Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '12

 
Kategori
Dostluk
 

Sevgi, iletişim, dostluk, arkadaşlık.

NASIL İNSAN OLUNUR.

Bilgeye sormuşlar, nasıl insan oluruz diye. Üç adımda, demiş bilge. Birincisi, sana kötülük yapana, kötülük düşünme. İnsanlığa, attıgın ilk adım budur. Sana, kötülük yapana, iyilik yaptığında, ikinci büyük adımı atmış olursun. Nihayet, sana iyilik ve kötülük yapan arasında, bir fark hissetmedigin zaman, insan olduğun zamandır.

İçimizde kaçımız, kötülük yapana, iyilik yapmayı düşündük. Kaçımız, kötülük yapana, iyilik yaparak doğru yolu göstermeyi denedik. Cevap, genelde istisnalar hariç aynı olacaktır. Bu bizim genetik yapımızlamı alakalı bilmiyorum ama, kötülük gördüğümüzde, zırhlarımızı giyinip, savaş boyalarımızı sürmeyide ihmal etmiyoruz. Hak etmediğimize, inanıyorsak eğer, bu bize ayrı bir güç veriyor. Evet, haklıyız, ve karşıya, ondan daha fazla zarar verirsek eğer, içimiz rahatlayacak.

Bize yapılan ne ise, karşıya aynı şeyleri yaşatmak, bizimde onun gibi olduğumuzu, göstermiyor mu. İnsanın özelliği,olaylar karşısında, gösterdiği, tavır ve davranışlarla belli olur. Olaylar karşısında verilen ilk tepki, yürekten gelir. (yani duygusaldır) Zaman geçince, mantığımız girer devreye. Mantığımızla baktığımızda, olaylar daha netlik kazanır. İlk tepki, sadece egomuzla ilgilidir. Bu bizim kendimizi korumak adına, geliştirdiğimiz mekanizmadır. Geçen zaman, bize, bunun ne kadar anlamsız olduğu söylüyorsa eğer, deneyimlerimizden ders almış, insanlığa bir adım atmış oluruz. Aynı bilgeye sormuşlar, nasıl böyle doğru kararlar verebiliyorsunuz diye. Deneyim demiş. O deneyimleri nasıl kazandın demişler. Hatalarımla demiş. İyiliğe, iyilik, her kişinin işi,kötülüge karşı, iyilik er kişinin işi, ata sözü, bize hangi yolu seçmemiz gerektigini gösteriyor. Kendi içimizde mutlu, huzurlu olabilmenin yolu, sevgiyi ve hoş görüyü içimizde büyütebilmek, kin ve düşmanlığı, küçültmekten geçer.

Bu insanlara ne oldu, diyen serzenişlerimize, kendimizden başlayarak bir degişim gösterebilirsek eğer. İnsan olmanın erdemini, saygınlığını, yaşatmak yolunda, ilk adımı atmış oluruz. Dileğim, hepimizin bu güzellikleri, bir an önce bulması.

FİLİZ DEMİR

 
Toplam blog
: 47
: 402
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

İzmir'de doğdum.  Adana!da yaşıyorum. Evli ve iki çocuk annesiyim. Uzun zaman bir gazetede köşe y..