Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Silikon Vadisi

Silikon Vadisi
 

Kurulacak Silikon Vadisi neler getirecek? Bunu bilen yok ama: "Kaz gelsin de yumurtlar herhalde"...



Dünya yazılım piyasasının tartışmasız en büyüğü; Bill Gates’tir. Bunda kimsenin şüphesi yok. 2006 yılında, Milli Eğitim için gerekli olan binlerce bilgisayarlık satış işlemi gündeme geldiğinde, Gates’in yolu ülkemize de düşmüştü. Büyük bir kampanya ile tanıtılan proje kapsamında yüklü alım yapılmış, okullara binlerce bilgisayar satılmıştı. O dönemde, bu satışın gölgesinde kalan ziyaret başka girişimlerin de tartışıldığı bir ortam yarattı. Bu girişimlerden biri de Silikon Vadisi Projesi idi. Gates, o günlerde; “İstanbul’da kurun biz de yatırım yapalım.” Diyerek Silikon Vadisi konusunda desteğini belirtmişti.

Silikon Vadisi, ABD’de teknoloji devlerinin, üniversite ve araştırma kuruluşları ile bir araya geldiği bir şehir. Tasarım ve mühendislik şehri de diyebiliriz. Ama bu şehrin esas önemli yanı araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin ileri teknolojinin en üst düzeyine ulaştığı elektronik alanında yoğunlaşması. Zaten adının “silikon” olmasının sebebi bu. Yani yarı iletken teknolojileri üzerine geliştirmelerin yapılıyor olması. Bilgisayarlarımızda kullanılan devrelerin neredeyse tümü 90’lı yolların sonuna kadar bu şehirde tasarlandı. En önde gelen, üreticilerin tasarım merkezleri yan yana dizilmişti. İşte bu merkezde üretilen çipler, sadece bilgisayar ve elektronik cihazların 25 yıllık müthiş gelişim sürecinin ana elemanlarıdır. 20nci yüzyılın sona ermesi ile birlikte Silikon vadisindeki tasarım merkezleri başka yerlere kaymaya başladı. Özellikle Hindistan, Tayland, Malezya ve Singapur gibi Uzakdoğu ülkeleri yanında Avrupa’da da çeşitli ülkelerde yarı iletken üretim dünyası gelişmesini sürdürdü.

Bugün için ülkemizde de kurulma hayalleri olan Silikon Vadisinin asıl alanı ise yazılım ağırlıklı bir yerleşim. En azından yazılıma dayalı teknoloji merkezi kurmak silikon teknolojisi tasarımı yapabilen bir merkeze göre çok daha ucuz altyapılar ile ortaya çıkabilir.
Hem silikon üretiminin yapılacağı merkezler olmadan sadece tasarım ve arge merkezinin olması pek bir önem de taşımaz.

* * *

Türkiye’de Silikon Vadisi Projesi için fizibilite çalışmalarını yapma işini TechnoBee firması kazandı.

TechnoBee, fizibilite işini 90 gün sürdürecek. Silikon Vadisi için kurulacağı yerin seçilmesi en önemli konu. Çalışmanın sonunda şehir sayısını ikiye indirecek olan firma, kurulacak Silikon Vadisinin amaç ve faaliyet profiline uygun bir yer belirleyecek.

Eğer Silikon Vadisi, yüksek genlikli yarı iletken üretimi tesisleri de içeriyor ise, tercihler belirlenirken, üretim bantlarında etki edecek çevre şartlarına dahi dikkat edilecek.

Örneğin ABD’deki Silikon Vadisinde denizden gelen rüzgarların etkisi ile Sodyum (Na) iyonu yüklü havanın klimatolojisi sorunu en büyük dertlerden biri olarak bilinir. Fabrikaların içine giren havanın Sodyumdan temizlenmesi için kurulan filtre sistemlerini işletmek bile kâr etmeyi engelleyebilir.

Türkiye gibi deprem bölgesinin içinde olan Kaliforniya’da San Andreas Fayı tıpkı bizim Marmara Fayı gibi tepinip duran bir tehlike.

Mikrometre ve nanometre hassasiyetinde kalibrasyonlar ile kurulan makinelerin titreşimler ile etkilenerek, üretimi aksatmaması gerekiyor.

Silikon plakların üzerine sadece bir atom kalınlığında tabaka oluşturacak düzeyde Alüminyum atomları püskürtürken, araya girecek Sodyum atomları ile mücadele etmek de böyle dertlerden bazıları.

Tesislerin kurulabilir olması için kriter tabloları var. Bunlar projeyi yapacak firmaların istediği ön şartlar ile dolu kriter listeleri...

Sonuçta firma, kriterlere göre puanlamalar yapıyor. Yakında hangi iki şanslı il ilan edilecek göreceğiz.

Firma bu tercihleri ikiye indirdikten sonra seçim işini, Nisan ayı içerisinde toplanacak olan E-Dönüşüm İcra Kurulu yapacak.

Belirlenen il için kamunun yapacağı altyapı yatırımlarında tutun da Silikon Vadisi Projesinin finansman yapısına kadar birçok konu belirlenecek.

Daha işlemler sürerken, hiçbir şey belli değilken, Silikon Vadisi ile ilgili tahmin var.

* * *

İddialı bir nokta atışı tahmin yapıyorum:

ANKARA ve ESKİŞEHİR
Daha da detaylı bir hedef tanımı yapayım!
Kaymaz – Sivrihisar – Polatlı hattı ve bu hattın güneyi…

Hadi bakalım sonuç için az zaman kaldı!

Hep sevgi ile kalın.

Murat SEVGİ


 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..