Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '07

 
Kategori
Edebiyat
 

Şiirde özgünlük, yenilikçilik, ustalık!

Şiirde özgünlük, yenilikçilik, ustalık!
 

Hani şiirlerinin altında ismi olmasa da tanıyacağımız şairler vardır. Bu, şairlerin şiirlerinin, kendilerine özgü olmalarından kaynaklanır!...

''Şiirde ustalığa giden yollardan en kestirmesi, belki de en çetini özgünlük olsa gerek. Hem özgün bir şair olarak ustalığınızı sergileyeceksiniz, hem usta bir şair olarak özgün çizginizi uzağa, farklı mecralara taşıyacaksınız. Her özgünlük ustalık getirmediği gibi, her ustanın kalemi de yeniliğe açıktır diye bir genel kural yok. Nâzım hem usta, hem özgün, hem de yenilikçi olmanın tadını çıkaran şairlerden. Orhan Veli, özgün ve yenilikçi. Ustalığı kısa yaşamının altında ezili kalan bir şair. Dağlarca, usta ve özgün. Yenilik peşinde olduğu savı, belki Çocuk Ve Allah'ın arka kapısında kalmış durumda. Usta ve yenilikçi şairlerin topu, neredeyse cumhuriyetin az öncesi ve az sonrasıyla sınırlı. Buradaki yenilikçilik, şairlerinden değil, büyük olasılık, ülkenin sosyal değişimine ayak uydurma baharından. Her şeyin silbaştan yenilendiği bir dönemde şairlerin bit pazarına düşmesi mümkün değil!'' diyor sayın küçük İskender. Yazısının devamında, ''Yalnızca özgün olabilenlerden birkaç örnek'' diyerek Oğuzhan Akay'a ilk sırayı veriyor... Yazının devamında gelen diğer kategoriler ''yalnızca özgün ve yenilikçi olabilenler'' ve ''özgün ve usta olabilenler''... (Bakınız Kunduz Düşleri 6)

Tam da bu noktada ''özgün''ün, ''yenilikçi''nin ve ''usta''nın tanımını yapmak gerekiyor.

Kelimelerin köküne inmeden bir tanımlama yapacak olursak, özgün: ''Yalnız kendine özgü bir nitelik taşıyan, orijinal. Bir buluş sonucu olan, nitelikleri bakımından benzerlerinden ayrı ve üstün olan''dır.

Yenilikçi için önce yeni'yi ve yenilik'i tanımlamamız gerekecek. Yeni: ''Daha öncekilerden farklı olan. O güne kadar söylenmemiş, görülmemiş, gösterilmemiş, düşünülmemiş olan; değişik'' olarak tanımlanmaktadır. Yenilik: ''Yeni olma durumu veya yeni olan bir şeyin özelliği''dir. Dolayısıyla yenilikçi: ''Yenilikten yana olan''dır.

Usta: ''Bir zanaatı gereği gibi öğrenmiş olan ve kendi başına yapabilen kimse. Eli uz, işinin eri, becerikli, mahir''dir.

Bu tanımlamalar üzerinden ilerleyecek olursak, Oğuzhan Akay'ın yalnız Ürk Şiirleri adlı kitabına baksak bile, hem ''özgün'' hem de ''yenilikçi'' bir şair olduğunu ve böyle bir şiir yazdığını söyleyebiliriz...

 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..