Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sarığı Burma

Sarığı Burma
 

En Tatlı Sofralar


Ramazan Ayına girmeye az bir zaman kala, bizlerde bir heyecan, bir huzur ve tatlı bir telaş beraberinde başlar. Öyle ya hem İnancımız gereği oruçlarımızı tutacağız, hem de yıllardır yaşatılan, ailelerimizden gördüğümüz o güzelim unutulmaz iftar, oruç, sahur ruhunu idrak edebileceğiz. Bu güzel duyguyu en güzel biçimde yaşamak içinde, azami özen göstermeye çalışıyoruz. Tabii hal böyle olunca iftar sofralarımız bir şölene dönüşüyor. Bir oruçluya iftar açtırmak, yakınlarımıza ihtiyaç sahiplerine iftarda sofralar kurmak,  gücümüz yettiğince yemekler,  çorbalar,  pilavlar, salatalar ve tatlılar hazırlamak ev hanımlarının en güzel uğraşlarından biridir.

Bu arada tatlı demişken,  ben de bugün sizlere memleketimin unutulmaz tatlarından biri olan *Sarığı  Burma*  tatlısının tarifini vereyim. Pek tanınan bir tatlı değildir aslında. Ama benim için ne baklava, ne şöbiyet ne de başka bir tatlı onun yerini tutamaz. Zira en sevdiğim yöresel bir tatlıdır. Ben deneyin görün derim, sonuçtan memnun kalacaksınız. Keşke imkânım olsaydı da kendim yapıp ikram edebilseydim. Ama sizlerin de çok güzel yapacağına yürekten inanıyorum.

Tarifimize geçmeden önce neden adı Sarığı Burma derseniz, öncelikle hamurun sarılarak tepsiye dizilmesinden kaynaklı, bir de bilirsiniz eskiden sarık başa konulurdu. Bu tatlımız da başların üstünde taç olan bir tatlı olduğu için de böyle bir isimle Türk mutfağında yerini almıştır. Hadi o zaman tarifine geçelim.

Hamuru için  malzemeler:      
1 yumurta                                
1 çay bardağı yoğurt.             
1çay bardağı süt.                    
Yarım çay bardağı sıvı yağ.     
 Bir çimdik tuz çok az.           
 1 çay bardağı dolusu su.      
 Yarım limonun suyu.            
 Yarım kilogram un.                
 1 paket kabartma tozu.       

Şurubu için malzemeler:
2,5 su bardağı şeker.
3 su bardağı su
Yarım limon suyu

İç harcı için malzemeler:
3 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Su bardağı dolusu çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı un   

 Yapılışı:
        Malzemelerin tümünü, önce yumurtayı, yoğurdu, sütü sıvıyağı, suyu, limon suyunu ve kabartma tozunu yoğurma kabına alın. Güzelce karıştırdıktan sonra, aldığı kadar unu ilave edin. Çok yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamurun elimize yapışmaması için bir kâseye koyduğunuz sıvı yağa elinizi batırarak hamuru toparlayabilirsiniz. Sonra üzerini örterek 15 dakika dinlendirin.

        İç malzeme harcını  hazırlamak içinse, bir geniş tavaya 3 çorba kaşığı tereyağı bir fincan sıvı yağ ekleyin, biraz eridikten sonra içerisine un ilave edin. Tıpkı helva kavurur gibi rengi karamel rengini alana kadar unu kavurun. Çekilmiş fındık görünümünü alacaktır. Sonra ocağın altını kapatın.

       Şurup için, bir tencereye şekeri, suyu, limonun suyunu, kabuklu da atabilirsiniz. İlave ederek 15 dakika şeker kesilene kadar kaynatarak tatlı şurubunu hazırlayın ve soğumaya kenara bırakın.

       Üzeri için, 2 yemek kaşığı tereyağı veya bir paket margarin, bir büyük su bardağı da sıvı yağ eriterek hazırlayın. Yağı yakmadan iyice kızdırın, altını kapatın.

Hazırlanışı
        Dinlenmiş hamurdan limon büyüklüğünde bezeler alarak, unlanmış kabınıza dizin, üzerini örtün. 10 veya 15 dakika dinlendikten sonra nişasta, un karışımlı açma ununuzdan bezenin üzerine bolca atarak açabildiğiniz kadar ince bir tatlı yufkası açın. Yufkanın üzerine önceden kavurduğunuz unun içine çekilmiş cevizi atarak karıştırın. Bu karışımı Yufkanın üzerine serpiştirin, sonra yufkanın iki ucunu biraz katlayın, iç harcı dökülmemesi için elinizle iki taraflı karşılıklı birleştirerek uzun kıvrılmış bir yufka hazırlayın. (Tıpkı kol böreğinin şekli gibi) yağlanmış fırın tepsinin ortasından dolandırarak hamurunuzu kendi etrafında sarın. Tepsiniz dolana kadar aynı işlemi  tekrarlayın. Genelde 10 tane yufka açmak yeterli oluyor. Hamuru açıp sarma işlemi bittikten sonra arzu ettiğiniz şekilde keserek, önceden hazırladığınız yağınızı iyice kızgın olacak ısıtarak tepsideki yufkaların üzerine dökün. O yağ hamurun fırında güzel çıtır çıtır kızarmasına sebep olacaktır. İyice altı ve üstü kızarana dek fırında bekletin. Bazı fırınlar 200, bazı fırınlar 185 derecede güzel kızartır, siz en uygun olanı seçebilirsiniz. Sonra kızaran hamurunuzu fırından çıkarın, birkaç dakika bekledikten sonra  kenarda duran ılık şurubu üzerine dökün.  Ve kesinlikle tepsinin üzerini örtmeyin. ( Gazete veya kâğıtla)  üzeri açık bir şekilde şurubu kendine çekene kadar bekletin. İyice soğuduktan sonra örtebilirsiniz. Yoksa sıcakken üzeri örtüldüğü takdirde ince yufkalardan yapılmış tatlıların yumuşamasına sebep olursunuz. En güzel, en huzurlu  Ramazanı şeriflerde yaşamanız dileğiyle tatlı, şimdiden tatlı iftarlar herkese...

 

 
Toplam blog
: 19
: 230
Kayıt tarihi
: 09.03.18
 
 

Ben 53 yaşında evli, iki çocuk, üç torun sahibi bir ev hanımıyım. Ortaokul mezunuyum. Ailevi sebe..