Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

SMS oylamaları

SMS oylamaları
 

Son yıllarda televizyonlardaki çeşitli yarışmaların değerlendirmeleri için SMS oylaması yapılıyor. SMS oylamasının seçilmesindeki amaç halkın görüşünü almak değil elbette, her oy gönderenin ödediği paralarla yarışmayı finanse etmek ve hatta iyi paralar kazanmak.

Bugün de gündüz saatinde Show TV’de Buzda Dans yarışması vardı. Sanıyorum tekrar gösterimdi. Bu tür yarışmaları izlememeye çalışsam da, o kadar çok varlar ki, rastladığımda zaman zaman bakıyorum.

Bugün izlediğim yarışmada 7 dansçı çift vardı. Çiftlerden biri bizim televizyonların çoğunlukla magazin programlarından tanınan kişiler, diğerleri yabancı buz dansçıları. Hafta boyunca çalışmışlar, biraz okul müsameresi gibi olsa da hoş gösteriler sergilediler. Her yöremizden halk müziğimizle dansettiler. Özellikle bazıları göze hoş görünüyorlardı ve oldukça iyilerdi. Her birine 6 hakem oy verdiler. Hakemlerin verdikleri oylar adil göründü bana. Bir süre başka kanallarda dolaştıktan sonra döndüğümde Şebnem ağlıyor, onu ikna etmeye çalışıyorlardı. Meğerse SMS ile gelen oylarla hakemlerin verdikleri oylar birlikte değerlendirmeye alınıyormuş. Hakemler Şebnem’e iyi oy vermişler ama SMS ile gelen oylarla son ikiye kalınca elenecek yarışmacı yeniden hakem değerlendirmesi gerekmiş. O da protesto edip ayrılmış. Sonunda kalmaya ikna edemediler ve diğer yarışmacı devam hakkı kazandı.

Yıllar önce BBG evleri vardı. Bu evlerden ikincisinin oylama günlerini izlemiştim. Çok ilginç sonuçlar oluyordu. O günlerde kim o evden sözetse gözlemimi anlatırdım. Elenme sırası ilginçti: Önce güzel kızlar ve efendi görünümlü erkekler eleniyordu. Kavgacı kızlar ve kendilerini karizmatik gösterme rolünü iyi başaran erkekler sonlara kalıyorlardı. O zaman düşündüm, kimdi bu SMS oylarını gönderenler?

Delikanlıların kontörlerine kıyıp oy göndermeleri olanaksız. Çalışan insanların iş güç edip SMS oyu gönderebileceğini hiç sanmıyorum. Hemşehrilik ve benzeri değer yargılarıyla verilen oyları saymazsak, oy gönderenlerin büyük çoğunluğunun genç kızlar olduğunu anlamak çok kolay. Bu tahminin doğruysa daha korkunç bir durum var. Yeni gençliğin idolü eğer oy verdikleri kişilerse durum kötü demektir.

Bugün izlediğim yarışmada polemikler yapan, yeni albümü çıkacak bir kadın şarkıcının hakemlerden en düşük oyu almasına karşın SMS oylarıyla önlere çıkması eğer gençlerin oylarıyla olmuşsa endişelenmemek olanaksız. Başka bir olasılık daha akla geliyor, kişisel sponsorlar, albümün satışını artırmak için ticari yaklaşımlarla çok sayıda oy göndermişlerse, yarışma için durum çok kötü demektir. SMS’den gelecek paralar uğruna haksızlıklara göz yumarak yarışmacıların üzülmesine neden oluyorlarsa bu durum insan haklarına da aykırıdır.

Böyle yarışma, böyle oylama, böyle değerlendirme olmaz. Yarışmacıya, seyirciye, hakeme, jüriye, herkese saygısızlıktır bu yapılan. RTÜK bu yarışmalarla ilgili düzenleme yapmalıdır ve bir telefon numarasından aynı oylama için birden fazla oy kullanılmasına izin verilmemelidir.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..