Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sayfamıza kar yağdırdık

Sayfamıza kar yağdırdık
 

Fotoğraf sanatçısı Müfit Yüksel, kızı İpek ile


R  A  P  O  R .

                                      KAR, HAFTA BAŞINA KADAR DEVAM EDECEK
“Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’de yarın öğle saatlerinden itibaren Pazartesi gününe kadar yoğun kar yağışı olacağını duyurdu. Kar yağışlarının, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu’nun kuzeyi ile Sinop’da önümüzdeki hafta başına kadar kuvvetli ve yer yer yoğun olması beklendiğinden yurttaşlara buzlanma, don olayı, tipi şeklinde kar yağışı, çığ düşme riski ve ulaşımda aksamalara karşı uyarı yapıldı.” ( Gazetelerden)

                                İŞTE, MÜFİT BEYİN ÇEKTİĞİ  FOTOĞRAFLARDAN BİRİSİNDEYİM.

         “Her yerde kar var, kalbim  senin bu gece” Kim söylüyordu? Bileceksiniz. Şimdi, ortalıkta ne söyleniyor? “ Dondum, dondum”  “Ah okullar bir tatil olsa.”  “Yağdır mevlam kar…

        Ama, İzmirli kara hasret. Biz de tuttuk, Bartınlı fotoğraf sanatçısı Müfit Yüksel’in bize yolladığı ayrıca da  arşivinden, kar manzaraları aldık. Onun sayesinde de “sayfamıza kar yağdırdık””

 

         Tuzu kuru, sırtı peklerin dudaklarında eksilmeyen türküdür bunlar. Kardan ezilmiş çatılar, sızlayan ayak ve el parmak uçları, ısınmayan odalar,  karda çakılı kalmış hamile kadınlar.

İŞTE YILIN FOTOĞRAFI.  BARTIN BELEDİYESİNİN ŞAHANE BİR MİZANSENİ OLAN VE ÇOK BEĞENİLEN BU FOTOFRAFTA, VERİLMEK İSTENEN İMAJ, "ELLER ÜZERİNDE YÜKSELEN TÜRKİYE"  GELİN GÖRÜN Kİ, TÜRKİYE BURADA DA KARA TESLİM OLMUŞ.  BİLEKLERE KADAR KARA BATMIŞ. DAHA DA BATMASIN DİYE TÜRKİYE'Yİ KAVRAYAN ELLERDE BÖYLE YUKARIYA KALDIRIYOR 

          Hep kışla gelen mizansen bunlar. Kedi bile dudağındaki yarığı görmüş  de ah yaram demiş. O misal.  Nerde bir kar serpiştirse,” hah işte kar yağdı” diye bayram ederken, diğer taraftan da yürekler ağza geliyor. “Bunlar hiç kar görmemiş” diye diye hayıflanan hayıflana.

         Siz hiç, atlı kızaklarla okula gittiniz mi? İçinde odun sobası olan. Soba virajlarda devrilince az daha kızağı yakan  ateş ve karı bir arada gördünüz mü?

                            FOTOĞRAF SANATÇISI MÜFİT YÜKSELİN BİR ŞAHASERİ

        Eve geç kaldıysanız, uzaklardan uluyan kurt seslerini ensenizde duydunuz mu? Kapı önünden kovaladığınız kurt oldu mu? Yanan odunu hiç kurtlara fırlattınız mı?

        Ama, Uludağ, kar üzerine kurulmuş bir ticaret merkezi. Oraya sözümüz yok. Şehirlerdeki kar tatillerindeki okullular,  bıyık altından gülüyor. “ Bu gün de tatil” diye.

                                             YİNE BİR MÜFİT YÜKSEL ENSTANTANESİ

         Bu yıl Bartın, çok fazla kar aldı.  Eski ahşap konakların üçünü çökertti. Diğerlerinin de eli kulağında zaten.

         Bartın’ın fotoğraf stüdyosu sahibi fotoğraf sanatçısı Müfit Yüksel, bu Bartın kış manzaralarını çekmek için epey uğraştı, ortaya harikalar çıkardı. Ondan izin alarak fotoğrafları yayınlıyoruz. Kar özlemimizi bari böyle giderelim diyoruz. Kendisine de  teşekkür ediyoruz

                                                                                 YİNE BİR MÜFİT YÜKSEL ŞAHASERİ

 

         Üç yıl önceydi. Tanımadığım bir fotoğrafçının önünden geçiyordum. Bir adam fırladı sokağa. Gelip koruma girdi, doğru dükkanına girdik.  Stüdyosuna soktu beni.  Şemsiyeler, parasoleyler, ışıklar, yürüyen kameralar, kamuflajlar derken, bir düzüne resim çekti. Şöyle dur, böyle dur diye de beni yöneterek. Neye uğradığımızı şaşırdık. Sonra, koltuğumuzun altına kırmızı kaplı iki tane albüm sıkıştırdı.  Kapıya kadar da uğurlayıp, “Yine bekleriz” dedi. “”Borcumuz?” dedim. Gülümsedi, yola saldı beni. O gün bu gün arkadaşız.  Bu yıl da beni manda yoğurdu ile rakı partine davet etti. Yoğurdu bıçakla kestik. “Şapşap” köftesi de bir harikaydı. İşte kısa ama öz bir mazimiz var. Bartınlıların, yazarlarına,  dışarıdan gelenlere has özel bir saygısı ve sevgisi var. Ben bunu, bütün ağırlığı ile hissetim.

         Sonradan düşündüm de.. Bizi, herhalde dedim, "caddelerde bir boydan bir boya günlerce asılı resimli duyurulardan tanımış olabilir" dedim. Kitap fuarlarından, yazarların şölenilerinden

         İşte böyle böyle. Kar bize pek uğramıyor yıllar yılı. Biz karı, ayağımıza getirelim dedik sayfalarımızda. Kar yağdırdık, Müfit Beyin nsayesinde.

Sağolasın Müfit.

                             MÜFİT YÜKSE , BARTININ ÇAĞLAYANI RESMİNİ BÖYLE  KAMERASINA ALDI

 

TANINMIŞ RESSAM E. GENİŞİN BİR TABLOSU (bARTINDA KIŞ )

PEYZAJ MİMARİSİ  DOÇ. DR.  MUSTAFA ARTAR'IN BİR FOTOĞRAFI: " KEMERKÖPRÜ ÜSTÜ"

ASMA KÖPRÜ  ÜSTÜ

YUKARI ÇARŞI

 

   MEŞHUR HAMAMÖNÜ. GEÇTİĞİMİZ YIL SONU BURASI YIKINTI VE HARABEDEN KURTARILARAK BELEDİYECE  BARTINLILARA KAZANDIRILDI. BAŞKAN CEMAL AKIN, DUR DURAK BİLMİYOR.

 

MÜFİT BEYDEN

MÜFİT  YÜKSEL BEYDEN

MÜFİT YÜKSEL

MÜFİT YÜKSEL DEN

MÜFİT YÜKSEL' DEN

İŞTE MÜFİT YÜKSEL VE STÜDYOSU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..