruna anlatmalıdır. Bu konuda kendini çok güzel ifade etmelidir ki, teşhiste yanıltıcı olmak hususunda payı olmamalı.

Her birey kendi sağlığı ile ilgili olacağı için, tıbba yüzeysel de olsa biraz yakın olmalı ve bazı şeyleri bilmeli. Bilmek konusunda ne yazık ki, sınıfta kalmak üzereyiz neden mi: Liseli gençlerimiz pop şarkıcısı Michael Jackson'un şarkılarını, isimlerini öğreniyorlar, Bruce Wilcse'nin filmlerini sayabiliyorlar da, İSTİKLAL MARŞIMIZIN YAZARININ adını bilmiyorlar, MEHMET AKİF'i tanımıyorlar.

Biraz daha büyük yaş gurubu gençlerimiz, kullandıkları otonun parçalarını, ne işe yaradıklarını hatta bakımını öğrendikleri halde, kendi sağlıkları ile ilgili bilgileri nedense öğrenmiyorlar. Şayet öğrenmiş olsalardı, sigara içmezlerdi, alkol tüketmezlerdi.

Arabanın benzin filtresini temizliyebiliyorsunuz veya değiştiriyorsunuz neden? oradaki tıkanmayı önlemek için. Peki filtre de yok, soluk borusunu nasıl temizliyeceksiniz? Bir tanıdığım, İngiltere'de soluk borusunu temizletmiş, pisliğini yarım litrelik kapta getirmiş, bakamadım, midem bulandı. Tıpkı lavabolarda oluşan siyah-gri, pis kir kaymağı gibi bir şeydi.

Yine geldik sağlığımızla ilgili tıp bağlantılarına. Bazı terimleri bilmek gerektiğini düşünüyorum. En azından aldığımız ilacın prospektüsüne bakınca biraz, bir şeyleri anlıyabilmek açısından. Hemen aklıma gelen bazı örnekler:

Antiseptik: mikrop öldürücü
Analjezik: ağrı kesici
Kronik: süregen
Akut: aniden
Nöro: sinir
Poli: çoklu
Aritmi: kalp ritim bozukluğu
Enflamatuvar: iltihabi
Lipit: kandaki yağ zerrecikleri
Diüretik: idrar söktürücü
Anestezi: vücuta ağrıların duyulamıyacak duruma gelmesi.
Abse: cerahat
Batın: karın
Demans: bunama
Absorve: emilim
Anemi: kansızlık
Endike: iyi gelen
Prospektüs: o ilaca ait tüm bilgilerin yazılı şekli
Kombinasyon: bir araya getirme, bütünleştirme
Anksiete: iç sıkıntısı
Tolore: bünyeye uyum
Ağrı: sürekli, yaygın acı
Sızı: hafif ve ince ağrı
Sancı: iç organlarda batar gibi saplanan acı.

Doktora gitmeden önce evde basit uygulamalarımız da olmalı,

Mesela; başımız ağrımaya başladı, bir bardak su içip, bir saat kadar dinlendirici bir uyku iyi gelir genelde.

Kendimizi iyi hissetmiyoruz: Açık havada, balkonda derin nefesler almalı, içeride biraz egzersiz yapmalı veya 20 dakikalık bir yürüyüş. Dolaşım güzelleşeceğinden sonuç müspet olacaktır.

Midemiz ağrıyor: haşlanmış patates ile yağsız pirinç lapası ve bol ılık su (iradeli olup, iki gün devam etmeli) bunun dışında tüm besinler yasak.

Stresimiz mi var: Gözlerimizi kapatıp, düşünsel olarak beynimizi sıfırlayalım, omuzlarımızı düşürelim ve yaşantımızdaki en güzel hatıramızı hayal ederek tekrar yaşayalım.

Psikolojik kökenli tansiyon mu yükseldi: komedi filmi seyredelim.(Bendeniz, gülmediğim gün, hasta gibiyimdir.) Gülmek, içten gülebilmek iyidir. Candan bir arkadaşla güzel bir muhabbet terapi gibidir çok zaman.

İshal veya kabızlık: her ikisine de bol bol ılık su. ishalde yağsız, şekersiz diyet.

Ekseriyetle ayak parmak aralarında kaşıntı, mantar: Mantarlar sıcak ve nemi severler. Bu ortamda kolay ürerler, adı bile (candida) mayalı mantardır. Onların sevdiği ortamı yok etmekle başa çıkılabilir. Yani kapalı ayakkabılardan uzak olup, parmak aralarını nemli tutmamak gerekiyor. Herbir parmağın arasına pamuk konulsa bile sonuç olumlu olacaktır.

Vücutta ateş çok yüksek: soğuk duş veya başı soğuk suyla yıkamak, ayakları soğuk suya sokmak, alına soğuk kompres (ıslak bez)

Bütün bunlardan netice alamadıksa o zaman doktordan randevu alacağız. Ve şifayı o ehil kişilerde arayacağız.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim tüm okuyanlara...

Gül Alkan

 
Toplam blog
: 344
: 1671
Kayıt tarihi
: 09.04.09
 
 

Özel bir finans kuruluşundan emekliyim. Hayatın her aşamasını acısıyla tatlısıyla yaşamış biri ol..