Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hakan Karaduman (Akdenizli)

http://blog.milliyet.com.tr/akdenizli

06 Eylül '08

 
Kategori
Siyaset
 

Sol göz-3-

Sol göz-3-
 

..


Din, solun adalet ve paylaşım hırkasını üzerinden söküp alınca, sol yeniden güç toplama adına, öncelikle güce ulaşmasının gerekliliğini öğrendi. Solun, baştan beri ateşli dolduruşların etkisinde, eylemselliğin -yeri geldi- getirileri dahi olmasa bile, gelenekselliğin devamı coşkusunda yılları aktı gitti. Üretilenlerden, solun denebilecek çok az şey kaldı geride. Temel hata ise; üretmekteki devamlılığın olmamamsıydı bekli de.

Sol coşkularda kendine kimlikler bulduğundan olsa gerek, gençlerin ilk uğrak yeri, başkaldırı, partizanca çıkışlar ve sönecek romantizmden öte geçemedi. Radikalde ise, kadın bacı, erkekse ölüme hazır halk neferi olmaktan ileri geçemedi. Kalıcı olan ayakta kalan devamlılıktı; üretimdeki ve kazanımlardaki devamlılık.

Tabii önceki yazımda da söylediğim gibi, benimkisi elitleri tekrar etmek değil, gerçeğin iç donundan bahsetmek. Nereye kadar soyacağınıza bağlı gerçeği anladığınız sınır.

Elit yaklaşım örneğin, Avrupa birliği ve Atatürk’e takılmış durumda. Halbuki bunlardan çok önce konuşulması gerekenlerin “halk başlıklarını” yazmak niyetim.

Devletçilikten çıkılmasını öneren orta zekalı bir düşünür için devletçilik, devlet zorbalığı ve rüşvet anlamını taşırken, halk için önde yürüyen güvenilir baba anlamına geldiğinin pek farkında olmasa gerek. Devlet yok, bir partinin adamları ve çevresindeki yakınlarıyla eşitliğin bozulduğu karanlık, ürkek ve korkmuş bireyselliği öneriyor, pöh!

Devletçilik solu yapandır, bildiği yok. Onun bahsettiği Avrupa demokratlarının ulaştıkları çözüm gibi görünüyor. Halbuki bizden söz ediyoruz, evrenselleşememiş ülkemiz solundan. Çözüm aranan bize ait olmayacaksa bu çene dövmeler-çenebazlıklar-neden?

Aslında yoğun emek bir yazı hazırlamaktı niyetim. Hani belki neden Marksizmin uygulamada asla solcu olamayacağını anlatmaktı beklide. Veya elitlerimizin nasıl bir kuma gömüldüklerinden.

Değmez.

***

Not: Teşekkürler Radikal ve internethaber: http://www.radikal.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=895954

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=155180

 
Toplam blog
: 470
: 551
Kayıt tarihi
: 28.08.06
 
 

Ateşten denizleri mumdan gemilerle geçmeye" benzer hayatımız. Mutlaka mavi gökyüzü görünecektir. Gid..