Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '07

 
Kategori
Bayramlar
 

Sokak hayvanları da bayram etsin

Sokak hayvanları da bayram etsin
 

Bayram, tüm alemlere, insanlığa; tüm canlılara gelir...

Bayram arefesi, hazırlıklar tamamlanır, eksikler giderilir.

Kurbanı, çocuklara verilecek şekerleri, paraları , hediye giysileri telaşla satın alır, hazır ederiz.Uzaktaki sevdiklerimize kutlama mesajları yollamayı ihmal etmez, gelecek olanların yolunu gözlemeye koyuluruz.

Bayram sabahı kurulan aile sofralarında, neşeyle, hep birarada olmanın coşkusuyla, ben ne yediğimi pek anlamadan, upuzun bir kahvaltı keyfi yaşarım.

Artık her bayram olmasa da, birarada olabilme imkanları gitgide azalıyor ailelerin, iş- okul , ulaşım, delik aile bütçesi vs. sebebler yüzünden.

Yıllar ilerledikçe, birçok bayramı ailemden ayrı geçirdikçe, sokaklardaki kimsiz- kimsesiz yaşayan insanlara, sokak hayvanlarına özellikle bayram günlerinde daha çok dikkat eder oldum.

Ailecek gezen çiftlere, sevinçle yeni giysileriyle şeker- çikolata vs toplama telaşıyla, sokaklarda koşuşturan çocuklara, bu insanlar, gıpta ile göz süzerler. Gözlerinin taa içine bakıp ta, buna dikkat ettiniz mi hiç?

Yüce Rabbimiz, Kurban Bayramında, sadece insanlığa değil, tüm alemlere, diğer canlılara da bayram sevinci bahşetmiştir.

Bu kış- kıyamette, sokaklarda bir parça kuru ekmek, temiz su damlası için dolanan, korku dolu gözlerle çöp bidonlarını karıştıran hayvanların gözleri - bakışları da, her bayramda benim taa içimi deler.

Oysa Bayram, tüm alemlere, tüm canlılara, sokak hayvanlarına da bayram değil mi?

Kurban etleriyle çeşit çeşit yemekler yapılacak, bunları sevdiklerimizle paylaşıp huzur hissedeceğiz beraberce. Kurban yemek artıklarını, dinimize göre, gömmek veya saklamak farzdır. Ama, soframızda arta kalan ekmekleri, kurban eti katılmamış yemek artıklarını, sokak hayvanlarıyla paylaşmak, onlara da bayram sevinci yaşatmak, kimbilir ne sevap- huzur kazandıracak bizlere!

Balkonda, kar yağdığında pıtı pıtı gezinmiş kuşların ayak izleri vardı geçen gün. Öyle buz tutmuştu ki ortalık, bir damla su bile bulamaz, tek bir kırıntı yiyemez olmuş kuşlar...

Kardiyolog Prof. Dr. sayın Birgün Sönmez, bu yaz aylarındaki kurak günlerde şöyle bir insani hatırlatma yapmıştı, hiiiç unutamayacağım açıklama şöyle idi:

" Bu kurak günlerde, naylon bir şişeyi kesin; içine su doldurup, kaldırım kenarlarına, balkonlarınıza, mahalle aralarındaki sokak kenarlarına koyun ki, tabiattaki diğer canlılar, kuşlar, sokak hayvanları susuzluktan kırılıyor yoksa" demişti.

Bu ayaz, dondurucu kış günlerinde gene bu çağrıya kulak verip, balkonlarımıza, pencere kenarlarına, sokak aralarına, kaldırım kenarlarına su, ekmek- yemek artıkları koyarsak, hele bu mübarek Bayramda, zavallı çaresiz küşları, diğer hayvanları ne kadar sevindiririz , Allah bilir...!

Bayram, biz insanlara, tüm alemlere, diğer canlı varlıklara da sevinç, huzur getirdi, her zaman tüm alemin varlıklarıyla huzurlu bayramlar yaşayabilme dileğiyle.

 
Toplam blog
: 28
: 3603
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Edirne, Trakyalıyım. Emekli öğretmenim (yab. dil- Almanca). Okuma, müzik, gezi, doğa, yürüyüş... ..