- Kategori
- Yöresel Yemekler
Şevket-i bostan
Yabani olarak yetişen, dikensi yaprakları olan, özellikle Ege'de sebze yemeklerinin kralı olarak bilinen ve tercih edilmesindeki en büyük etken böbreklere faydası olan, odunsu bir bitkidir.
Şevket-i bostan her yerde bulunmadığı için, satın alınması oldukça güçtür. Özellikle Ege’de ve Akdeniz’de semt pazarlarında bulabilirsiniz. Size tavsiyem temizlenmiş olarak satın almanız.
En çok bilinen ve tercih edilen pişirme şekli kuzu etli olanıdır.
Giritli Türklerin mutfağına ait bu yemeği kesinlikle tatmanızı tavsiye ederim.
Yapılışı:
Yarım kilo Şevket-i bostan iyice yıkanıp kabuğun ortasında kalmışsa sert bölüm çıkarılır. İkişer santim gelecek şekilde doğranır. Takribi ¼ kg kuşbaşı kemiksiz kuzu eti düdüklü tencerenin dibine konur, üzerine doğranmış şevket-i bostan yayılır.
Bir tasta bir limon suyu, dolu dolu bir yemek kaşığı unla karıştırılır. Un topak kalmayacak şekilde su ilavesiyle ezilip süzgeçten geçirilerek tencereye dökülür.
Yeteri kadar tuz, iki su bardağı su ve iki yemek kaşığı zeytinyağı konur. 15 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
Not: İstenirse sadece haşlanıp salata gibi de yenebilir.