Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '16

 
Kategori
Kitap
 

Shah Rukh Khan sandım

Shah Rukh Khan sandım
 

Kitapların kapakları gerçekten çok önemli. İlgi ve dikkat çekme yönünden. Evet, kitabın kapağı güzel diye, içeriği de güzel olacak değildir. Zaten bu tutarlılığı her kitap yakalayamaz. Bazı kitapların kapağı çok kötüdür, ama içeriği kayda değerdir; bazı kitapların da kapağı çok iyi ve güzeldir, ama içeriği berbattır. Ama ben, kitap kapaklarının çok önemli olduğuna ve kapak güzelliğinin de içierikle tutarlı olması gerektiğine inanıyorum.
 
Düşününsenize, kitabın horlandığı ülkemizde kitap kapağının ne kadar önemli olacağını, kitaplara karşı ilgiyi artıracağını. Bazı kitap kapakları vardır ki, 'oku beni, al beni' der âdeta. Kitap okuma alışkanlığı olmayan birisiniz mesela. Gördüğünüz bir kitabın kapağı ilginizi çekebilir, siz de o kitabı okuma aşkı uyandırabilir.Böyle ilgisini çeken bir kitabı okuyan, içeriğinin de güzel olduğuyla karşılaşırsa, kitaplara ilgi duyması, kitap sevgisi kazanması adına olumlu bir durum almaz mı bu? Tabii, tersi de olabilir, ama bu o kadar önemli değildir. Mesela, kapağı çok güzel, ama içeriği çok kötü bir kitap, hayal kırıklığına sebep olabilir. Kitap okuma alışkanlığına sahip biri bundan etkilenmez, ama kitap okuma alışkanlığına sahip olmayan birinin de etkileneceği söylenmez. Zaten uzaktır kitaplara. Sıfıra sıfır elde var sıfır durumudur. Ama, tutarlılığın olması gerektiğine, içinin de dışının da çekici olması gerektiğine inanıyorum. Ve iddia ediyorum, bu olumlu sonuçlar doğurur.
 
*
 
Son yıllarda kitap kapakları konusunda, Can Yayınları, Everest Yayınları ve Domingo Yayınları gerçekten çok başarılı. Bu yayınevlerinden çıkmış çoğu kitap, 'Oku beni, al beni, sev beni, gir içime' diye âdeta bas bas bağırır, ilginizi çeker, okumaya şevklendirir. (Pornografik olarak anlamayalım lütfen) Bu yayınevlerinden çoğu kitabın kapak güzellikleriyle içeriği birbirine tutarlıdır, içerikleri kayda değerdir.
 
Kitap kapakları konusunda bence en başarısız yayınevi, Yapı-Kredi Yayınları'dır. Sonra, Doğan Kitap ve İletişim Yayınları'dır. -Doğan'la İletişim'in gerçi bazı kapakları güzeldir- Ama üç yayınevi de içerik bakımından kaliteli kitaplar çıkarır. Yalnız kapaklarıyla tutarlı değildir içerikleri. Mesela,Yapı-Kredi'den çıkan Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna' adlı kitabının içerikteki başarısı 10 numaradır, ama kitap kapağı yönünden adeta başarısızlığın zirvesidir. Mavi bir arka plan, Sabahattin Ali'nin vesikalık resmi, al sana kitap kapağı.
 
*
 
Kürşat Başar'ın bu yıl 'Aslında Hayal' adlı bir kitabı çıktı. Kitap kapağı beni mest etti. Kitap kapağındaki resim, Kürşat Başar'ın gençlik resmi. Renkli bir resim, tablo resmi tonunda. Gözlüklü, hafif kabarık, gür bir saçlı, üzerinde palto... (Tarif etmeyeyim, ek resim.) 
 
Kitap kapağındaki resim, bana Shah Rukh Khan'ı hatırlattı. Âdeta o sandım. Shah Rukh Khan'ı bilmeyenler olabilir. Söyleyeyim: Hindistan'ın ünlü sinema merkesi Bollywood'un ünlü aktörlerinden biridir Shah Rukh Khan... Severim kendisi. Çok güzel filmleri vardır. Bir çoğunu izledim. Size bir filmini önereyim, belki izlersiniz. 'Jab Tak Hai Jaan' adlı film. 
 
Belki siz ben gibi düşünmeyeceksiniz, ama ben çok benzettim Shah Rukh Khan'a.
 
*
 
Kürşat Başar'ın 'Aslında Hayal' adlı kitabını okudum bu hafta sonu.
 
Kitap, 2016 yılında, Everest Yayınlarından çıktı. Türü, anı-roman, otobiyografik roman. Sayfa sayısı 268.
 
*
 
Aslında Hayal, Kürşat Başar'ın çocukluk, gençlik, lise-üniversite, ilk işe girdiği yıllar ve olgunluk dönemlerine ait anılarından oluşuyor bu otobiyografik roman. Kürşat Başar'ın sanatla, edebiyatla, müzikle iç içe geçmiş hayat hikâyesini anlatıyor roman...
 
Size bir şey diyeyim mi, yakın dönem edebiyat tarihi için, Kürşat Başar'ın hayatı, yani bu kitap, kayda değer bir kaynak.
 
*
 
Kürşat Başar'ın bir kaç tane romanı var, ama ondan daha evvel hiç okumamıştım, bu kitap ilk oldu. 
 
'Aslında Hayal' de, Kürşat Başar'ın romanlarından kuple kuple alıntılar da var. Ama ben, Kürşat Başar'ın bu kitaptaki dilini daha çok sevdim. Romandaki dili ağdalı, biraz ağır...
 
-Mustafa Yıldırım - 20.12.2016
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..