Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '22

 
Kategori
Güncel
 

Silah Sevimli Değildir

Kanunen hakkım olduğu halde silah edinmeyi hiç istemedim. Çocuklarım küçükken milyonda bir dahi olsa "onların ya da arkadaşlarının elne geçebilir" diye çok endişe ettiğimden silah almadım ve evimde de bulundurmadım. Bazen olmaz sanılan oluyor ve  çocuklar silahla oynarken, şaka yaparken ve ya küçük mevzularda sinirlendiklerinde dahi silah ateşleyip faciaya yol açıyorlar. Esasen eve bir kasa alıp güvenceli şekilde de muhafaza edebilirdim ancak bir silahın görüntüsü dahi asla hoşuma gitmiyor.

Her aracın makinenin bir kullanım amacı, hayatımıza güzel bir katkısı vardır ve onunla özdeşleşir. Mesela çamaşır makinesi gayrı ihtiyari temizliği, buzdolabı yemeği hatırlatır. Bir köy evi resmi huzur ve mutluluğu hatırlatır. bunun gibi şeyler.

Peki bir silah neyi hatırlatır?  Bu silaha ihtiyaç duyulduğunda bir insanın şanslıysa hastaneye şanssızsa mezara gideceğini, öldüren, öldürenin ailesi, ölen, ölenin ailesi, hatta hepsinin akrabalarının hayatlarının dramatik şekilde etkileneceğini hatırlatır. Yani bir trajediyi. Bu yüzden "bir kurşun 6 kişiyi öldürür" diye düşünürüm hep. 

Ortalıkta maalesef bir silah hevesi var gibi. Poligonların varlığı bile beni üzüyor. Bu atış talimi yapan insanlar neden ellerine silah almak, atış yapmayı öğrenmek isterler ki?

İster -güya-  kutlamalarda, ister düğünlerde, ister psikopatça ateş edilsin mermi bir insana denk geldiğinde öldüren kişinin hissiyatı -eğer psikolojik ağır hasta değilse- allak bullak olacak hayatı da kararacaktır.

Üstelik bir toplumda askerimiz polisimiz jandarmamız güvenlikle görevli ise özellikle de kentsel yerleşim yerlerinde yaşayan bir insan,  neden günlük hayatı içinde silah edinip kullanmaya heveslenir ki? Kime karşı silah kullanmaya heveslenir ki?

Komşunuz, işyeri arkadaşınız, eşiniz, erkek veya kız arkadaşınız, sevdiğiniz ya da sevmediğiniz insanlar asla ve asla sizin,  silahınızla onları vahşice katletmeniz için yaratılmadı.

Canınız kimseninkinden kıymetli ya da kıymetsiz değil. Siz de sadece herkes kadar kıymetlisiniz. Hiç kimse de sizin anlık hezeyanlarınız yüzünden silahınızla katledilmeyi haketmez.

Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek meziyetine ne oldu? Sakin, sabırlı, hoşgörülü olmak? Neydi sahi bu kelimelerin anlamı?

Siadece Rabbimizce insan olarak yaratıldığı için diğer insanlara, - sevmeseniz de- saygılı davranmaya ne oldu? Bir insanı katledecek potansiyel katl aracı bu kadar soğuk imajlı bir eşyaya bağlanmak hiç kimseye hayır getirmez.

Silah eğlence aracı, oyuncak,can sıkıntısını giderecek bir nesne değildir. Hiç bir silah,  görüntüsü nasıl olursa olsun güzel veya sevimli değildir. Dünyada -Uzak orman köylerinde güvenlik amacıyla veya mecburen bulundurmak gereken durumlar hariç,  bireysel silahlanmanın artmasıyla daha mutlu olan bir toplum da yoktur.

ABD de çok gevşek olan silah edinme ve bulundurma prosedürünün değiştirilmesine yönelik çalışmalar başlatılmış. Zaten ABD her yıl hasta ruhlu katillerin masumların kanına girmesinden en çok muzdarip ülkelerden birisi. Herkesin kendi kanunlarını koyup uyguladıkları 100-200 yıl önceki hayat tarzları ve  geniş coğrafyaya sahip olmaları nedeniyle mi bu alışkanlıkları var bilmem.

Bence ülkelerde güvenlik sağlama görevi   resmi mercilerce yerine getirildiğinden bireysel silahlanmaya karşı acilen tedbir alınmalı. Silah temin, bulundurma, taşıma şartları ağırlaştırılıp,  meskun mahalde ateş etmek te çok ağır hapis cezalarıyla cezalandırılmalı.

Silahlanmaya karşı hoşgörü insan canına kastı tetikleyecek, cesaretlendirecek bir sonuca yol açar ve açıyor.

Okurlara da tavsiyem evlerindeki silahlara baktıklarında karşılarında, kullanıldığında pek çok ocağı söndürecek feci bir eşyaya sahip olduklarını hatırlamaları.  Meşru müdafaa ya da dağ başı köylerindeki güvenlik amaçlı bulundurma dışında silah edinmeye ve kullanmaya hiç hevesli olmamaları.

Sağlıkla saygıyla kalın.

 
Toplam blog
: 148
: 384
Kayıt tarihi
: 21.09.07
 
 

Merhaba...  Üniversite mezunu Kamu İdaresinde  çalışan bir bayanım. Ankara'da iki oğlumla yaşıyorum..