Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '13

 
Kategori
Kitap
 

Sevgi çiçeğine ozanca bir yaklaşım

Sevgi çiçeğine ozanca bir yaklaşım
 

Abdülkadir Güler Şükrü Öksüz'le bir kitap imza gününde.


Toplum yaşantımızda sevginin önemli bir yeri vardır. Sevginin olmadığı yerlerde hayat var mıdır? Bir yerde insanlık sevgi üzerinde kurulmuştur. Ünlü Çin Filozofu Confucius bir sözünde:” Dünyada mükemmel iş yapabilmek için şefkatli ve cana yakın olmak gerekir” der. Mahatma Gandi ise:” İnsanlığı yöneten sevgi yasasıdır” der. Hz. Mevlana ise: Sevgi ve acıma insanlığın niteliğidir, sevgi ve acıma insanlık vasfıdır. Hiddet ve sevgisizlik ise hayvanlık vasfıdır “ diye tanımlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise:”Millet sevgisi kadar büyük bir mükâfat yoktur “ diyerek sevginin nedenli önemli olduğunu vurgular.    

Aydın’da şairlerimizin adı anıldığında muhakkak bunların içinde Şükrü Öksüz akla geliyor. Şükrü Öksüz, Aydın Yazarlar, Şairler Derneği Başkanıdır. Sanatımıza, kültürümüze sevdalı bir kültür eridir. Hatta deyim yerinde ise Aydın’ın bir kültür elçisidir diyebiliriz. Aydın’da sanat, kültür, şiir günleri ve kitap sergileri, imza günlerini hazırlıyor. Aydın Efeler Dergisini çıkarıyor, Antolojiler hazırlıyor, genç şairlerimize kol kanat geriyor, genç kuşaklara yol, yoldam gösteriyor. Aydın’da yayımlanan yerel gazetelerde sanat, kültür sayfasını yöneterek şiirimizi  gençlere tanıtıyor. Şiirde genç kuşakların yetişmesine öncülük ediyor, Aydın’ın adını  Anandolu’ya onurla taşıyor.  

Şükrü Öksüz, yalnız bunlarla kalmıyor, sanat dünyasında sıkça adı anılan ve özellikle sevgi üzerine yazdığı şiirleriyle tanınıyor. Bugüne değin yayımlandığı 8 şiir kitabının adı sevgi ile  başlıyor.Örnek olarak Gözümdesin( 2001 ), Sevgi  Pınarı ( 2002 ), Evrensel Sevgi ( 2003 ), Sevgi Işığı (  2004 ), Sonsuz Sevgi (  2005 ), Bendeki Sevgi ( 2013 )  ve şu anda   elinizde bulunan  Sevgi Dünyası ( 2013 )  ile haklı olarak adını sevgi  çiçeğiyle taçlandırmıştır. Bundan dolayıdır ki biz Şükrü Öksüz’ü bir sevgi şairi olarak tanıyoruz.

Ünlü  halk ozanlarımızdan Yunus Emre 750 yıldır aramızda övgüvle yaşıyor, şiirlerini zevkle okuyoruz. Yunus Emre’de tüm  evrensel dünyayı kucaklayan, bağrına basan  bir şiirinde şöyle diyor:

“Gelin tanış olalım

İşi kolay kılalım

Sevelim, sevilelim

Dünye kimseye kalmaz “

Başlıklı şiirinde olduğu gibi  şair Şükrü Öksüz’de bütün dünyayı kucaklıyor, dil, din,ırk, renk ayırımı yapmadan tüm insanlara  merhaba diyor. İşte kitabın isim olarak düşündüğü

“SEVGİ DÜNYASI” başlıklı şiirinde bir bakınız ki Yunusça nasıl dile geliyor:

Savaş nefret ve kin asla olmasın

Analar,bacılar tutmasın yası

O ilkel duygular kalbe dolmasın

Yaşasın kalblerde  sevgi dünyası

 

Sevgi ebedidir olmaz gecelik

 İstenen çok değil, iki hecelik

Tüm yaratılanı sevmek yücelik

Yaşasın kalblerde sevgi dünyası

  (  s. 46 )

İşte şairimiz Şükrü Öksüz bu sevgi kavramiyla yola çıkıyor. İlkel duygulardan, nefret ve kıskançlıktan uzaktır. Onun dizlerinde çer, çöp veya devedikeni bulamazsınız. Şiirlerinde kullandığı dil yaşayan Türkçe’dir. Ağdalı sözcüklere iltifat etmiyor. O sevgi dolu bir halk ozanıdır.

Şiirlerinde düzenli bir hece ölçüsü, bir kafye ( uyak ) örgüsü vardır. Sözcükleri yerli yerine istif etmesini bililyor. Onun kalbinde ve tüm dağarcığında insan sevgisi vardır, vatan, millet, Atatürk sevgisi vardır. Birlikten, bareberlikten yanadır. Sosyal ve toplumsal konulara da deyenir. Kimi zaman bir öz eleştiride de bulunur. Daha doğrusu şiirleri didaktiktir.

Şairimiz bütün evreni kucaklayan bir sevgi eylemi içinde yaşıyor. Bundan dolayıdır ki bu güne kadar yayımlandığı bütün şiir kitaplarında sevgi sözcüğü başa almıştır. Onun şiirlerinde sevgi  çiçeğine uzanan dostça, ozanca bir yaklaşım vardır…

Sevgili şairimiz Şükrü Öksüz'ün bu şiirler güldestesi olan “SEVGİ DÜNYASI “  adını taşıyan  kitabından dolayı kutluyor, selam ve saygılar gönderiyor, gönülden tebrik ediyorum. Yazın  evreninde ekini bol olsun diyorum…

21 Haziran 2013- Söke

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..