Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

Sınırsız konuşma ve sağlıksız toplum

Sınırsız konuşma ve sağlıksız toplum
 

Bir toplantıda otobüs şirketini "Hem kablosuz Internet var hem de cep telefonu serbest" sözleriyle övüyordu. Ben de "Internet iyi de ikinci kötü" dedim. Güvenlik önlemlerinin alındığını ve cep telefonunun otobüste tehlike oluşturmadığı açıklaması beni ikna edemedi.

Cep telefonu otobüslerde yasak olmalı. Şehirlerarası otobüslerde cep telefonların yasak olmasını yalnızca can güvenliği açısından değil, toplumun ruh sağlığı açısından destekliyorum.

Sizin arkanızdaki koltukta sınırsız veya çok uzun konuşma olanağı veren telefon kartı olan bir yolcunun oturduğunu ve saatlerce konuştuğunu düşünün. Bir süre sonra canınıza tak etse ve uyarsanız, o da yasak olmadığı ve konuşacağını söylese ne yapardınız. Hiçbir şey yapamazdınız, çünkü yasak yok.

Otobüslerde cep telefonu açık olacaksa yasal düzenlemeler yapılmalıdır:
- Zil sesi kapalı olsun
- Yarım dakikayı aşan konuşmalar yasaklansın
- Uzun görüşmeler yapmakta ısrarcı olanların telefonlarına yolculuk sonuna kadar el konulsun.
- SMS göndermek isteyen dilediği gibi kullansın

Avea’nın sınırsız görüşmelere kısıtlamalar getirmesi tüketici hakları açısından değerlendirilip eleştiriliyor. Oysa toplum sağlığı açısından çok olumlu bir karar verilmiştir.

Çok uzun konuşmalara izin veren tarifeler Telekomünikasyon kurulu tarafından engellenmelidir. Onlar yapamıyorsa tüketici dernekleri bu konuyla ilgilenmelidir. GSM şirketleri bu uzun konuşmalar içeren tarifeleri tüketicinin yararına gibi sunsalar ve tüketici öyle algılasa da dolayı olarak zarar veriyor.

Çok uzun ve ucuz konuşmalar içeren öğrenci paketlerini kullanan öğrenci olmayanların sayısının ne kadar olduğunu GSM şirketleri bilmezden geliyorlar.

Telefon nasıl olsa bedava diyerek, birbirlerinden uzaktayken saatlerce konuşarak sevgilerin perçinlemek isterlerken gereksiz uzun konuşmalarla sevgilerini harcayıp bitiriyorlar.

Telefon konuşmaları sırasında yapmaya çalıştıkları asıl işlerini "el işte göz oynaşta" yaklaşımıyla yaptıkları için yaptıkları işten de hayır olmuyor.

Dolmuşlarda ve şehir içindeki toplu taşım araçlarında zamanlarını boşa geçirmek istemeyen bazı yolcuların bu zamanlarını telefonla değerlendirmeleri kulaklarının dibindeki bu özel konuşmaları dinlemek zorunda kalan diğer yolcular için bir kabus olabiliyor. Şehir içi yolculuklarin çok uzun sürmemesi tek kurtuluş yolu. Hiç bitmeyen konuşmaları şehirlerarası otobüste düşünmek bile istemiyorum. Kurallar getirilmesini istememin nedeni de bu kaygılarım.

Herşeyin ölçülü olanı güzeldir.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..