Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

21 Mayıs '19

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Şehr-i Gülistan 2

GÜLÜN HİKMETİ  - (Konu Dünden Devam)
 
Bu gül başka güllere benzemez. her bahçede açan renge güzel gül denilmez. Bu Gül Gülistan Güzeli. Resmen inci tanesi, hazine, Allah’ın lütfu, inşallah tükenmez. 
Pembeliği tabiatın en güzel renginde, gülistanda görünenlerin en beğenileni o, asaletin ihtişamı onda, kokusu ruha şifa, görüntüsü gönül kırıklıklarına deva...
 
Gül Isparta için Allah’ın lütfettiği en büyük nimet.
Isparta Gülü, yağı, konkreti, absolüsü ile Isparta ve Türkiye için önemli bir gelir kaynağı. Parfüm ve kozmetik sanayi için vazgeçilmez bir ham madde. Zihin ve beden sağlığı için etkili bir tedavi alternatifi olan yağ gülü, Isparta ili için bundan sonra da geçim kaynağı ve gülden gelen güzellik olarak, ilin yaşam biçimi ve kültürünün önemli bir parçası olmaya devam edecektir. Doğal gül suyumuz bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada ateşlenen nice hastaları rahatlatacak, hanımların yüzlerini canlandıracaktır. 
 
Gül peygamberimizin ten kokusudur. Gülsuyu Peygamber efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) teri olarak halk arasında yaygın olarak bilinir ve kabul edilir. Gül kokulu peygamberimizin maneviyatından güç alarak şifaya kavuşur ateşli hastalar, gülsuyuyla ovulduklarında yeniden hayat bulurlar...
 
Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük önder Atatürk’te Dolma Bahçe Sarayında hasta yatarken kendisine, Isparta’dan gönderilen gülsuyu ile vücudu ovulup ateşi düşürülmüş ve Atatürk “Bu gül suyunu yanımdan hiç eksik etmeyin, pek bir rahatladım.” diyerek gülsuyunun derde derman olduğu konusunda kendinden örnek vermiştir.
 
İsmail Efendi’nin Bulgaristan’dan getirdiği gül fidesi, Isparta’yı Güller Diyarı yaptı. Gül, Isparta'da tarım ve sanayi oldu. 
Isparta’da binlerce dönüm gül bahçesi, birçok fabrika, sayısız imbik, binlerce çalışan ve uğraşan, bir yılda tonlarca ince ve konkret gülyağı üretiliyor.
Isparta gülcülüğün vatanı, Isparta aynı zamanda gülcülüğün başkenti. 
 
Isparta halıcılıkta olduğu gibi, bu nadide bitki gülde de güller diyarı Isparta. Tam 148 yıldır Isparta’da, değişen rakamlarla otuz, kırk bin kişinin uğraştığı, aile bütçesine katkıda bulunduğu, Isparta ekonomisini ayakta tuttuğu, ülkeye döviz kazandırdığı eşsiz bir bitki gül. Mayıs ve Haziran aylarında yeşilin pembe gül çiçeğine karışıp tablo gibi yeryüzüne serilmesi, Isparta’nın kumsal ve kıraç topraklarından dünyanın en güzel ve nadide kokusunun yayılmasını, gülün Isparta’ya yakışmasını, gülle Isparta’nın anılmasını sağlayanlara, gülden ekmek yiyenlerin  minnet borçları vardır. 
 
Doğanın mucizesi gül ile insanlar güzelliğin sırrına erişmişler. Banyolarında gül sabunuyla, şampuanıyla yıkanıyorlar, kremiyle, losyonuyla, parfümüyle güzelleşiyorlar, gülden üretilen pek çok ürün sayesinde gün boyu mis gibi gül kokuyorlar. Gülle gelen güzellikle  gül ürünlerini kullanan kadınların ve erkeklerin ciltleri daha pürüzsüz ve daha canlı. hayat gül kokusuyla daha anlamlı...
 
Şarkılara türkülere konu olan, kızlara ad, ailelere soyadı, firmalara, işyerlerine ve birçok imalata adını veren güzide bitki gül. Dünyanın birçok insanına özellikle kadının duygusuna parfüm olarak hitap eden en anlamlı bitki gül. 
 
Isparta bu özel güle sahip özel bir şehir olduğunun bilinciyle, çok daha önemli, özel yerlere gelmeli dileğinde bulunuyoruz. 
 
Burada anlattıklarım bir fiskedir. 150 yıl önce hikmeti keşfedilen gülün detaylı hikayesi -Şehir ve İnsan 3 - isimli kitabımın içeriğindedir.
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..