Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '09

 
Kategori
Siyaset
 

Sermaye Davos’ta, çokluk Amazon'da

Sermaye Davos’ta, çokluk Amazon'da
 

Sermaye Davos’ta, ekonomik forumda; Çokluk Amazon'da sosyal forumda.

Dünyanın siyasal, endüstriyel, oligarşilerinin buluşma yeri Davos. Bu son toplantılarında hiç olmadığı kadar dertliler kâğıtları heder oldu, paraya dayanan küresel oligarşik sistemlerini nasıl kurtaracaklarını görüşüyorlar.

Savaş ve yoksulluğun sebebi olanların zirvesi Davos. Her ileri aşaması ahlaksızlığın da bir üst aşaması olan, bir tek kişinin 62 milyar dolar servete sahip olabildiği, başkalarının ahlâkının üzerine titrerken kendi ahlâkı olmayan kapitalizmin zirvesi. Bu dünya üzerinde beş yüz büyük hırsızın‘geliri’ 416 milyon yoksulun gelirine eşit, bu eşitliğin devamı için buluşanların bu insanlık ayıbının zirvesi.

Davos, serbest piyasa yalanının açık kanıtı; çokluğu kontrol altında tutarak düzeni devam ettirmek için büyük şirket liderlerinin, hâkim ulus devlet liderleri ve küresel ekonomik kurumların bürokratları ile yaptıkları pazarlık ve işbirliğinin zirvesi.

Siyasal düzen ve düzenleme olmadan hiçbir ekonomik piyasanın var olamayacağının kanıtı Davos. Tartışılan sermayenin alanını korumak için devletin ve diğer siyasal güçlerin nasıl müdahale edeceği. Davos’ta kapitalizmi yeniden düzenlemek için; dünyanın siyasal ve ekonomik kontrolünün, ulusal ve küresel düzeylerinin birbirleriyle çelişmek bir yana uyumu mükemmelleştirilmekte.

Çokluğun siyasi mücadelesini zayıflatıp yenmek için siyasi mücadele küresel düzeyde belirlenmekte ve yürütülmekte. Çokluğun her mücadelesinde siyasal iktidar ve onun zor kullanma tekelinin gölgesi vardır. Siyasal düzenleme olmasaydı ve bu güç ilişkilerine başvurulmasaydı, kapitalist piyasa da olmayacaktı. Serbest piyasa dedikleri ancak güç kullanılarak ayakta durmaktadır.

Davos’ta herkes birbirini iyi tanır. Küreselleşme çokluğu kontrol biçimlerinin değişimi anlamına gelir.

Bir başka dünyanın mümkün olduğuna inananlar ise sosyal forumda Brezilya’da Amazon kenti Belemde. Çokluk yeni durumda siyasal çıkışını arıyor. Davos’ta 2500 sermaye temsilcisi Belem’de 100 bin çokluğun barış ve demokrasi aktivisti.

Belem’de “Bir başka dünya mümkün” sloganı ile davullar ve geleneksel dans gösterileri eşliğinde 50 bin kişinin yürüyüşü ile sosyal forumda dün başladı.

http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=6&ArsivAnaID=17513 Dünya sosyal

Forumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen için.

http://www.sosyalforum.org/ Türkiye sosyal Forumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen için.

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..