Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '15

 
Kategori
Deneme
 

Savaş sağ düşüncenin ürünü, sol siyaset savaşmaz; ancak savaşa neden olabilir

Savaş sağ düşüncenin ürünü, sol siyaset savaşmaz; ancak savaşa neden olabilir
 

Belki yanılıyorumdur ama en azından görüntü böyle, ben böyle algılıyorum. Tarihte savaşanların sağcı mı solcu mu olduklarını nereden bileceğiz demeyin. “sağcı” ve “solcu” sözlerine bakarak sorunu çözemezsiniz. Hatta şimdilerde böyle bir tanımlama da yok. Kelimelere değil bu kelimelerin temsil ettiği anlayışa/düşünceye bakacaksınız. Adı değişmiş olsun yahut ne olursa (Şimdilerde muhafazakâr-laik falan deniliyor. Laik-anti laik, gerici ilerici, modern-eski gibi tanımlamalar var) olsun sonuçta sağcı ya da solcudur.

Sağ malum düzenden yana, mevcudu koruyan, dine töreye ve milli değerlere bağlı… Sol ise yeniden yana, değiştiren, din töre ve milli değerler konusunda fazla hassas değil. Sola maddiyat yetiyor, sağ maneviyat diyor. Görünüşte solcular maddiyatçı ama sağcılar daha paragöz. Bütün sömürü sistemleri sağ ideolojilerin temeli üzerine kurulmuş. İlginçtir sağcılar şükürcü ama yetinen solcular. Sağcı kapitalist sistem bunun en iyi örneği.

Peki, savaş bunun neresinde, sağcılar neden savaştan yana, solcular neden savaşa karşı. Sağcılarda sanat yok, bilim yok istediklerini iki şekilde alabilirler ya çalışarak ya da çalarak. Lakin sağcılar solculara göre hayatı daha iyi biliyorlar. Dağları delmek gerektiğini örneğin. Solcular dünya bizim olmasın ama asfaltta yürüyelim diyorlar. Yani sağcılar dünyanın sahibi solcular da kiracı.

İyi de savaş nereden çıkıyor? Her şey açık değil mi? Malınızı korursunuz her halde. Birincisi sağ ideolojide savaş buradan çıkıyor. Ama tek bu değil. Dünyaya sahip olmak için sağcıların dini ve töresi de var. Bunlar için de savaşmaları lazım. Hem Allah’ları emrediyor hem de menfaatleri. İlginç, din kanaatkâr olmayı emrediyor ya sağcılar tersini yapıyorlar. Ama ne gam, tövbe diye bir şeyleri var ne yapsalar af oluyor. Solcuların savaşma nedeni yok ki. Mal mülk peşinde değiller. Din iman peşinde de değiller. Solcu kiracı mal mülk umurunda değil.

Ama dünya sol zihniyetle maddeten gelişmez. Çünkü üretmeyi bilmiyorlar, tüketmeyi biliyorlar. Onların insanlık idealleri var. Özgürlük, barış, ekmek, mutluluk… Bu idealler uğruna yaşamayı seviyorlar. Dünya yalnız solcuların olsaydı Robinsonun kulübesi gibi olurdu ama huzur olurdu. Sağ zihniyette din var hırsızlık var, çalıyorlar tövbe ediyorlar, tekrar çalıyorlar. Savaş var, dünyayı yıkıyorlar yeniden kuruyorlar. Ölüm sağcıların işi, Azrail sağcı. Yıkmak sağcıların işi. Yaşamak, yapmak solcuların işi. Sağcılar dünyayı fiziken, solcular ise bilim, sanat ve fikren değiştiriyorlar. Solcuların dünyası olmaz, onlara hazır bir dünya verirsen yaşarlar.

Solcular istiyor… Her şeyi…”Köpeğimin tüylerine rüzgâr dokunmasın” ı bile. Peki, karşılığında ne yapıyorlar? Sadece türkü söylüyorlar! Dünya sağcıların olsaydı dünya olmazdı. Dünyayı sağcılar yarattı, solcular korudu. Peki, Korkut sen hangisini istiyorsun/beğeniyorsun? İkisi de olmalı. Biri olmadan olmaz zaten. İkisinin de birbirine ihtiyacı var. Ben ikisinden de biraz biraz seviyorum. O biraz birazları alıp kalanı bo… lu dereye…

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..