Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sökün köyü'nün boynu bükük tarihi camisi-3

Sökün köyü'nün boynu bükük tarihi camisi-3
 

Bu konuda gerekli karalar alındıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerekli çalşımalar ya


Değerli Silifkeli ve özellikle Sökünlü hemşehrilerim,

Sonunda sesimizi sorumlulara duyurduk. Köyümüzün boynu bükük tarihi camisinin onarılması konusunda ilgili makamlar işbirliği halinde gerekli görüşmeleri yaptılar. Köy camizinin onarılması gereken tarihi bir yapıt olduğuna karar verdiler. Müftülüğün başvuruma gönderdiği yanıta göre Sökün Köyü Camisi onarılacaktır. ilgili kurumlar işbirliği içerisinde birlikte çalışmaktadırlar. Silifke Müzesi cami hakkında gerekli raporu hazırlamış ve ilgili makamlara sunmuştur. Köylü ve akrabalarıma bu müjdeli haberi bildirmek ve sizlerle paylaşmak istedim.

KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU (1)

Kanun Numarası : 2863

Kabul Tarihi : 21/7/1983

Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 23/7/1983 Sayı : 18113

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 444

Madde 10 – Her kimin mülkiyetinde veya idaresinde olursa olsun, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak, Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir. (1)

Türkiye Büyük Millet Meclisinin idare ve kontrolünde bulunan kültür ve tabiat varlıklarının korunması, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca yerine getirilir. Bu korunmanın sağlanmasında, gerektiğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik yardımı ve işbirliği sağlanır.

Milli Savunma Bakanlığının idare ve denetiminde veya sınır boyu ve yasak bölgede bulunan kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi, Milli Savunma Bakanlığınca yerine getirilir. Bu korunmanın sağlanması, Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında düzenlenecek protokol esaslarına göre yürütülür.

(Değişik: 17/6/1987 - 3386/4 md.) Vakıflar Genel Müdürlüğünün idaresinde veya denetiminde bulunan mazbut ve mülhak vakıflara ait taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile gerçek ve tüzelkişilerin mülkiyetinde bulunan cami, türbe, kervansaray, medrese, han, hamam, mescit, zaviye, mevlevihane, çeşme ve benzeri kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi koruma kurulları kararı alındıktan sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülür.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunma ve değerlendirilmesi, bu Kanun hükümlerine uygun olarak kendileri tarafından sağlanır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması, bu kuruluşların bütçelerine her yıl bu maksatla konacak ödeneklerle yapılır.

Bu hizmetlerin yerine getirilebilmesi için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçesine her yıl yeteri kadar ödenek konur.

Önce Köy Camisini mülkiyetinin köy tüzel kişiliğine ait olduğunu öne sürerek onarmak istemediler . Bunun üzerine ilgili yasaları inceledim ve özel mülkiyete ait bile olsa tarihi yapıtların onarılması gerekiyordu yasalara göre. Yasalara göre mülkiyeti köyümüz tüzel kişiliğine ait olsa bile bu kültür değerimiz yalnızca köyümüze ait değil ulusal kültürümzün bir parçasıydı. Ulusa ait bir kültür değerini de ulusça ayağa kaldırmalıydık. Tarihi yapıtların onarımı çok doğal ki bir duvarcı, bir ıvacı çağırıp bir köy evini onarır gibi onaramazsınız. Kuşkusuz ki tarihi yapıtın sanatsal özelliklerini bilen ve bir dantela gibi ele alcak tarihi restorasyoları aslına uygun yapacak tarihi yapıt mimarına gereksinim duyulacaktır. Bir köy duvarcısı da çok doğal olarak bu konuda eğitim almadığı için bir tarihi yapıt mimarı gibi onaramaz. Yaparsa köy evlerine benzetir. Camiyi inşa eden rum mimarın çağının bilgi ve becerileine sahip değildir. Biz de ilgili makamlara bu yasayla başvurduk ve en sonunda Köy camisinin onarılmasına karar verdiler.

Yeni gelişmeler oldukça yine buradan bana ulaşan bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Saygılarımla.

Aşağıdaki e-mail de konu hakkında bize yeteri kadar bilgi vermektedir.

Kimden: ....(schoolmaster) [mailto:........@hotmail.com]
Gönderilmiş: Paz 21.11.2010 22:49
Kime: ...schoolmaster (Mersin Silifke
Konu: RE: Sökün Köyü Camii

Sökün Köyü Camii için, Müze Müdürlüğü kontrolünde gerekli röleve çalışması yapılmış olup, sonuçlar Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gönderilmiştir. Söz konsu cami koruma kapsamına alnımış olduğundan, 2863 Sayılı kanun'un 10. maddesinin (Değişik: 17/6/1987 - 3386/4 md.) belirtilen "Vakıflar Genel Müdürlüğünün idaresinde veya denetiminde bulunan mazbut ve mülhak vakıflara ait taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan cami, türbe, kervansaray, medrese, han, hamam, mescit, zaviye, mevlevihane, çeşme ve benzeri kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi koruma kurulları kararı alındıktan sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülür" hükmüne uyulacağını düşünmekteyim. Yani bu konuda gerekli karalar alındıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerekli çalşımalar yapılcaktır.

(Hasan TÜFEKÇİ -Müftülük Şefi)

 
Toplam blog
: 32
: 1827
Kayıt tarihi
: 07.08.10
 
 

1954 doğumluyum. Mersin'de doğdum. Emekli İngilizce okutmanıyım...