Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Şişmanlık casusu: İnsülin direnci

Şişmanlık casusu: İnsülin direnci
 

Zayıflayamamanızın ya da sürekli kilo almanızın nedeni insülin direnciniz olabilir!


Zayıflayamamanızın ya da sürekli kilo almanızın nedeni insülin direnciniz olabilir!

Birinci senaryoda her türlü çabanıza rağmen zayıflayamıyorsunuz. Zayıflama diyetleri, zayıflama çayları, haplar vb... Zayıflama diyetlerini de düzenli yapabildiğiniz söylenemez çünkü bir anda gelen acıkma hissine karşı duramıyorsunuz. Bir de tatlılar… Öğünlerden sonra başlayan tatlı krizleri diyet yapma konusunda sizi hep zorluyor…

İkinci senaryoda siz her zaman aynı tarzda beslenirdiniz ama son zamanlarda bir anda kilo almaya başladınız. Alınmaya başlanan kilolarla beraber daha çok acıkır oldunuz, özellikle de böyle makarna, pilav gibi karbonhidratlı yemeklerden sonra... Hatta bir türlü doymadığınızı hisseder oldunuz dersek daha mı doğru olur? Ve tatlılar, çikolatalar daha çok aklınıza gelir oldu.

Üçüncü senaryoda ise kilo ile ilgili bir sorununuz yok henüz fakat şu yemeklerden sonra gelen ağırlık, uyku olmasa daha güzel olacak hayat. Her zamankinden farklı da yemiyorsunuz ama bir anda kollarınız bacaklarınız uyuşuyor, gözünüzü kapatsanız uyuyacaksınız… Biraz tatlı bir şeyler yesem kendime gelirim mi diyorsunuz yoksa?

Bu üç durumdan biri size tanıdık geldi ve üstelik kan tahlilleri de yaptırdınız. Açlık kan şekeriniz normal olduğu için şeker hastalığı ile ilgili de bir sorun olduğunu düşünmüyorsunuz. İnsülin değerlerinizi ölçtürdünüz mü?

İnsülin vücutta pankreastan salınan bir hormondur. Yemekten sonra kanda yükselen şekere yönelik pankreas insülin üretir. İnsülin kan şekerini (glikoz) dokulara taşır. Ortamda ne kadar şeker varsa yeterli insülin üretilip glikozun vücut tarafından kullanımı sağlanır. Sürekli karbonhidrattan zengin beslenildiğinde ise insülin dengesi bozulabilir. Bu durumda yeterli hatta fazla insülin üretildiği halde insülin görevini yapamaz ve dokulara giremeyen glikoz kanda yükselmeye başlar. Bu duruma insülin direnci diyoruz.

İnsülin direnci başta nelere yol açar?

*Yemek sonrasında çabuk acıkır ve tatlı bir şeyler aramaya başlarsınız

*Yemeklerden sonra halsizlik oluşur ve uykunuz gelir

*Enerjisiz hissedersiniz kendinizi ve sabahtan itibaren başlayan yorgunluk tüm gün sürer

*Konsantrasyonunuz ve algılamanız düşer

Devam ederse…

*Şişmanlık

*Şeker hastalığı

*Hipertansiyon

*Kalp hastalığı

*Metabolik sendrom

İnsülinin bir görevi de fazla glikozu vücutta yağ şeklinde depolamaktır. Yemeklerden sonra sıklıkla fazla yükselen insülin, kilo almada çok büyük etkendir. Bir yandan hızla acıkma döngüsüne yenilirden bir yandan da vücutta yağlanma artacaktır. Ve kaçınılmaz sonuç şişmanlık…

Doğru Beslenme ve Spor

    Açlık süremiz uzun olmamalı. Bu nedenle öğün atlamamak çok önemli
    Öğünlerimizde karbonhidrat kaynaklı yiyecekler ( makarna, pilav, beyaz ekmek vb.) dengeli olmalı
    Öğünlerde protein kaynaklarına mutlaka yer vermeliyiz.
    Öğünlerimiz birbirine benzer miktarlarda yiyeceklerden oluşmalı, bir öğünde az yiyip diğerinde fazla yememeliyiz.
    Glisemik indeksi düşük yiyecekler insülin seviyemizi kontrol etmede çok etkili. Glisemik indeks diyetini beslenmenizin merkezine koyun
    Ara öğünlerimizde kan şekerimizi ve buna bağlı insülin seviyemizi bir anda yükseltecek çikolata, tatlı bigi yiyecekler yerine; meyve, kepekli bisküvi, light yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tercih edin
    Hareket edin. Kan şekerinin vücutta kullanımını dengeleyen ve fazla yağ depolanmasını engelleyen çok büyük bir adım atın.

Tatlıdan vazgeçemeyenlere düşük glisemik indekse sahip lezzetli bir tarif..

Yulaflı elma tatlısı-

(4 kişilik)

Malzemeler: 4 orta boy elma, 2 su bardağı su, 1 çay fincanı yulaf ezmesi, 3 çorba kaşığı light elma marmeladı, bitkisel tatlandırıcı, tarçın

*Bir tencerede soyulan elmaları yumuşayıncaya kadar pişirin ve ezin. Yulaf ezmesini ve marmeladı ekleyip koyulaşınca ocaktan alın.

*İsteğinize göre tatlandırıcı ekledikten sonra kâselere alıp tarçın ekleyebilirsiniz.

www.diyetstudyo.com

 
Toplam blog
: 24
: 4120
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

GERGİNLİKLER DEĞİL, ESNEKLİKLER KORUR... Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezu..