Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '16

 
Kategori
Deneme
 

Sevgi eşitlenebilen bir duygu değil; bu nedenle herkesi farklı severiz

Sevgi eşitlenebilen bir duygu değil; bu nedenle herkesi farklı severiz
 

Sevgi bir nedene bağlı olmadan gelişen bir duygu olsaydı da durum değişmezdi. Diğer insanları severiz ya aslında biz onların nezdinde kendimizi severiz. Sevgi seven için almak, sevilen için vermek. Ancak sevgi yansıyan bir mutluluk. Bu yüzden seven alırken veriyor, sevilen de verirken alıyor.

Hiçbir nedene dayalı olmayan ya da karşılıksız olan sevgiden bahsediliyor. Yok öyle bir şey. Sevgi ticaret gibi, ya alıyorsun ya veriyorsun; bazen alırken veriyor, bazen verirken alıyorsun. Birisini nedensiz sevmek hani yoktur da olsaydı bile sıkıcı olurdu. Çünkü sevgide heyecanı sevme nedeni yaratır. Ve sevme nedeni sevgimizin alt yapısıdır.

Bir insanı sırf insan olduğu için sevmek son derece saçma ki zaten yok böyle bir şey. Öyle olsa yabancıları da severdik. Tanıdık, bir şeyi/bir yönü hoşumuza gitti sevdik. Bu anlamda sevilecek bir durumunuz yoksa insanlardan sevgi beklemeniz doğru değil. İnsanlar sizin mutlaka bir şeyinizi sevecek. Allah yarattı diye kimse sevilmez. Yılanı seviyorum diyen var mı? Varsa bile yılan olduğu için değil güzel görünüşündendir.

Sevgi eşitlenebilen bir duygu değil; bu nedenle herkesi farklı severiz. Bu da zaten anlamlı/kaliteli sevgiyi yaratır. Pis ve bakımsız biriyle pastanede oturmazsınız. Bu durum onu sevilmek için temiz olmaya zorlar. Güzel elbiseler giymeye, güzel konuşmaya, çok parası olmaya, kariyerli olmaya filam. Ben dilenci seven görmedim. Çirkinler de fazla sevilmez. Bu da şunu gösteriyor: Sevgi bencil bir duygu ve insani yönü fazla değil. Fakirlere/zor durumdakilere gösterilen ilgi sevgi değil acımadır.

İnsanları seviyorum koskoca bir yalan; bazı insanları seversiniz ve onları sevme nedeniniz vardır. Bu anlamda sevgi karşılıklı bir duygudur. Mantıklı olan beğenme ve aşk ile bağlantı kurulan sevgidir. Samimi ve gerçekçi olabilir. İnsani anlamda sevgi güzel bir dünya, herkes mutlu olsun, barış içinde yaşama gibi iyi insan figürleri taşır. Ama maalesef menfaat dünyasında birkaç iyi insanın iyi niyeti, boş bir hayal olarak kalır. Artı kötülüklere maske olarak kullanılır. Seviyorum diyenlerin %90’ı yalan söylemektedir. Ve bunlar kötülüklerini gizlemek için seviyorum derler.

Bunun için Kerim Korkut sevgiye olumsuz bakmaktadır. Dünyada barış birbirlerini seven değil, birbirinden korkan insanlar sayesinde vardır. Yatağa götüren sevgi samimidir; çünkü ortada istek vardır. Sevgi dünyayı kurtaramaz; ama öyle sanmamız işe yarar. Sevgi nefreti önleyemez, iyi insan olanların iyi insan olarak kalmasına yardımcı olur. Çünkü sevgi böyle insanların gururudur.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..