Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Batırık

Batırık
 

Genellikle yazın soğuk suyla yapılan, içince insana ferahlık veren soğuk çorba benzeri bir yemektir.


Öncelikle şunu söyleyeyim, batırık esasında yenmez - içilir  

(Bu tarif Mersin, Silifke yöresine aittir. Özellikle Silifke dışında yaşayan ve eşi Silifkeli olmayan hemşehrilerime denemeleri için veriyorum.)

Genellikle yazın soğuk suyla yapılan, içince insana ferahlık veren soğuk çorba benzeri bir yemektir. Önce kısır gibi köftesi yapılır, daha sonra bu köfte sulandırılarak kıvamlı bir çorba haline getirilir. Sulandırılmış halini sevmeyenler köftesinden yer. Yazın eş-dost ziyaretlerinin vazgeçilmez yiyeceğidir. Benim gibi müptelalar ise yılın her mevsimi batırık yapıp, kaselerce içebilir.

Batırığa tadını veren esas malzemeler "bulgur ve kavrulmuş, çekilmiş yerfıstığı"dır, fıstıksız yapıp da adına "dul batırık" diyenler vardır ama ben fıstıksız batırığa batırık denemeyeceği kanaatindeyim.

Malzemeler (8-10 kişi birer kaselik):

5 çay bardağı incecik bulgur
Yarım kiloya yakın kavrulmuş ve blenderde çekilmiş yerfıstığı
1 orta boy kurusoğan
3-4 orta boy domates
2, 5 yemek kaşığı salça (domates-biber karışık olunca harika olur)
2 dolu yemek kaşığı tahin
1 demet maydonoz
Yarım demet taze nane/fesleğen
2 orta boy salatalık
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Su

Bulgur derince bir kaba konup sıcak suyla ıslatılır ve şişmesi sağlanır(5 dk).
Kavrulmuş yerfıstığının kabukları soyulur ve blenderde çekilir, bulgura eklenir ve karıştırılır. 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

Sonra soğan ve kabukları soyulmuş domates ya rendelenir ya da blenderde püre haline getirilir (ben blender kullanmayı tercih ediyorum). Soğan ve domatesle birlikte tahin ve salça da karışıma eklenir. 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

Kaşıkla şöyle bir altüst edildikten sonra karışım elle yoğurulmaya başlanır. Malzemeler fıstıklı bulgura iyice yedirilir ve bulgur ağıza tane tane gelmeyene kadar yoğurmaya devam edilir. Sonra üzerine kıyılmış maydonoz, nane ve fesleğen eklenir (ben taze fesleğen bulamadığımdan maydonoz ve taze nane kullandım, fesleğen eklenmesini tavsiye ederim) ve yoğurmaya devam edilir. 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

İnce doğranmış salatalık da eklenir. 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

Tuzu da bolca atılır ve isteyenin bu halde yemesi için el ile parçalar koparılıp bir tabağa konur. Dileyen bu haldeyken üzerine limon suyu ve nar ekşisi döker. 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

Bu sırada ocakta kaynayan suya bir miktar lahana atılır, diri kalacak şekilde haşlanır ve sonra kıyılır. 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

Köfte için ayrılandan geri kalan bölüme su katılır ve iyice karıştırılır. Kıvama dikkat edilmelidir, koyu kıvamda bırakılmalıdır, aksi halde su malzemelerin tadını bastırır. (Sulandırınca tuz eksik kalır; tuz ilave etmeyi unutmayın.) Ardından içine bir miktar nar ekşisi ve limon suyu dökülür, iyice karıştırıldıktan sonra kaselere konulur. Kıyılmış lahanadan da isteyen istediği kadar kâsesine atar. Afiyetle içilir.

Uyarı: Çok sever de aşırıya kaçıp üç kaseden fazla içerseniz mide fesadına yol açabilir. 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

www.agaclar.net/forum/attachment.php 

 

Afiyet Olsun! 

 

 
Toplam blog
: 32
: 1827
Kayıt tarihi
: 07.08.10
 
 

1954 doğumluyum. Mersin'de doğdum. Emekli İngilizce okutmanıyım...