Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Şalgam yararsız değildir.

Şalgam yararsız değildir.
 

Şalgam ve suyu


Şalgam; yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitkidir. Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı veren bitkisi, Turpgiller'dendir. Anayurdunun Kuzey Avrupa ile Kuzey Asya olduğu sanılan şalgam, iki yıllık otsu bir bitkidir. 50-120 cm. kadar boyu olabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur.

Besin Değeri: 100 gr. taze şalgamın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 23 kalori; 0,8 gr. protein; 4,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 0.9 gr. lif: 24 mgr. fosfor; 35 mgr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; 34 mgr. sodyum; 188 mgr. potasyum: 20 mgr. magnezyum; eser miktarda A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,3 mgr. B3 vitamini ve 22 mgr. C vitamini.

Faydaları  ;

Tüm Turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma riskini en aza indirgeyen bir besindir.

Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip hastalığına yakalanmayı önler.

Kabızlığı önler. Bağırsaklara faydalıdır.

Kilo vermeye yardımcıdır.

Antioksidan özelliği vardır.

Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besin-içecektir.

Kolesterol problemi için çok faydalıdır. Hem bitkisi, hem de suyu bolca tüketilmelidir.

Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.

İştahı açıcıdır.

Sindirimi kolaylaştırır.

B grubu vitaminleri, fosfor, kalsiyum, potasyum içeriği sayesinde, stresi önler, sinirleri yatıştır.

Mide ve karaciğer için faydalıdır.

Kemik ve dişleri kuvvetlendirir.

100 gramı yaklaşık 20 kalori enerji verir.

Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.

Böbrek kumu ve taşının düşmesine yardımcı olur, idrar söktürücüdür.

Apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilcelerinde tedavi edici etkisi vardır.

Egzamaya iyi gelir.

Boğaz iltihabına iyi gelir.

Yaprakları da kalsiyum demir, bakır ve iyot içerdiği için kansızlığa faydalıdır.

Adana kebaplarının da meşhur yaveri olan, yaz ve kış mevsimlerinde tüketilmesi önerilen şalgam suyu için, ufak bir hatırlatma yapalım, Şalgam suyu tuzlu olduğundan, yüksek tansiyon hastaları için sakıncalı olacağından, tansiyon hastaları tarafından fazlaca tüketilmemelidir. Uzmanlar, şeker hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar çiğ yenirse o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyor,  şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki ifade edilen hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor.

Yarasın, afiyetler olsun.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..