Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '07

 
Kategori
Sevgililer Günü
 

Sevgi oluyor da günü nereden çıktı?

Sevgi oluyor da günü nereden çıktı?
 

Sevgi geçmiş yıllardan bugüne yaşamış ve şu an hala yaşayan insanların başına gelen bir tür hevestir. Peki bu sevgililer günü nereden çıktı? Sevgiyi anlıyoruz da günü nereden çıktı?

Aramızda herkes sevgililer gününde sevgilisine hediye alıyor, ama neden böyle bir gün olduğunu bilmiyor. Açık söylemek gerekiyorsa ben de bilmiyorum. Ve de önceden de hiç merak etmiyordum. Ama bu günlerde aklıma geldi. Sizce neden?

Bu düşüncelerim üzerine bir araştırma yapmaya karar verdim ve şu bilgilere ulaştım:

"St. Valentine Aşıklar Günü, İsa'dan önce 4.yüzyıl Roması'nda kutlanan, Çobanların Tanrısı "Faurus Lupercus" şenliğine, başka bir deyişle 'Kurt Bayramı'na salıyor köklerini. Her 15 Şubat'ta genç Romalılar, içinde Tanrı Kurt'un yaşadığı varsayılan bir mağranın önünde toplanıyorlar. Ortada bir küp duruyor. İçinde kız adları yazılı minik levhalar. Bir lotaryo bu. Delikanlılardan yanlızca biri, belki de o savaş yılının en kahraman olanı, yüreği çarparak rastgele bir kızın adını çekiyor. Bu yöntemle kurulan özel çift, ertesi yılki 15 Şubat çekilişine dek, akıllarından geçen her cinsel fantaziyi yaşamak ve uygulamakla serbest bırakılıyor, toplumun onayı alınmış olunuyor, yani yasal olarak özgür kılınıyordu. Romalı gençler, I.S. 500'lü yıllara değin, bu 2000 yıllık geleneği aşk ve şevk ile sürdürdüler. Ama Çoban Tanrısı "Faunus Lupercus" şenliği, dini bütün Hristiyanların canına tak etmişti. Roma Kilisesi sorumluları aradı ve din şehidini bu konuya kurban seçti. Roma İmparatoru II. Claudius döneminde yaşanmış, papaz Valentin bu duruma en uygun aday seçilmişti. İmparator Cladius Gothicus'un gazabından Hristiyanları kurtarmış, ama kendisini feda etmis ve bu papazın kafasını kesmiş. Aradan uzun bir zaman geçtikten sonra Vatikan, Valentin'e "aziz" ünvanı vermiş. Roma kapılarının biri de zamanla onun adıyla anılır olmuş. Bürokrasiye meraklı Roma imparatorluğu, Aziz Valentin'in ölüm gününü de tarihe kaydetmiş. 14 Şubat 273. 15 Şubat tarihi de "Kurt Bayramı"na rastlıyor. Valentin'in ölümüyle bu festival arasında bir bağ kurulup, dini bir kisve giydirilerek bu gün kutlanmaya devam edilmiş. Valentin'in ölüm günü, böylece Sevgililer Günü olmuş..."

Merakımda haklıymışım. Bu bilgilere ulaştıktan sonra içimdeki büyük merak sona erdi. Ama çok mutluyum. Neden derseniz sevgililer günü olmasaymış sevgililerde olmayacakmış...

 
Toplam blog
: 6
: 630
Kayıt tarihi
: 11.02.07
 
 

Hobilerim; yüzmek, kitap okumak, müzik dinlemek ve yazılar yazmaktır. Piyano çalmayı da çok severi..