Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '07

 
Kategori
Felsefe
 

Savaşçı erkek,evcimen kadın

Savaşçı erkek,evcimen kadın
 

Günümüzde kadınlar kadın gibi,erkekler de erkek gibi olmaktan çıktı. Peki nedir bunun sebebi? Erkek de kadın da doğasını kaybetti. Kentleşme, yerleşik düzen, teknoloji, soğuk savaş erkeğin o kabına sığmayan,savaşçı ve fatheden ruhunu köreltti. Ya atalarından gelen genetik özellkleri?

Erkek; at,avrat,silah genetiği taşır. Kadın; atam,kocam,çocuklarım. Erkek fatihtir. Ülke fetheder, kadın fetheder. iktidar ve arzu üzerine kuruludur erkeğin hayatı. Zaferler üzerine kuruludur. Kahraman olmak kahramanlık peşinde koşmak ister. Atalarının at üstünde sürdürdüğü,mızraklı kalkanlı,gücünü ve vahşiliğini boşalttığı kanlı meydan muharebelerinin genetik kalıntılarını taşır erkek. Günümüzde ne yazık ki bilinçaltında süregelen o savaşçı enerjisini boşaltacak hiç bir savaş meydanı yoktur. Hırsını da kimden, nasıl ve ne şekilde alacağını bilemez bu yüzden.

Günümüzde erkeğin anlaşılamamazlığının en önemli sebebi özüne aykırı bir hayat sürmesinden kaynaklanmaktadır. Erkek savaşa ve ganimete dayalı bir tarihten gelmiştir. Erkek için savaştığı ve fethettiği ülkelerdeki kadınlar da birer ganimettir. Erkeğin savaşçı zamanalarından kalma bir özelliktir, birden fazla kadın arayışı.Erkek tüm vahşiliğinive saldırganlığını kanlı meydan muharebelerinde kusup bitap düştüğünde kadınının anaç, şevkatli ve sevecen kollarına dönecek ve yeniden enerji toplayıp savaşına gidinceye kadar kadınının yanı sığınağı olacaktır. Akabinde tekrar kaçınılmaz vahşete geri dönüş.

Kadına gelince. Kadın üretken, kadın anaç, kadın sadık,kadın sahiplenici, kadın taşıyıcı. Kadının çocuk doğurma ve büyütme ihtiyacı ise sadece ve sadece yerleşik koşullarda gerçekleşebilir. Hamile kadının göçebe yaşaması kolay değildir. Savaş kokan seferlere çıkması da. Kadın uygun iklim, bitki ve hayvan unsurlarını birleştirince evcileşmenin temel koşullarını sağlamış olur. Hayvanları hemen öldürüp yemek yerine besleyerek yününden sütünden yararlanmak da evcimen kadının fikri olsa gerek. Toplayıcılık sanatı, birçok bitki ve ağaç meyvesi ile de yiyecek ihtiyacını giderebilmektedir. Verimli bitki ve ağaçların tarla gibi düz alanlarda yetiştirilmesi gıda ihtiyacının kat kat artmasını sağlayacaktır. Ana kadın etrafında büyüttüğü çocuklarıyla evcil düzeni geliştirmek için elinden geleni yapar. Kadının üretime dayalı toplumsal etkinliği, erkeğin savaşa ve ganimetlere dayalı toplumsal etkinliği ile bağdaşmaz ne yazık ki.

Kadına ne oldu? Çalışan ve ekonomik özgürlüünün peşinde koşan kadın evcimen özelliklernin hangi birini yerine getirebilir oldu. Hangi anaç hali ile çocuklarını etrafına toplayaibiliyor doğurganlık ve analık özellklerini ne derece yerine getirebiliyor? Kadın bu çağda "Çocuk da yaparım kariyer de" şarkısını söylemekle meşgul. Peki kadının genetik doğası ne derece bu felsefeye yatkın?

Toriler, varsayımlar, teknoloji, medeniyet, çağdaşlık her ne kadar bir takm olması gerekenler getirse de günümüze erkeğin savaşçı,maceracı, gezgin; kadının da sadık,toplayıcı, anaç olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. Bu gün savaşamayan, macera yaşayamayan, ganimet eşinde koşamayan erkek doğasına olan aykırılığının hırsını kadından, doğuramayan, besleyemeyen, toplayamayan kadın doğasına olan aykırılığın hırsını erkekten almaktadır.

Özünden uzaklaşmak ise anlaşmazlıklar ve kaosları doğurmaktadır.

 
Toplam blog
: 167
: 1867
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

01/06/1967 Rize/fındıklı doğumlu olmama rağmen doğum yerimi hiç görmedim. Türkiye'nin hemen her ilin..