Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '19

 
Kategori
Eğitim
 

Sınıfta Dikkat Gelişimi İçin

Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarımızın bir çoğunda yönetsel işlev bozukluğu görülmektedir. Bu doğrultuda, özellikle bir toplum içerisinde bulunduğundan, sınıfta yaşanabilecek tatsız bir olay çocukta farklı etkiler de yaratabilecektir. Sınıfta çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun en büyük yardımcısı öğretmendir. Öğretmen desteği ile, çocuğun yönetsel işlevlerini geliştirici, yaşanan çalkantılı süreci kontrol altına almaya yardımcı ufak bir oyun, çocuğun dikkat gelişimini destekleyebileceği gibi, sınıfta öz güvenini geliştirecek ve akademik başarısını destekleyecektir.

Sınıfta Oyun Öncesinde?

Bundan önce çocuğunuzun yönetsel işlev bozukluğu doğrultusunda hangi alanda sorun yaşadığını tespit etmeniz gerekecektir. Bunun için mutlaka öğretmen görüşü de alındıktan sonra bir uzman ile görüşülmelidir. Uzman tavsiyesi ya da gözetiminde destek faaliyetleri, ayrıca sürece değer katacak bir olgudur. Bu kapsamda yapılacak destek aktivitelerinden aşağıda bahsedeceğiz.

Sınıfta Gizli Başarı Oyunu

Çocuğunuzun yönetsel işlevlerden (zamanlama, planlama, düzenleme vb.) hangisi konusunda eksiklik yaşadığını tespit ettiniz. Şimdi uzman tavsiyeleri doğrultusunda ve öğretmen desteği ile çocuğa verilecek görevler belirlenmelidir. Aslında bu görevler bir nevi oyunun kurallarıdır. Oyun kapsamında görevlerin yerine getirildiği iki şekilde tespit edilebilir ve puanlandırılabilir.

Çocuğa Çeklist Oluşturmak

Örneğin çocuğun görevleri seviyesine uygun olarak, "ödevlerini tamamlayarak okula gelmek" ve "gün boyu sırasının üstünü temiz ve tertipli tutmak" olsun. Çocuk sınıfta öğretmen tarafından gözlenir ve iki görevi de başarır ise bir ödül alır. Çeklistte ilgili görev satırının yanına başarısından dolayı özel bir işaret konulur. Yönetsel işlev bozukluğu yaşayan çocuklara bir anda çok fazla görev verilmemelidir. Bundan dolayıda bu yöntem biraz sade kalabilir ve çocuk tarafından sıkıcı bulunabilir. Aynı zamanda bu yöntem uygulanırken sınıfta bulunan diğer arkadaşlarının haberdar olma olasılığı yüksek olduğundan, çocukta farkındalık yaratmaya çalışılırken, farklılık yaratılabilecek ve bu genel sınıf düzeni için hiç hoş olmayacaktır.

Özel Sticker'lar Kullanmak

Gizli Başarı Oyunu, öğretmen ile öğrenci arasında ders saatleri dışında gerçekleştirilir ise, çocuğun toplum içerisinde olmaktan kaynaklı yaşayabileceği tedirginliği ortadan kaldıracaktır. Bunun için tüm kırtasiyelerden temin edilebilecek bir ya da birkaç adet sticker seti almak ile işe başlayabilirsiniz. Öğretmen ile yapılacak ve başarıncaya kadar, özel not defterine yazılarak takip edilen görevler oluşturmak ise ikinci bir adım olacaktır. Son ders zili sonrası, diğer öğrenciler sınıftan çıktığında özel defter açılır ve görevlerin değerlendirmesi yapılır. Eğer çocuk başarmış ise bir sticker o sayfaya yapıştırılır. Başarısızlık durumunda, çok yaklaştığı, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmasına devam etmesini istemek gibi destekleyici kısa konuşmalar yapılmalıdır. Bu durumdan veli haberdar edilmeli,çocuk eve geldiğinde, muhtemel sticker alamadığından mutsuz olacak, çocuk sevinç ile karşılanmalı ve elinden geleni yaptığından dolayı övülerek şaşırtılmalıdır. Bu davranış ona güç verecektir.

Destekleyici Sosyal Aktiviteler

Yönetsel işlev bozukluğu ve benzeri sorunlarda çocukla evde, okulda vb. mekansal veya zamansal ölçütlerde çalışmak, ilgilenmek yanlıştır. Süreç yaşamın her anında devam ettirilmelidir. Bu kapsamda destek sağlayacak sosyal aktivite tavsiyeleri; müzik veya enstrüman kursuna gitmek (ben özellikle bateriyi tavsiye ederim, eğer çocuğun ilgisi var ise), resim kursuna gitmek, spor kursuna gitmek (özellikle tenis ve yüzme tavsiye olunur), yeşil ile beraber olmak (doğa yürüyüşü yapmak), doğru nefes kullanımını öğrenmek gibidir.

Uyku ve Beslenme

Her çocuğun gelişimi gibi, yönetsel işlev bozukluğu yaşayan çocuklarda uyku ve beslenme çok önemlidir. Çocuğunuzun kaliteli uyku uyuması için tüm tedbirleri almalısınız. Özellikle yaşına uygun saatler boyunca uyuma alışkanlığı kazandırmalısınız. (örn: günde 8-10 saat gibi) Bu oldukça önemlidir. Bunun yanında çocuğunuzun düzenli beslenmesi ayrıca üzerinde durulması gereken bir durumdur. Çocuğunuzun bir süre üzülmesi, ağlaması, markette kendini yerden yere vurması, yiyeceği şeker bazlı yiyeceklerden veya genel ifade ile aburcuburlardan daha iyidir. Özellikle çocuğunuzun şeker tüketimini sınırlandırmalı ve mümkünse ortadan kaldırmalısınız. Bunun yanında çocuğunuza bol bol omega-3 kaynağı besinler yedirmelisiniz. Bunun için ilk akla gelen balıktır. Çocuğunuza bol bol balık yedirmelisiniz. Balığın özellikle fırında, ızgarada pişirilmesine dikkat ediniz. Mümkün olduğunca yağda pişirmeyiniz.

Unutmayın! Ufak Bir Dokunuş Yeter!

 

 
Toplam blog
: 20
: 48
Kayıt tarihi
: 27.12.18
 
 

NASIL BAŞLADI? Her insanın hayatında dönüm noktaları bulunmaktadır. İşte “Ufak Bir Dokunuş Yeter”..