Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Soğukların bilinmeyen faydaları...

Soğukların bilinmeyen faydaları...
 

Malum ülkemizdeki soğuk havalar insanları evlerine kapatmaya yetti. Özellikle bizim bölgemizde, seracılıkla uğraşanlar gece boyunca, seralarında soba yakarak, ürettikleri sebzeleri soğuktan korumaya çalışıyorlar. Bu üreticilerimize soğuğun iyi geldiğini söylemek doğru değil!

Soğuğun birde insan sağlığı üzerine etkileri var.

Soğuk havaların bilinmeyen faydaları dünyanın en soğuk ülkelerinden biri olan Rusya’nın uzmanları tarafından anlatılıyor.

Rusya’da çıkan Komsomolskaya Pravda Gazetesi uzmanların soğuk hakkındaki görüşlerine yer verdi:

1- Daha fazla mutluluk hormonu
Kışın soğuk havasında alınan temiz oksijen, yaza göre yüzde 30 daha fazla. Kana daha fazla oksijen gidince insanın zihinsel aktivitesi artıyor. Bilim adamları, aşırıya kaçmadan soğuk havaya çıkmanın ‘mutluluk hormonu’ diye bilinen serotoninin arttırdığı görüşünde.

 2- Daha kolay zayıflamak
Soğuk havada metabolizmanın çalışma hızı artıyor, bu da zayıflamaya yardım ediyor. Vücuttaki yağın ve kötü kolestrolün yakılması soğukta daha hızlı oluyor.

3- Gençlik aşısı
Soğuk hava insan cildine iyi geliyor; yüzdeki gözenekleri sıkılaştırıyor, şişkinliği azaltıyor. Rus uzmanlara göre, soğuk havanın “estetik” faydası da var.

 4- Eklem ağrılarına faydalı
Soğuk havanın, özellikle ilerleyen yaşlarda hissedilen eklem ağrılarına iyi geldiği saptanmış.

5- Mikropları öldürüyor
Pek çok mikrop ve virüs, eksi 10-15 derece civarında üremiyor. Ayazda özellikle grip yaşama şansı bulamıyor. Termometre sıfıra doğru ısındıkça grip riski artıyor. Ancak uzmanlar aşırı soğukların bu ‘sıcak yüzü’ne rağmen, -10 dereceden soğuk havalarda dışarıda geçirilen sürenin “yarım saati aşmaması” uyarısında bulunuyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..