Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '10

 
Kategori
Sinema
 

Sevginin ejderhayı eğitme gücü!

Sevginin ejderhayı eğitme gücü!
 

İngiliz yazar Cressida Cowell, 2003 yılında çocuk kitap serisini yazmaya başladığında acaba böylesi güzel animasyonlara dönüşeceğini düşünmüş müdür? Okurlar tarafından pek rağbet görmeyen kitapların kaderi, Dreamworks Stüdyolarının eline geçtikten sonra değişti! Kitaplar arasından ‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin’i seçen Dreamworks, hikâyedeki dünyayı yaratmak için Dean De Blois –Chris Senders ikilisinin deneyiminden faydalanmaya karar verdi. Cowell’ın yaşadığı adadaki deneyimlerinden ve kendi babasıyla yaşadığı gençlik yıllarından esinlenerek yarattığı Hıçkıdık ve Reis Zebella, bu iki ustanın elinde 3 boyutlu animasyon karakterlerine dönüşmüş.

Aksiyon-komedi türündeki bu 3 boyutlu animasyonda Vikinglerin, yiyecek ve hayvanlarına musallat olan ejderhalarla giriştikleri amansız mücadele anlatılıyor. Berk adasında geçen öyküde korkusuzluğun ispatı, bir ejderha avlayabilmektir! Reis Kayıtsız Zebella’nın güçsüz ve duygusal oğlu ne yazık ki bunu bir türlü başaramaz. Demircilik yapan Hıçkıdık, kimsenin bilmediği çizimler ve buluşlarla uğraşmaktadır. Bir gün, kendi yaptığı aletlerden biriyle, yakalanması mümkün olmayan Gecenin Öfkesi’ni ağına düşürür. Bundan sonra sevgi ve aklın gücü devreye girecek, imkânsızlar başarılacaktır…

‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin’ uzun çalışmalar sonucu yaratılan özenli bir animasyon. Seslendirme anında, aktörlerin mimikleri ve tepkileri de kaydedilmiş! Böylece onların yaptıkları hareketler, animasyon karakterlere yansıtılmış. Konunun orijinalinde ejderhalar konuşurken, filmde bu tercih edilmemiş. Bu şekilde daha gerçekçi canavarlar yaratılmış. Altı farklı ejderha karakteri seçen yapımcı, konuşmadan iletişim kuran ejderhaların animasyona güzellik kattığı görüşünde. Görüntü ve ses efektleriyle zenginleştirilen sahneler defalarca yazılarak yaratılmış. Derinlik avantajı kullanılarak yapılan uçuş sahneleriyse 3 boyut özelliğiyle, seyirciyi de içine çekiyor! Bu fantastik hikâyede, ejderhalarla birlikte gezintiye çıkıyor, onların alevlerinden irkiliyorsunuz. Görüntünün ve akıcılığın olağanüstü güzellikte olduğu filmde duygusallık da doruklarda.

‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin’i animasyon olduğu için, sadece çocuk filmi gibi görmemek gerek! Verdiği dersler açısından, özellikle büyüklerin izlemesi gereken bir film. Kaba kuvvetin sanıldığı kadar önemli olmadığını, beyin ve yürek gücüyle en korkulan durumlara bile çözüm bulunabileceğini gösteren film, ailelere de çocuklarını küçümsememeyi öğütlüyor! Televizyonda severek izlenen ‘Vikingler’ çizgi filmindeki Viki, ‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin’de Hıçkıdık karakteriyle örtüşürken; babası da Zebella adıyla karşımıza çıkıyor! Her iki karakterin de akıl yoluyla sorunları çözmesi, hem küçüklere hem de büyüklere örnek olacak cinsten. 23 Nisan’da, UIP dağıtımla, gösterime girecek olan film, 3 boyutun avantajıyla, sıkılmadan izlenebilecek bir yapım.

ANİBAL GÜLEROĞLU

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..